Lite allmänt skit om min lilla verksamhet

“Senare idag” skrev jag igår och leker sedan teasig wannabe-influencer och skriver inget alls. Men vardagen kom emellan på det mest underliga sätt, eller ja - vardag får det banne mig inte vara. Strange things happened, låt oss stanna vid det.

Mitt företag då. För så är det ju nu, faktiskt, hur lite jag än berättat om det på bloggen och hur mycket det ändå känns som att jag bara sitter och leker. Jag registrerade min enskilda firma i somras, skaffade bokföringsprogram förra månaden, denna månad ska jag göra min första momsdeklaration, och idag är faktiskt den officiella starten av min verksamhet enligt den registrering jag skickade in till miljönämnden i Vadstena. Så långt har jag ändå kommit - och det känns fortfarande som att jag bara leker, haven´t got a clue om vad jag gör, haha!

P1070054-1.jpg

Jag har gått en utbildning inom så kallad HACCP och livsmedelshygien, och fått intyg på det. Bland mina företagspapper har jag nu ett protokoll med min egenkontroll och en faroanalys där jag skrivit upp potentiella faror och mina åtgärder för och undvika dem. Så som kontaminering av allergener, bakterier etc. Jag har lagt obehagligt mycket pengar på hårnät, handskar och emballage, för och inte tala om allt mjöl.

P1070090-1.jpg

Det jag har kvar och jobba med nu, är hemsidan - jag gör den i princip själv, med hjälp av Marcus emellanåt när jag inte pallar vissa funktioner eller bara tappar tålamodet. Och så har jag ännu inte skrivit klart alla innehållsdeklarationer som jag numer måste sätta på alla mina produkter. Beställa etiketter för dem, samt visitkort.

Sen är det bara och tuta och köra, och vänta på att den trevliga damen hos miljönämnden kommer ut och gör en inspektion. Det känns lite bakvänt, att jag ska få tillåtas tillverka och sälja livsmedel och om de sen hittar något att anmärka på när de är ute hos mig, som jag måste åtgärda - då är ju “skadan redan skedd” tänker jag, för de som köpt av mig? Men ja, tydligen är det så det ska funka. För mig får de gärna komma ut så snart de kan, så jag vet att jag är grön eller vet vad jag ska jobba på. Håll tummarna för mig!

P1070131-1.jpg

Sen är det ju själva bakandet och skapandet av allt också, som jag nu börjat vänja mig mer vid - i början var jag rejält ringrostig, och är det fortfarande känns det som. Men tror det kommer släppa ju mer jag gör, och ju mer rutiner jag får. Att alltid viga en timme per kväll till förberedelser av något slag liksom.

Jag kan inte säga att jag till 100% bestämt mitt sortiment - jag velar ständigt mellan vad jag VILL göra, och vad jag KAN göra. Med både skills, kostnad och framförallt TID i åtanke. Jag jobbar som sagt fortfarande heltid, jag kan helt enkelt inte köra det här mer än som en liten bisyssla just nu. Men om några månader har jag förhoppningsvis gått ner lite i tid, och får mer luft i schemat.

Klart är iallafall att jag ska erbjuda dekorerade saker, för det är det som är allra roligast - och praliner och tryfflar. Jag gillar verkligen min mooncake-version av dammsugare också personligen, vi får se andra gillar den med.

P1070125-1.jpg

Jag vill inte gå ut med hemsida och sociala medier riktigt ännu, förrän allting är klart - i helgen är det full fokus på doptårtor, men om tid blir över ska jag försöka jobba undan så mycket som möjligt så att det finns lite material när jag väl börjar gå ut med julkalendrarna.

Det var det, lite info. Phu, det känns fortfarande skitskumt att säga att jag faktiskt sitter här med en bakverksamhet on my hands, haha - men hur det än går kommer jag iallafall inte ångra att jag testade!

Ha en go torsdag peeps, snart helg!

Saker som jag bakar

Det pågår ju en hel del grejer i kulisserna här, bakmässigt, som jag inte skriver om så mycket eftersom jag tyvärr innehar en enorm tro på allt vad jinxande heter, och framförallt är rädslan för failure fortfarande ever present trots allt jobb jag lagt ner på min självkänsla genom åren. En liten tanke, formad efter att envist ha förnekat idén när folk har frågat genom åren, som till sist slog rot och nu är på randen att faktiskt bli något. Sen får vi se om det stannar vid det där något, eller växer - det är ju där jag inte har någon som helst kontroll, det kan gå hur som helst och det är skitläskigt. Men fasen vad kul det skulle vara om det gick vägen också? Hellre testa och inse att det inte funkar, än och inte ha testat alls!

Jag talar såklart om bakverksamheten, där jag under sommaren omformat min affärsplan säkert fem gånger - och just nu är jag tillbaka på ursprungsidén, med en liten twist.

P1060180-1.jpg

Jag har varit inne på att ha alla de vanligaste bakverken, och baka dem topp -8 -allergenfria. Det innebär alltså inget gluten, mjölkprotein, ägg, fisk och skaldjur (duh!), tränötter, jordnötter och soja.

