National Treasure

Pratade med mamma i telefonen igår. Hon gratulerade mig till Sverigeresan och sen pratade vi om Polenresan och på nåt sätt kom vi in på att prata om maten.

"Du måste ju testa de inhemska rätterna!" tyckte mamma.

"Nja jag vet inte, jag har fått för mig att Polen består av typ... inlagd hästsvans, när man kollat de suspekta polackbutikerna som är överallt här. Och kål".

"Nej nåt måste ju finnas som är gott!"

Så jag började googla lite efter typisk, polsk mat. Här är vad jag fann:

Maten tillhör för det mesta den kraftigare arten, och polackerna tycker om att äta gott både till fest och vardag. Śniadanie (frukost) skall vara en rejäl rätt med bröd, skuren Korv, ost, kvarg (här skulle min brorsa passa in att bo) stekta ägg och som skall mätta till middagen, med ett mellanmål som kallas den andra frukosten, och kan till exempel bestå av några smörgåsar. Middag äter man på eftermiddagen och brukar bestå av soppa, huvudrätt och efterrätt. På kvällen äter man kolacja (kvällsmat) som då är ofta sallader och kallskuret. Lunch har införts på senare tiden som en ersättning för andra frukosten. Syrning används traditionellt för betor, gurkor och kål (!) och ingår rikligen i den polska matlagningen. Japp. Låter lovande.

 * Barszcz, rödbetssoppa av syrade betor. Finns även betor och blast. Barszcz äts ofta med sur grädde (ungefär gräddfil).

Żurek, som även kallas barszcz biały, eller vit barszcz, är en soppa av syrat mjöl. I norra Polen kan denna soppa förstärkas med rökta korvbitar. I södra Polen serveras soppan med halvor av kokta ägg.

Czarnina är en soppa på höns- eller ankbuljong och blod.

Flaki (ordagrant "tarmar") är en kryddig soppa av torkade strimlor av komage med mejram.

Bigos, ordet används i polska språket även för att beteckna gallimatias, och är just en rätt på kål (!), torkad skogssvamp och alla möjliga blandade kött- och korvbitar. Surkål (!) är huvudingrediens i den polska grytan bigos.

Kluski slaskie, Pyzy, Knedle, kopytka, liknar österrikiska och tjeckiska rätter med liknande namn och även svenska kroppkakor.Kluski slaskie, Pyzy är potatisdegsbollar oftast fyllda med bär eller frukt. Äts med surgrädde eller smält smör.

Kiszka är en blodkorv med bovete eller korngryn.

Jaa.. det kommer ju onekligen bli intressant.