Irish Coffee

Ikväll vart det lite cupcakebak igen. Markus hade beställt whiskeycupcakes, eller ja - jag råkade säga att jag var lite sugen på att göra dem igen och han var inte sen att nappa på det subtila erbjudandet och ånga förbi med en splitterny flaska Jameson. Förra gången vart de ju lite halvdana när jag inte visste vart jag skulle göra av min för kletiga whiskeykola och lade dem i vanliga vaniljsmuffins. Konstigt nog vart de smått favoriter.

Så denna gång tänkte jag göra lite mer planerade exemplar med ordentligare whiskeysmak. Så det bidde Irish Coffee cupcakes.

IMG_1793

 

Oförskämt enkla och göra - jag använder mig av ett grundrecept som är följande :

(Ger ca 6-7 st medelstora cupcakes)

50g mjöl

50g smör

50g socker

1 ägg

Nu har ju vi self-raising flour (hur fan översätter man det... självupplyftande mjöl?) här så hemma i Sverige får man nog ta i 0.5 g bakpulver med. Om jag ska göra mer rejäla cupcakes brukar jag leta reda på lite tyngre recept men detta använder jag ofta när jag bara ska göra nåt snabbt och enkelt - superenkelt och komma ihåg med!

Eftersom Larsson i vanlig ordning är glutenallergiker så försåg Markus mig med en rejäl förpackning glutenfritt mjöl också, så jag hade i ganska mycket vätska i smeten eftersom glutenkakor tenderar bli torra och smuliga. Irish Coffee måste ju ha kaffesmak ofc så hade i ca 2-3 matskedar kallt kaffe. Jag tror det vart riktigt bra faktiskt för när jag tog ut kakorna sen och de svalnat, så var de både luftiga och saftiga vilket bådar mycket gott - om inte annat blir de det när jag fyllde dem med en riktigt fluffig whiskey buttercream. Jag hade i så mycket whiskey som jag vågade, Markus har säkert inget emot att det smakar starkt men jag vill inte bli ansvarig för att få CTS agenterna och bli på lyset och deleta Notesfiler hej vilt eller nåt.

IMG_1780

Frostingen för dessa blev - kan ni gissa vad? ;) Den tredje mest essentiella ingrediensen i Irish Coffee såklart - grädde. Hårt vispad med lite vaniljsocker. Toppas med siktad kakao och lite råsocker.  Färdig att avnjutas.

IMG_1788

Jag ska nog faktiskt spara undan en till mig själv och ha till helgen - jag tror de här vart riktigt nice, och jag är ju sällan den som blir sugen på mina egna skapelser. Jag gillar och ha lite smaksatt grädde som frosting, speciellt om jag redan har fyllt cupcakesen med nåt sött och risken är stor att det blir alldeles för maffigt med ytterligare sockerbomb ovanpå. Eller cream cheese och grädde blandat med lite smör så det blir syrligt. Mumma.

Iväg med er nu och fixa egna cupcakes, /shoo!