Som ni säkert förstår, innebär det ett JÄKLA massa jobb. Shout out till alla föräldrar där ute som kämpar med multiallergiska barn och gör allt från grunden. Bravo säger jag! Och också en fin affärsidé att kunna garantera allt detta och kunna erbjuda färdigbakat till den delen av befolkningen som sällan eller aldrig hittar något färdigt bakverk på konditori eller i affären.

Men - jag har fått inse att det innebär alldeles för mycket jobb, speciellt när jag samtidigt jobbar heltid. Jag vill också göra massor chokladgrejer, och det är fan lättare att äta en raggsocka än och hitta bra choklad som INTE innehåller sojalecitin OCH inte görs vid samma rullband som nötter, OCH inte kostar skjortan. Jag kan göra all choklad själv från scratch, visst - men där har vi ytterligare något som tar en väldig massa tid, och som jag måste träna på - en rätt så dyr träning.

P1060522-1.jpg

Så då har jag ändrat till och erbjuda lite mindre, utvalda produkter som ALLA är veganska och glutenfria. Jag har också fått stöta och blöta frågan om nötter eller inte nötter. Nötter är stort i veganska bakverk. Man kan göra så jäkla mycket gott med nötter, jag VILL göra saker med nötter. Men hur går det ihop med top-8-allergen principen?

Det gör det inte. Det är, för tillfället, inte ekonomiskt rättfärdigat av mig att utesluta nötter helt. För hur man än vill annorlunda, så måste ju businessen gå runt. Om jag bara vänder mig till topp 8-allergenkonsumenterna, så går inte det. Rent krasst, tyvärr.

P1060527-1.jpg

Kompromissen jag gjort då, är att ha ett dedikerat hörn av bakstugan till allt som innehåller nötter. Separat bord, separat micro, separata verktyg. Som också rengörs och diskas separat. Jag måste då skriva “spår av nötter” på mina produkter enligt livsmedelsverkets lagar, men kan också förklara spårbarheten.

P1060615-1.jpg

Den senaste reformen jag gjort i min affärsplan är nu också… att erbjuda lika delar glutenbakverk, och glutenfritt. Jag känner mig som en förrädare när jag skriver det här, men jag måste ta i beaktning att jag själv ska hålla mentalt på den här resan, att bakverken måste vara tidseffektiva och, återigen - för och kunna gå runt måste jag erbjuda något till den stora massan också, iallafall till en början. Det här var vad Nyföretagarcentrum tjatade om, och som jag förstår nu. Att baka glutenfritt OCH veganskt tar längre tid, även fast jag försöker hitta och utveckla recept som går snabbt med få ingredienser. Men ska man kunna erbjuda bra glutenfria grejer måste man låta det ta tid, och allt som oftast ha en lång ingredienslista. Och jag vill erbjuda bra grejer - inte de sedvanliga gummiartade eller supertorra kakorna. Då behöver jag ha tio olika sorters mjöl att kombinera.

Och sen ändå, hur bra glutenfria grejer jag än gör, så reagerar de som är icke-glutenintoleranta på smak eller konsistens i 9 fall av 10. Såklart, eftersom vete ju har en väldigt distinkt smak och konsistens som vi är vana vid, och som inte går att replikera till 100% med glutenfria ingredienser. Alla som smakat på mina grejer hittills har sagt “ja, de är väldigt goda, men…”.

Och ja, då är vi där igen. Den stora massan. Som blir put off av saker som markeras som glutenfria och veganska, och tänker tråkiga, sockerfria och korniga raw bakverk så de undviker och köpa. Och där förlorar jag kunder innan de ens smakat.

Tråkigt, men sant.

P1060625-1.jpg

Så… senaste planen; att bestämma mig för ett fåtal produkter (ha, I wish…) som alltid är veganska, för det är ändå min signaturgrej och en princip jag inte kommer avvika ifrån. Majoriteten av produkterna är naturligt glutenfria, innehåller inget mjöl överhuvudtaget. De som inte är det, kommer alltid kunna erbjudas som glutenfria. Jag ska sätta upp ännu ett arbetsbord i bakstugan, skyddat så mycket det går från att släppa ifrån sig mjöldamm, där jag står med vetemjöl. Och så får jag sätta upp ännu en diskrutin för glutengrejer med.

P1060604-1.jpg

De bakade grejerna kommer hållas till ett minimum med enkla, läckra saker typ brownies, kaktryfflar och munkar. Mitt huvudfokus kommer vara på det jag hade tänkt mig från allra första början - choklad och konfektyr. Unika grejer, som vi inte ser ofta i Sverige, vackert dekorerade.

P1030858-1.jpg
P1040183-1.jpg
P1030986-1.jpg

Jag får se om jag kan klara av att balansera kostnaden för och köpa in/importera vegansk choklad i bulk, och sälja mina produkter med en liten profit. Jag ska också faktiskt lära mig göra choklad från scratch, eller ja - kakosmör och kakaopulver då, tänker inte stå och rosta bönor och skit själv. För att ändå kunna erbjuda goda chokladprodukter till dem som inte pallar lecitinet - för choklad är banne mig en mänsklig rättighet.

