Spöka

Det är ändå rätt muntert att en tripp till IKEA kan vara en sådan utflykt för svenskar i icke-svenskt land. Det är lite som att komma hem, och man kan fantisera om att man är på IKEA i Linköping och kan ta svängen förbi Bikbok på vägen ut.

Ni vet vid det här laget vad som gäller... obligatoriska köttbullebilder. Men först tyckte jag det var lite roligt att visa att IKEA har 16-årsgräns... man vet ju aldrig, emo-fjortisar kanske väljer och plåga sig själva med KLÄMTA ljusklocklyktor eller nåt.

Maaaat! Och det hade SEMLOR!

Intressant också att Andreas och Stefan sitter med värsta nyttiga sallad och skit och jag och Adde smäller i oss semla och en liten cupcake som jag fick...

Måste ju såklart ha en close-up på "Semla Bun". Uttalades "one SAAMBLAA" av killen i kassan. Smakade faktiskt nästan som svensk semla, lite stark mandelmassa/marsipan bara men helt ok!

Måste ju ha en bild på cupcake med. Världens goaste jordgubbsglasyr hade den.

Adde visade hur man äter semla. Man snortar den.

Om nom nom.

Sen bar det av. Fick en nostalgitripp. Det här satt jag med som liten och plockade med. Massor fula hjärtan och hus och skit gjorde jag som mamma tålmodigt stod och strök efteråt. Pärlhelveten överallt. Men roligt var det.

Det här förbryllade mig rejält. Vad fan är CHOSIG? Var tvungen och googla...

Ordet chosig kommer från franskans chose som uttalas /sjås/ och betyder 'sak'.   Chosig är den som har choser för sig, det vill säga krumbuktar sig och gör sig till. "Det var bara de högfärdiga stadsborna, som hade sådana schåsor för sig" lyder ett exempel från 1916, och choserna i fråga var att hälsa genom att ta i hand.

Att vara chosig är alltså att vara tillgjord och pretentiös. Motsatsen är chosefri, det vill säga okonstlad, naturlig, rättfram. "Inga choser!" hör man inte så ofta i dag, men uttrycket kunde vara på sin plats när folk krånglar och gör sig märkvärdiga.

Där lärde man sig ett nytt svenskt ord från en skylt på Irland. Educational.

Läskigaste påskägget ever i affären utanför. Inte vågar en sticka in handen där.

Dagens inköp: PÅSKMUST och chokladbollar till fikat.

Inspirerad av veckans härliga vårkänsslor köpte jag Grow in a Pot, en med Rosenskära och en med Krasseörter tydligen. Blir intressant och se om det kommer växa nåt :) länge sen man sådde något, tycker det är mysigt.

Det här var ju årets mest missade köp alltså. Jag hittade den här gynnaren och hans mindre, röda kompanjon på svenska IKEA och tyckte de var så söta, skickade dem som MMS till Adde och skojade om att han skulle få en sån för att han sov så oroligt på nätterna då. Sen letade jag på IKEA i Dublin men hittade inga snopet nog, och tänkte att de finns väl bara i Sverige då. Så såg jag dem idag i en random låda och det fanns bara en enda blåing kvar så jag knep den. Såg att det skymtade en 5:a nånstans så tänkte att den gick på 5 euro.

Väl framme vid kassan kostar lampfan inte 5, utan 15 euro! För en skojpresent, fasen alltså. Men men. Det var ju den enda som fanns kvar. Och den är ju så söt. Den skiftar i olika färger. Så nu får den vara gemensam nattlampa i vårat rum.

Vem fasen kommer dock på att ge namnet "Spöka" till en nattlampa för mörkerrädda ungar? Ska den inte bort tankarna FRÅN spöken och ge lite tröst och komfort? Hade jag varit fem bast hade jag tolkat det som att fanskapet står där och drar till sig alla möjliga vidunder och skit som kommer och ska äta upp mina tår, eller så livnär den sig på mörker, suger åt sig det och växer och blir större och större och blinkar mer och mer intensvt för varje sekund LILAGRÖNTBLÅTTRÖTTGULT! tills den är ENORM och kommer och SÄTTER SIG på dig tills du kvävs!!

Den får nog stå på Addes bord...

Jag ska också passa på och belysa (ha!) att vi har stått och skruvat i dessa fucking jävla lampor i spotlightsen i taket där hälften har slutat funka. Ett helskotta till tekniks logik där man ska passa in två små stolpar i ett större hål och sen vrida så de hamnar i mindre hål. Man ser inte alls vad man gör och armarna domnar efter 10 sekunder. Killarna garvade åt mig men till slut fick jag in knycket och kunde byta ut hela raddan i hallen, 4 stycken. Ha!

Nu får vi se vad kvällen har att erbjuda. Är ganska trött så blir väl en powernap innan eventuell bio. Inge party här alltså! :D inte så sugen faktiskt. Men en flaska vitt hade varit gött.

Svenskt elskåp tillverkat av ABB utanför IKEA. Win.