Reflektioner

Idag är sista dagen i Tokyo för den här veckan - imorgon far vi vidare till Osaka och Kyoto och en lite mer lantlig omgivning. Ryggsäckarna är betydligt tyngre den här gången så det blir tufft att kånka på allt imorgon. Trots att det inte skulle köpas så mycket den här veckan så har en och annan pryl slunkit med av bara farten.

Idag tog vi en heldag i Akihabara, den tveklöst coolaste delen av Japan hittills! Vi har varit i helt sjuka flervåningsvaruhus med prylar från golv till tak, de ena mer knas än de andra. Här kommer jag göra av med största delen av min shoppingbudget nästa vecka.

mini11

mini12

Lite random reflektioner nu såhär fyra dagar in i Japan-resan annars:

Kläder. Vi var i Shibuya igår och jag släpade Stefan uppför och nedför miljontals trappor - och det fanns hur mycket fint, coolt, awesome som helst - MEN - jag kan inte ha ett enda plagg. 90% av alla kläder är designade för asiater, och asiater only. Jag var ju beredd på det men att det var så pass omfattande trodde jag inte. Nu är jag ju inte storlek Small, hade jag varit det kanske det hade gått. Fick iallafall tag på några plagg inne på Forever 21 och en lokal butik i vårt hood med one-size-tunikor. Men de häftiga, udda plaggen får jag nog bara tråna efter.

 Dock räcker det långt och bara sitta och titta på vad alla andra bär för plagg. De japanska tjejerna är otroligt välklädda, och det finns oändligt med stilar. Vi såg den extrema varianten där de bokstavligt talat är dockor, perfektion in i minsta detalj. Även den mer avslappnade stilen är väldigt snygg, mycket klackar och kjolar och udda kombinationer som de på nåt sätt får och funka. Men visst, de flesta av de här stilarna funkar nog enkom på asiater. Jag tror inte jag skulle se lika trendig ut om jag drog på mig randiga leggings under shorts med oversizetröja och Timberlandkängor.

 _DSC0224

Dock battlar de med sina egna skönhetsideal också. Hittade en instruktionsvideo i en butik där man kan köpa lim för och limma fast ögonlocket så att det blir "dubbelt", ser större ut och passar bättre till lösögonfransarna.

 mini

Eftersom Tokyo är så fullkomligt korvstoppat arkitekturmässigt så byggs allting på höjden - butikerna trängs med varandra och vissa har bara nån halvmeter bred ingång som sen mynnar ut i åtta våningar prylmani och torn efter torn med pryttlar och pinaler.

mini2

I de flesta butiker är det så packat med saker att man inte vet vart man ska titta - allt liksom flyter ihop till en dimmig massa och man får stanna upp, blinka ett par gånger och kisa sakteligen upp och nedför hyllorna för och verkligen se vad det är du tittar på. Tror största anledningen till tröttheten om kvällarna inte är evighetstraskandet, utan allt intensiva glanande!

mini3

mini4

Jag sa till mig själv innan vi åkte att jag absolut inte ska köpa med mig en massa dyra animefigurer hem som kommer stå och samla damm. Nu har jag hittat 10 stycken och cuttat ner det till 5 och jag vet fortfarande inte hur de ska få plats bland alla souvenirer och presenter som också trängs på min mentala lista...

mini5

Och vi hittar saker som vi inte insett att man behöver i sitt liv förrän nu.

mini6

Utvecklar nya smaker.

mini7

Det finns arkader i varje stadsdel och deras klomaskiner är djävulska - de har bara TVÅ krokar, och skiten är designad för att du ska stå här i en halv evighet och försöka PUTTA din önskade skit med de usla klojävlarna som kniper sämre än en förslappad bäckenbotten. Nej jag kom inte alls till denna insikt efter att ha slösat smärtsamt många silvriga yens.

mini9

mini10

En tredjedel av alla japaner knallar runt med ansiktsmask, men det är fortfarande helt OK att röka inne i restauranger och caféer. Wassup with that?

mini13

Det här landet har det tunnaste och ynkligaste servett-och-toapappret ever. Servetter är väl fine, de ger en ju ändå en varm handduk i 50% av fallen istället men toapapper..? Antar att man ska använda rumpvaskarfunktionen istället men jag är inte riktigt där ännu. Jag kan riktigt se framför mig hur Adde sitter och skrockar när han läser detta, över att jag har såna toapapperbekymmer här borta i andra sidan världen. Man vill ha allt covered, OK!

Och när vi ändå är inne på papper, så är det rätt intressant också att Tokyo är en av världens renaste städer utan så mycket som ett tuggummipapper på marken men det finns fan ALDRIG en soptunna nånstans. Jag har aldrig gått och burit på så mycket skräp som nu, man vågar ju inte ens råka droppa ett minimalt kvitto lite casually i en gatubrunn.

Och så kan vi konstatera att den svarta hamburgaren på Burger King ser himla cool ut på bild men som en kaka konserverad skit i verkligheten.

mini14

mini15

mini16