P1030931-1.jpg
_DSC0188-1.jpg
P1040212-1.jpg

Sen när jag en liten drömplan att införskaffa mig en viss skrivare som skriver ut på ätbart papper, med ätbart bläck, och DÅ kommer det finns oändligt med roliga möjligheter.

P1040267-1.jpg
P1040293-1.jpg
P1040240-1.jpg

Så, där är jag nu. För tillfället kämpar jag med temperering, allt det administrativa i att skriva upp produktinnehåll, räkna ut kostnader, faktiskt bestämma mig för vad som ska säljas etc etc etc. Och organisera mig själv när jag bakar. Det tycks vara ett ENORMT berg att flytta.

_DSC0319-1.jpg
_DSC0348-1.jpg

Så, spännande times ahead! Om ni själva har synpunkter på vad som skulle kunna säljas, eller behövs på marknaden, eller inte funkar med det jag tänkt, step right up. Jag gör just nu hela min omgivning obekväm genom att avkräva dem på negativ kritik likväl som positiv, allt för att minimera jobbiga situationer längre fram. Det är alltid bra att bli utmanad i sitt tänk.

Syren-och-packexplosion

God måndag gott folk! Nu känns det mycket bättre i hjärttrakten och psyket - KAN ha och göra med att detta är min sista vecka innan både semester och HUSINFLYTT, gaaaah!

Det är helt sinnes att det snart är dags! Marcus har gjort upp ett noggrant schema för packningen denna vecka, och igår packade vi ner hela köket sånär som på varsin tallrik, några redskap för veckans mat etc. Idag packar vi ner våra respektive "kontor", dvs alla mina resterande pysselgrejer, stationära datorer and whatnot. 

Det här innebär också att sista helgen i lägenheten har nu passerat - för min del bestod den av att baka Mors Dag-kakor, gå ut och käka lite ihop med Marcus och Christoffer, och försöka ta igen lite vila efter en vecka med mycket planering och mentala utmaningar. Jag hade min sista KBT session, där jag fick läsa upp min sista hemuppgift som bestod i och analysera då och nu, vad jag lärt mig, mina styrkor, svagheter, risker, fallgropar och strategier för att fortsätta jobba på min stresshantering. Jag fick mycket beröm av terapeuten för det jobb jag lagt ner redan nu på bara 6 sessioner, för att jag tagit till mig allt så pass bra och varit mottaglig, lite som jag nämnde i ett annat inlägg. Att det är inte självklart att man är det. Hon var iallafall övertygad om att jag kommer klara fortsatt jobb själv galant, och det känns ju bra. Jag ska se om jag hinner gå in lite djupare i den här sista sessionen i ett annat inlägg sen.

Jag var också på en väldigt intressant GDPR-föreläsning (och gjorde ännu en GDPR-utbildning på jobbet dagen efter) med en föreläsare från Exeo här i Motala som förklarade allt på ett väldigt lättbegripligt sätt. Särskilt bra är det för en annan som går i starta-företag-tankar, att nu kunna göra rätt från början. Viss draghjälp har jag ju även av att ha en fullfjädrad säk-och-integritetsnörd här hemma i vardagsrummet som mer än gärna tar sig an de byråkratiska uppgifterna...

P1040274-1.jpg

Mors Dag-kakorna iallafall, såg ut såhär - hela Sverige har ju gått och blivit syrentokiga nu när de kom så otroligt tidigt i och med värmen, och jag var inte sen med och haka på. Fast efter denna helgen kan jag faktiskt ärligt säga att jag är lite trött på syrendoften, haha! Har ju stått och andats in den hela veckan när jag kanderat och gjort sylt av den, torkat blommor och plockat massa nya för och ha i bilderna. Marcus har fått ta dubbla doser nässpray. 

P1040283-1.jpg

Det bidde glaserade mördegskakor med syrendekoration, och mazariner med syrensylt och körsbär. Syrensylt var väldigt gott faktiskt, ett slags mellanting mellan parfymigt och syrligt. 

P1040288-1.jpg

Jag har lite funderingar på och använda mig av ätbara blommor i mitt sortiment sen framöver, så det här var ett utmärkt tillfälle att testa idén.

P1040297-1.jpg
P1040323-1.jpg

Sedan fick de kvarvarande syrenerna följa med i kökets enda kvarvarande vas/burk upp till mamma ihop med ett par supersöta hjortonörhängen från Twig & Dot <3

Nu ska jag ta en till kopp kaffe, jobba lite, sen fortsätta packa och se om jag hinner fota en headerbild till min framtida hemsida. Ikväll blir det även ännu ett besök hos Nyföretagarcentrum och lyssna på en föreläsning om juridik, blir väldigt spännande.

Och btw - all kärlek till mitt andra hemland Irland som i helgen röstade JA med en överväldigande majoritet till att göra abort lagligt <3 

 Hoppas ni har en bra start på veckan peeps, ta hand om er!