Sweet Blues

Man skulle kunna tro att man hamnar i ett dårhus atm. Grannarna pippar så väggarna skakar och verkar inte ha dragit den där berömda parallellen mellan sänggavel mot vägg + kopulering = mycket, mycket ljud/dåligt isolering i irländskt husstruktur/smärre utslag för denna byggnads richterskala. Dessutom har jag nu flera kvällar i rad, i köket, hört en ko råma. Första gången tänkte jag att nu har jag lost it. Andra gången hängde jag över köksbalkongen och letade efter en unge med radiobil eftersom det ligger på ungefär samma ljudskala. Tomt på lekplatsen. Och nu är det tredje kvällen i rad och Stefan har hört det också och Adde kom in i köket och lyssnade efter våra anvisningar och yep - det är en råmande ko.

Förmodligen - förhoppningsvis - är det ett spel eller en leksak som råmar. Vi har nyligen fått en unge i huset bredvid också som inte kan vara mer än 1-2 bast och som har extremt välutvecklade stämband. Men å andra sidan finns det indier här med - who knows vad de har ståendes i vardagsrummet med offergåvor och rökelse i klövarna.

Anyway. Det här ska bli ett renordlat bakinlägg. Så ni antibak kan stanna vid den mentala bilden av en ko med rökelse i klövarna medans ni andra mer än gärna får läsa vidare och ta del av visdomen.

Jag brukar ju oftast använda köpt sockerpasta eller flowerpaste till dekorationerna jag gör, på senare tiden har det blivit mycket marsipan eftersom jag är en sucker för det. Men alla gillar inte marsipan och blommorna i sockerpasta är fina att se på men smakar väldigt lite. Eller typ kartong. Så jag testade att göra egen fondant i helgen - marshmallow fondant!

Det är verkligen ett superenkelt recept med få ingredienser. Only downside är att det blir väldigt kletigt till en början men så länge man står stridsberedd med tre paket florsocker så är du game.

Det som behövs - en påse marshmallows. Små eller stora, vita eller färgade. Smörj in en mikrosäker skål med lite fett typ raps-eller-kokosolja. Häll ner marshmallows plus två matskedar vatten och rör om, in i mikron på full effekt i max  minuter. Ta ut var 30e sekund och rör om lite tills du fått en jämn, smält smet av det hela.

IMG_2595

Jag hade vita-och-rosa marshmallows så färgen blir svagt pastellrosa. Antingen behåller du smeten med den färg den får, eller så är du wild´n crazy och häller i valfri läcker färg. Du kan nu också smaksätta smeten med vanilj, citron, choklad eller vad du nu är sugen på.

Jag skulle göra blåbärscupcakes, så jag valde blått.

IMG_2596

IMG_2597

Nu är det dags för florsockret och göra entré. Jag valde att vara lat och hälla ner sockret direkt i bunken, men smartare är att följa etiketten och ta fram en andra skål, fylla den med några dl florsocker och göra en liten grop, som du sen häller ner smeten i. 500-700 gram florsocker är vad som krävs så se till att ha mycket hemma. Börja med 4 dl och knåda först ihop degen så länge du kan med slickepott, även den insmord i fett. När detta blir tungt efter ett tag, häll ut degen på väl insmord arbetsbänk och fortsätt tillsätta en dl florsocker i taget tills degen blir fast, men ändå smått sticky till ytan.

IMG_2598

Det gäller och ta lagom mängd florsocker - degen ska ligga och vila i ett par timmar sen och binder då åt sig av sockret. Jag tyckte jag öste på med florsocker och ändå fick jag nog snäppet för lite märkte jag sen när jag skulle kavla ut fondanten och den vart kletig direkt. Jag öste på med mer florsocker men fick till sist i ett smärre raseriutbrott ta till ett mer effektivt vapen - cornflour. Hatar att hantera det för det är typ potatismjöl och gnider du det mellan fingrarna får du en sån där obehaglig rysningskänsla. Så mitt tips är att hellre ta lite för mycket florsocker än för lite. Är fondanten hård när du tar fram den så värm den några sekunder i mikron så mjukas den upp.

Men wrappa in den färdiga degen i dubbla lager plastpåse eller plastfolie och låt vila i iallafall 2 timmar.

Ta daaaa! Blå körv.

IMG_2602

IMG_2606

Marshmallow fondant ska lämpa sig bra till enklare dekorationer och som lock till tårtor. Nu var jag väldigt frustrerad och trött när jag gjorde mina blommor ovan så jag lade inte så mycket tid och vikt på dem, men jag ska fylla på med lite florsocker i degen imorrn, får vi se om det går bättre. Det smakar iallafall tio ggr bättre än den fondant du köper i affären, jag kan tänka mig att för tårtor är den här himmelsk.

För mer exakta angivelser är det bara och söka på marshmallow fondant på Google så finns det flera recept och YouTube-videos. All hail YouTube!