Tillbaks till civilisationen

Hundraelvatusen myggbett senare. Damn jag hade glömt hur mycket mygg det är i Sverige. På Irland har jag knappt sett en enda och liksom vant mig vid att de inte finns. Här fick jag ett bryskt uppvaknande från den illusionen. Satan alltså.

Men iallafall, det blev fyra dagar ute i bushen, och även fast jag älskar skog och natur och vill ha en egen gård nån gång i livet sen så vart det tufft mot slutet utan internet. Usch vad man är beroende av skiten egentligen. Fast nu så hade jag bara en enda bok med mig och den läste jag ut samma dag så de andra tre dagarna var lite väl lugna, tror inte abstinensen gjort sig lika påmind om jag hade förberett bättre.

Vad har jag gjort då? Typ fiskat, promenerat och ja... promenerat. Mycket. Och åkte in Västerviks svar på Tornby och handlade lite grejer och jagade runt halva stan efter en ny boll-i-snöre till Saga eftersom jag är den enda som lyckas kasta upp bolljäveln i det enda trädet ute på en stor jäkla åker...

Idun spanar.

Första kvällen ställde jag mig och grävde mask och fick värsta jackpotten i maskväg. Massor av feta maskar som jag lyckades cutta i två delar varenda en. Sen traskade vi ner till "mormors sjö" som är en nätt liten sjö omringad av skog och berg och som är jätteskön och bada i, fast lite läskig eftersom stenavsatsen sluttar en bit ut i vattnet och sen tar kanten slut och det är x antal metrar som brakar rätt ner i det svarta vattnet. Jag får alltid för mig att det lurar en massa gäddor där nere som ibland simmar upp för att nypa en i tårna - än idag så släpper jag inte ner benen rätt ner mot botten utan sitter i skräddarställning under vatenytan. Töntig, jag..?

Eftersom det här antagligen är sista gången jag fiskar i denna sjö så gav jag mig fan på att jag skulle få upp en aborre som jag kunde steka, bara för att Jonas satt och teasa mig på Facebook när han var hemma, om att han käka grillad aborre. Vi i släkten har fiskat rätt friskt här i många år och det började bli ont om stora firrar så hade inte möe hopp om det.

Men se på fasen vad jag fick efter en liten stund och några småfirrar - en braxen!

(Eller Brax, man kan faktiskt säga bägge två, var tvungen o kolla upp det på Wiki. Och man säger "braxnar" i plural)

Dock så är inte braxen någon matfisk, alldeles för mycket ben. Däremot säljs den rökt i Ryssland fick jag veta enligt Wikipedia. Men eftersom jag inte har några planer på att sticka till Ryssland och det känns lite bökigt att försöka sälja en enda firre via expresspaket, så fick den hoppa i plurret igen. Det är faktiskt andra gången som jag fångar en brax i den här sjön *stolt*

Inte många rätt med den här bilden. Men mamma är ingen fena (höhö!) på och ta kort heller och det här var den enda som inte var suddig, så den får väl duga som ett humoristiskt inslag här. Med min inte lika imponerande fångst: en mört.

Hundarna hade järnkoll på flötet hela tiden och satt som tända ljus, när det började guppa runt slutade de i princip och andas och satt bara och andäktigt glodde på det tills det försvann under ytan - då flyger de upp för då vet de vad som händer! Sen försökte de hugga tag i firrarna i luften, helt livsfarligt, men när de fick en egen fisk av mig ifall de var sugna på sushi så var det inte lika roligt längre. Idun stod bara och petade förstrött på den med tassen så den fick åka ner i vattnet igen, antagligen djupt traumatiserad.

Jag har för övrigt faktiskt aldrig varit bangen och hooka av fisken från kroken. Jag har aldrig förmått mig till och trä mask på en krok, jag hatar och se dem och känna dem vrida sig medans man kör in en krok i dem, det gör ont i hela mig då. Men fiska gå bra, dra upp firrarna med en krok genom käften går bra och så länge kroken bara går lätt genom munnen på dem har jag alltid kunnat ta av dem själv. Men nu upptäckte jag att jag blitt världens pussy.

Förmodligen hade det också och göra med att krokfanskapet jag hade var pisslitet och jag trodde först att den aldrig skulle fixa och bära nån större fisk. Men sen visade det sig att den var supereffektiv, för de stackars fiskarna såg aldrig kroken - och svalde den. Och där går min gräns.

Jag vet att jag är fruktasnvärt motsägelsefull och hycklande nu, men jag kan inte förmå mig till och stå och lirka en krok ur halsen på en fisk och höra hur det knakar och har sig, fy fan. Helt ok för Rebecca att dra upp dem som sagt men sen ska det gå lätt o ta av kroken och ta dö på firren snabbt - annars får jag ångest så det heter duga. Fisk ska fångas och ätas ja, men man behöver ju inte tortera dem i onödan. Pussy som sagt. ..

Men iaf. Jag fick min aborre. Och den var tillräckligt stor för och tas hem och stekas! Och jag cutta faktiskt hövet på den... en av de mer udda grejerna jag gjort i mitt liv må jag säga. Ovanligt seglivat huvud.

Stekt aborre med en STOR klick smör och massa salt, och knaperstekta, vitlökskryddade potäter

<3

Min mormor gick bort förra året, så min mamma och hennes syskon har ägnat ett år åt att städa, rensa och fixa iordning huset och slutligen sålt det, därav vår sista helg här nere. Jag gick alla promenadstråk och skogsvägar jag alltid gått i flera, flera år sen jag var barn och bara njutit av och vara där. Min morbror och moster kom ut igår med och hjälptes åt med det sista. Mycket, mycket flyttprat blev det. Jag roade mig med att sitta och kolla igenom urgamla foton och mammas betyg från mellanstadiet.

Överlag riktigt bra betyg, mest 3:or i början och sen var det 4:or i allt förutom historia, som hon tydligen var ruskigt bra på. Men när jag frågar om historiska kungar och årtal så kommer hon inte ihåg ett skit. "Jag hade bra läshuvud och var duktig på och plugga, that´s it".

Lite ont i hjärtat gjorde det och åka ifrån det här huset, helt tomt och ödsligt. Det visade sig att det var riktigt stort och fint efter att man tagit bort allt bråte som fanns innan, så synd att det inte kunde stanna inom släkten. Hade jag kunnat hade jag köpt det på studs. Nya ägarna är jättetrevliga och har sagt att vi får komma och hälsa på när vi vill. Men inte riktigt samma sak.

Men men, nu är det avslutat och nu är en hemma i stan igen. Ska ta mig lite kaffe och pepparkakor och lägga mig och glana på TV. Avslutar med en bild på vår polare Grodan Boll som kom och hälsade på oss varje kväll.