Julstämning i närbilder

Hej hopp sockertopz - då var vi inne i December då, helt sjukt vad fort November försvann. Fast så blir det kanske när man är halvvägs över jordklotet halva månaden.

Jag har fortfarande inte gått igenom alla Japanbilder så det är lite fattigt på inlägg än så länge - jag väntar helt enkelt till en ledig helgdag eller längre kväll innan jag skrider till verket för det kommer ta en stund, och en hel del koncentration. För allt ska ju redigeras såklart. Jag har blivit totalallergisk mot alla sorters flaws i mina bilder nu. Och det finns det ju såklart gott om eftersom jag de facto är en nybörjare på foto och redigering så ja - ni vet ju. Diverse psykbryt etcetera.

Det har varit rätt fullt upp nu ända sen vi kom hem från Oslo. Var och varannan vardag har jag varit iväg och sen blev hela helgen fullproppad - först mycket trevlig after work på fredagen med jobbarkompisarna (Pinchos, matkoma, vidare till nästa ställe och dra en Irish Coffee som efterrätt, hemma halv ett och äter upp en halv påse chips i förebyggande bakfylleyfte) sedan nån form av adventsstädning/adventspyntande eller vafan det nu var för ryck jag fick på lördagen, sen iväg och se sista delen av Hunger Games (som sög tallkotte) och sedan tyckte jag att det var en bra idé och börja julbaket när vi kom hem efter 21. Blev klar nånstans i gryningen där på söndagen och så vart det adventsfika på eftermiddagen. Tror nu jag däckade hårt på kvällen sen eller?

Men nu backar vi tillbaka några dagar till onsdag - då inleddes Jakten på Stämningen.I sann pre-julanda hade Malin bjudit hem mig till ost och vin i hennes splitternya, stämningsfulla myshörna.

Jag angav tonen för kvällen dirr genom att ha med mig Espresso House mysigaste kaffemuggar ever.

_DSC0190

The place to be - komplett med myskatt och lagom loppisfyndigt retrobord.

_DSC0199

Och Instagramtrendiga mässingsstakar och plättar i luften!

_DSC0207

Malin var så gullig, hon är så himla mån om att det ska bli så Stämningsfullt som möjligt och sprang runt och släckte alla lampor och tände alla ljus som fanns och flyttade dem så att det lös i alldeles perfekt riktning och brasan i kaminen fick sig en åthutning när den var fräck nog att svalna av med jämna mellanrum.

_DSC0224

Men vinet skötte sig exemplariskt iallafall.

_DSC0213

Likaså alla ostar och kex som bara låg och väntade på att bli både stämnings-och-njutningsfullt uppätna.Hur man nu äter ost och kex stämningsfullt. Jag brukar oftast gobbla ner varje kombo i ett svep...

Tack vare Malin och tjejerna har jag nu lärt mig älska fikonmarmelad på osten och massor av ädelost på pepparkakorna. Så många års gottighet jag missat när jag trodde att det smakade bläk (!)

_DSC0218

Sen satt vi och letade efter den mest stämningsfulla musiken att lyssna till - inte för högt då givetvis, så vi inte hör sprakandet från elden och krasmandet från brieosten. Lite pianoklink först, sen bytte vi till jumusik - men nja, julstämning hade vi inte än iallafall. För mycket avsaknad av gran, snö och kanel/apelsinluktskombination i luften.

_DSC0221

Mystisk i mörkret.

_DSC0225

Och rödvinssugen myskatt igen.

_DSC0230

Här satt vi sen, åt, mös och löste lite världsproblem på ett sätt som diffar ganska markant från om vi hade suttit framför TV:n. Det vart liksom en helt annan grej att verkligen sitta ner bekvämt på en designated cozy place och titta på en eld och varandra istället för TV:n. Bra fixat Malin!

Sen var det första adventshelgen och jag inledde ju den med AW som sagt, och med en svag antydan till baksmälla kravlade hoppade jag upp relativt tidigt ur sängen på lördagmorgonen och satte igång med städning, pyntning och bakning hela dagen lång inför det årliga (det räknas som årligt när det är andra året va?) adventsfikat på söndagen.

Prima lyxsaffran från Kryddskafferiet som jag köpte av Eva i receptionen på jobbet, älskar den mysiga lilla asken och de små burkarna istället för tråkiga kuvert med skrikiga bokstäver.

_DSC0236

Och här är vad första saffransburken förvandlades till - saffranskladdkakecupcakes med grädde och trinda små maripangrisar, varav hälften förärats med en tomteluva.

_DSC0247

_DSC0248

Jag hade fixat risgrynsgröt med kanel och mjölk till frukost, bara för att det skulle vara adventsfrukost och skilja sig lite från andra frukostar och vi skulle ha en extra mysig adventsmorgon med doften av gröt och kanel och våra kärleksfulla endorfiner i luften. Tio minuter efter den här bilden togs så brakade tjafset igång efter ett smärre utbrott från mig där önskad reaktion från motparten uteblev och vi skildes som ovänner över gröten och jag argbakade pepparkaksbulldeg så mjölet flög i vida bågar över köksväggarna tills Adde kom in med en peace offering i form av dammsugning och ömt bankade dammsugarmunstycket in i fötterna på mig.

_DSC0244

Och det här var resultatet av argbaket, ett pull-apart-bread med pepparkakskryddor.

_DSC0246

Som jäste som sjuttsingen i ugnen och smet ur på båda sidor om formen. Men superdupergott! Recept från här.

_DSC0252

Pepparkakor serverades också såklart.

_DSC0251

Och jag hade kostat på mig riktigt lyxiga snittblommor som räckte till både vasen i vardagsrummet och köket - krispiga vita tulpaner med riktigt giftgröna blad, eukalyptus, brudslöja och grankvistar som jag hämtade in från skogen. Ska försöka ta en bättre bild på vardagsrumsblommorna innan de blir dåliga - curse this darkness!

_DSC0249

Sen kom Karin och Co och vi fikade på cupcakes, bulle, kolor och knäck resten av eftermiddagen denna första advent. Sen vart det pizza och nostalgispelande av Farao innan jag staplade i säng och drömde om saffransgrisar och mjöliga dammsugare.

_DSC0261

Och nu gör vi snart om allt igen för snart är det helg igen och 2a advent! Dessutom har jag jobbfikat denna vecka så nu ska jag gå och doppa mina glutenfria saffransbullar i lite smör och socker så att jag kan göda upp mina kära kollegor lite till... och slå en bläng på nya julkalendern!