St Patricks Day!

Hipp hipp hurra, idag är det Irlands nationaldag! :D Enligt tradition så klär sig alla i nåt grönt, så här springer folk omkring med hattar, Irlandströjor, hårspännen, diadem och allt möjligt, har någon inte grönt på sig så är det tillåtet att nypa personen i fråga, utan restriktioner. Jag fick själv två nyp imorse för att jag inte uppmärksammat detta så jag fick springa upp på rummet och rota fram det enda gröna jag har i min ägo just nu; de neongröna benvärmarna jag fick av Stefan för ett tag sen. Så nu kan alla se mig från ett par kilometers avstånd, känns det som... ^^ passar bra till mina pumps med öppen tå, ser inte alls lustigt ut.

Under denna dag och kväll, natt och antagligen en bra bit in på fredagmorgonen så kommer folk vara mer eller mindre onyktra, lulliga, tipsy, dyngraka, äggfulla , alikafulla, omåttligt och sinneslöst berusade. Här på jobbet har ett Facebookevent samlat in halva IBM för att skutta runt på pubarna i stan. Jag och ett par kollegor ska ta oss ner till stan åtminstone ett tag för och iaktta spektaklet och ta några öl själva, men sen lämnar vi nog kaoset för ett lite lugnare firande med mat och mer öl :)

St Patricks Day, eller Lá Fhéile Pádraig som det heter på irländska,  firas både för landet och dess skyddshelgeon, St Patrick då såklart. En missionärssnubbe som var ute och omvände folk till den kristna läran.  Från början associerades Saint Patrick med blått, men det sägs att Patrick använde sig av en grön klöver  för att förklara den heliga treenigheten för det irländska folket, och därifrån kommer då den berömde "shamrock" och alla andra gröna grejer som associeras med den här dagen och Irland i övrigt.

Vid ett möte i American Heart Association i Orlando, Florida,  för fyra år sedan rapporterade forskare att  en daglig Guinness kan vara lika effektivt som  acetylsalicylsyra för att minska uppkomsten av blodproppar som orsakar hjärtinfarkt. (Den innehåller antioxidanter, som forskarna säger  sänker kolesterolvärdet och minskar  avlagringar på kärlväggarna. De föreningarna finns i mörka irländska stouts men inte deras blekare kusiner). En bra anledning och dricka öl med andra ord!

Så skål på er, eller "Slainte!" (slan-cha) som som de säger här! ;)