Ibland blir man så trött på att vara tjej... och gamea som sådan...

ALLA talar om Skyrim just nu. Det började nån dag innan helgen förra veckan: plötsligt fylles chatten med prat om detta och jag fattade nada. Jag har ju inte ens spelat WoW ordentligt sen i våras och har således legat av mig rejält på gamingsidan. Lite sporadiskt AoE och många timmars frustrerande försök att cracka The Sims, det är det enda som är kvar av min så kallade gamingkarriär.

Först trodde jag att Skyrim var nån internetgrej men när även Facebook började fyllas med statusuppdateringar där folk deklarerade sin kärlek till detta och barrikerade sig med det bakom stängda dörrar och ett berg av chips, och inte ville komma ut i friska luften och leka, då började jag undra om jag inte missat nåt ganska stort nu. Och efter lite googlande kom jag fram till följande: jag har helt enkelt missat årets största nyhet inom en spelserie som heter The Elder Scrolls. Dess senaste föregångare är Oblivion som typ alla spelat och som jag struntat i med en axelryckning.

Så började jag läsa på lite om denna serie och Skyrim, som är den femte och nyaste delen i serien.

Det är alltså ett roleplaying-spel som utspelar sig i provinsen Skyrim som ligger i den allra nordligaste delen av världen i ett århundrade som jag inte har en susning om - men det är ju inte viktigt. Det finns tio raser du kan vara. Svartalv, skogsalv, orc, nordling i olika former, en reptil och en kattras (!) och annat. Spelet är väldigt Norden-och-vikinga/riddare-inspirerat. Den huvudsakliga storyn rör sig kring karaktärens effort att bekämpa drakguden Alduin som är förutbestämd att förgöra världen.

Ja, det finns alltså drakar i spelet. Win.

Men i Skyrim kan du göra tusen grejer mer. Hela provinsen är enorm, typ 2500+ fotbollsplaner IRL läste jag nånstans, så det kommer ta dig oändligt med tid att gå igenom allt och det finns massor av uppdrag du kan göra, forma din karaktär, forma relationer till andra karaktärer i spelet, fixa dig en häst o rid över hisnande vacker grafik i form av höga berg och djupa dalar. Typ vandra runt och gör vad du vill, det finns saker att göra överallt. Utveckla dina färdigheter inom magi, smide, krigskonst etc etc...

Alltså...

Hur fan har jag kunnat missa detta?

Hela spelet innehåller allt som jag tycker är intressant.

Så... Peter var snäll och förde över en... upphittad Skyrim-installation till min dator och fixade in det. Adde kom över och hjälpte mig ställa in grafik och lära mig spela: för en annan är ju en så kallad keyboardturner. Jag använder ena handen på piltangenterna för och röra mig och släpper dem för att trycka på knapparna man ska strida med. Musen ligger orörd. Ajabaja...

Och nu gråter säkert mina gameande kollegor när de läser detta... men jag har haft assvårt att vänja mig av med detta och det påverkar faktiskt hur bra du spelar och hur mycket skada du gör. Du måste vara flink med fingrarna.

Så Adde försökte lära mig. Det lät ungefär såhär:

A: S trycker du på W för och springa framåt... NEJ RÖR INTE PILEN! Tryck W!!

R: Men FÖRLÅT DÅ!

A: Nu ska du trycka på TAB för och få fram innehållet.

*Rebecca trycker ENTER*

A: NEJ TAB SA JAG JU!

R: Jaja...

A: Och nu kan du equippa handskarna där om du trycker E.

R: ??

A: EEEEE!

R: Jaha.

A: Du måste luta dig fram för och plocka upp den där.

R: Vadå LUTA MIG FRAM?

A: Du måste ha markören över kista för och loota!

R: VILKEN MARKÖR!!

A: Du måste använda W för att gå framåt samtidigt som du rör på musen så du vänder dig om.

*Rebecca trycker frenetiskt på alla knappar samtidigt som jag våldsamt skakar på musen vilket resulterar i att min gubbe ser ut som en överdoserade raveare som får EP-anfall*

A: RÖR INTE PILARNA! TRYCK PÅ W!!

*Rebecca får till slut någorlunda pejl på läget och under stor koncentration kan min gubbe faktiskt göra en 180 graders vändning utan att behöva stå och jogga in i en stolpe i fem sekunder. Sen springer jag framåt en lång bit. Men gubben springer lustigt. Hon håller på och slår i luften med klubban hon har och ser helt dum ut.

A: Varför klickar du med musen när du springer..?

Så ja... det finns mycket att lära här.

Men igår kväll satt jag iallafall och kände lite på det. I tre timmar. Nu kommer det roliga...

De övriga grabbarna i hushållet skiter fullständigt i hur deras gubbe ser ut. De skapar en tjej, bara för och kunna se lite bröst som guppar typ, och klä av henne lite för skojs skull ibland. Sen kör de på för allt kommer ändå döljas av utrustning sen.

Men så kan inte jag göra. Min karaktär måste vara SNYGG. Eller ELEGANT, MYSTISK. Men framförallt snygg. Det går emot hela alltet om jämställdhet som jag som tjej försöker bekämpa i denna värld och sen så vackert skiter blanka fan i.

Så jag satt... i tre timmar... och gjorde om inledningsscenen fem gånger - och den är lång! - bara för att jag:

Inte var nöjd med karaktärens mun.

Inte var nöjd med ögonfärgen.

Inte var nöjd med rosigheten på kinderna.

Inte var nöjd med rasen.

Sen skapade jag en femte... och vart ganska nöjd. Väldigt nöjd faktiskt. En högalv, lång, slank och ståtlig med  gnistrande gröna ögon och svart hår och ett litet Mona-Lisaleende på läpparna. Så jag drar igång.

När jag sen kommit förbi inledningen, undkommit och bli halshuggen och undkommit draken som förstör staden. då man kan få se karaktären i tredjepersonsvy: då har hon en spetsig näsa.

Jag tänker: Nej Rebecca. Skärp dig nu. Du kommer springa med hjälm 99% av tiden. Ingen kommer se hennes förbannade näsa. Ingen utom du kommer ens bry sig ett skit om hennes jävla näsa. Väx upp för fan. Sluta göra dina gubbar perfekta. Fortsätt spela!

Men nej... det går inte. Hon slåss jättebra och är duktig på och smyga och öppna lås men näe... jag kommer på mig själv med att zooma ut till tredjepersonsvy och stirra på hennes näsa. Och den blir spetsigare för varje gång. Hon ser nästan ut som en... häxa. Inte alls en vän men samtidigt stark, muskulös men samtidigt slank, godhjärtad men samtidigt  brutalt våldsam -när- provocerad - badassalv.

Och jag stör mig ENORMT på det Och nej det går inte att ignorera till slut. Till slut sitter jag bara och tänker på hur förbannat ful hennes näsa är.

Och  bestämde mig för att stänga av och gå till sängs.

Nu ska jag fixa min sjätte och sista... sen får jag fan bitchslappa mig själv. Och börja spela for real.

Vet inte om detta är specifikt tjejer men efter en viss rundkoll tror jag nog så är fallet. Plus en och annan hardcore roleplaying gamer som min ena kollega och dispatcher, nämner inga namn...

Men egentligen, så är det väl inget fel. Alla som gillar rollspel vill ha en karaktär som matchar rollen de ska gestalta Och då spelar ju utseendet stor roll. Är man noggrann och kreativ så är man.

Dock tvivlar jag på att det är få som sitter tre timmar utan att ens ta sig ur fästningen man börjar i... på grund av att ens alv har för spetsig näsa.