Wimsy Winegum aka The Thelberg Cupcake

Efter otaliga bakbloggar har jag utvecklat en otrolig nyfikenhet för någonting som helt simpelt kallas för fluff. Fluff är helt fantastiskt, det är superenkelt och göra och kan varieras in i det oändliga. Seriously. Det enda du behöver är grädde och en näve av ditt favoritgodis - fluff kan göras på nästintill allt utom sånt som innehåller kex och liknande, som inte smälter. För det är precis det du gör - smälter godis/choklad i grädde som hettas upp väldigt långsamt i kastrull. När du gör det med choklad så får det hela det snäppet mer eleganta namnet ganache.

Jag har läst om favvisar som Ahlgrens Bilar, Dumle, geléhallon etc etc. Men jag som gärna vill göra det annorlunda kom på direkt vad jag skulle utmana min husliga ådra med - vingummifluff!

Min teamleader och vingummi är som ler och långhalm. Sen långt, långt tebaks brukade han lämna sin plats borta på UA i sitt dagliga eftermiddagsmission, och skaffa vingummi från automaten. Vägen dit går förbi helpdesken och varje gång han gick tillbaka så stannade han till vid den låga väggen bakom mig och prasslade med påsen - signalen för mig att det nu vankades svarting!

Och nej, det finns inget rasistiskt eller främlingsfientligt eller sån annan PK-skit med i bilden utan det hela handlade helt enkelt om att de svarta vingummina är mina favoriter i vingummivärlden. Vi kallar dem röding, guling, gröning... svarting. Get it? 

Och nu, fortfarande, när jag sitter på User Admin, så köper Thellan en påse vingummi nästan varje dag och jag blir fortfarande frikostigt bjuden på en svarting. Därför tillägnar jag detta experiment min käre vingummiälskande teamleader, och hans smått icke PK-humor...

collagewinegum

Det var dåligt om exempel på das internet där nån hade försökt göra vingummifluff. Jag hittade en enda, som troligen hade slängt alla färger i en och samma fluff och det säger ju sig självt att det inte kittlar några kulinariska nerver. Man äter ju vingummin en och en för och savour the flavour. Så jag gjorde mitt fluff på de två som i mitt tycke är de allra godaste - svartingar ofc, och rödingar.

3 dl grädde blir lagom för de ynka  80 gram svartisar som två påsar gav, vilket också besvarade min fråga om det är färre svarta vingummin i påsarna jämfört med de andra färgerna. Skandal! De röda kom upp i  ca 130 gram och skulle nog ha haft 4 dl istället. Varför kommer ni se på bild nummer 2.

Värm grädden på låg värme, 2 av 5 blir precis lagom. Jag hade på 3 först men efter en stund började det småputtra och den får inte koka, då kan det skära sig. Klipp godisarna i små bitar så går det fortare att smälta. Låt stå tills allt godis har lösts upp, ca 40 min - 1 timme. Rör om då och då så det inte fastnar i botten.

Sen ska blandningen in i kylskåpet och där ska den stå i minst 6 timmar, helst över natten. Jag gjorde dem under lördagkvällen (party party!) och lät dem stå till idag.

Då kommer det se ut såhär!

IMG_2547

Fast och fint. Lite för fast, det kände jag direkt. Och mycket riktigt, när jag sen satte vispen i härligheten så spottade, fräste och förbannade den mig till Blåkulla och tebaks.

Såhär ska det alltså inte riktigt se ut. När jag skulle peta bort geggan så fastnade skedjäveln.

IMG_2548

Som tur är råder man bot på det genom lite mer grädde, så blir det slätare, mjukare - fluffigare.

IMG_2549

Och de svarta:

IMG_2550

Jag bakade vanliga, hederliga Svensson -vaniljcupcakes för dessa pressade sen ner så mycket fluff jag kunde i hålen som jag gör i mitten för all fyllning. Som frosting använde jag storfavoriten - swiss meringue buttercream. Ni som nån gång varit inne på en bakblogg har säkert hört ett och annat lovord om denna gudomliga godsak och jag är inte sen och haka på. Fantastico!

Och såhär blev resultatet - jag hade tänkt leka runt lite med olika sorters frostingtekniker men mörket började plötsligt falla oroade snabbt och jag ville ha bild idag på bakverken så det fick bli som det blev.

IMG_2562

IMG_2564

IMG_2563

Jag kom på lite i efterhand att en av dessa cupcakes faktiskt ska gå till Thellan som kanske inte är världens största fan av rosa blommor och fjollfjärilar men jag hade kvar marsipanrosor sen förra veckan och har dessutom tjejgänget på desken som lovade provsmaka mina bakexperiment så jag gjorde dem liksom med feminina devourers i åtanke. Jag ska nog byta ut en ros mot nåt mer neutralt sen för och skona stackaren. Tänk om vår manager ser honom med en fjollcupcake liksom.

"This is not manager material..."

IMG_2566

Jag provsmakade själva fluffen en snabbis förut idag och en snabb tugga av en failad cupcake  och det smakade väldigt mycket godis, så vi får se om damerna och herren approves! Det är ju ett experiment så all konstruktiv feedback är välkommen :)

Nu ska jag ta en paus med lite kaffe och sen blir det ytterligare ett cupcakeinlägg! Oh yeah, someone´s been busy today!

IMG_2565