Chokladtårta med jordnötssmörfrosting, jordnötsnougat, salt kolasås och shitloads med dekor

När det kommer till fika på jobbet är ju inte jag riktigt som alla andra. Medans de raidar Ica kvällen innan efter nåt gott eller drar till konditoriet en timme innan vi har vårt möte som normala fikaindivider, så planerar jag minst två veckor i förväg under extrem beslutsångest och väljer noggrant ur den samlade repertoar som mina Pinterestboards består av och mina preferenser brukar likna dem vid ett bröllop - nånting gammalt, nånting nytt, nånting blått... eller ja, något blått har jag ännu inte bjudit på men jag brukar sitta och välja mellan att göra nån hederlig klassiker eller ta chansen och göra något nytt. Jag menar således inte att jag drar fram en dammig burk med havrekakor från 2014 när jag pratar om något gammalt.

In i det sista tänkte jag först göra nåt gammalt hederligt, var sugen på jordnötssmörfrosting och har gjort chokladtårta innan som var uppskattat. Men så på bussen hem så råkade jag stöta på Katherine Sabbath på Instagram- och sen var det kört.

Hon gör tårtor som fullkomligen exploderar i färg och form och är en fröjd för ögat och barnasinnet, och ett av hennes signum är chokladskärvorna med en massa härligt strössel och glitter. Jag ville direkt testa på och göra en variant och för att passa bäst ihop med mitt sug efter jordnötssmör, så fick det helt enkelt bli en sån tårta som jag ursprungligen tänkt - men med en explosion av dekorationer, i färgskalan choklad/jordnöt.

Åtminstone en relativt kontrollerad explosion.

_DSC0452

_DSC0471

Dock så höll den här tårtan på och inte bli av alls - jag gjorde tårtbottnarna och chokladskärvorna på måndagen, sen hade jag tänkt göra frosting och maränger på tisdagen. Men det var då jag kom hem efter en snabb tripp till affären och Idun hade tuggat upp sko, strumpa, bandage och sitt bensår som le grande finale. Då hivade jag bara upp hundfan under armen och slängde in henne i bilen eftersom alla omläggningsgrejer var hos mamma. Så där rök den  förmiddagen.

Gjorde iordning allt på onsdag förmiddag sen och även om momenten är rätt lätta så tar det ju sin lilla tid - kvar när jag åkte jag in till jobbet då var jordnötsnougaten som skulle vara fyllningen. "Den tar jag när jag kommer hem!" tänkte jag. Jo tjena.

Det kom en högprio precis när jag hade lyft på rumpan för och packa ihop klockan tre minuter i tio, så det var bara att sätta sig ner och dra igång konkarongen, och där satt jag sen tills klockan var kvart över två och jag lämnade över till en kollega. Med tre kilo grus i vardera öga körde jag hem i den dimmigaste natten i mannaminne och anlände lagom till klockan slog kvart över tre. Då stängde jag helt sonika in mig o köket och drog igång elvispen och började koka upp kondenserad mjölk och skära tårtlager - så fan heller att jag ska starta ett tårtprojekt som jag inte kan avsluta.

Tur att man har en sambo som kan sova sig igenom apokalypsen.

_DSC0475

Det här är alltså en glutenfri chokladtårta med en frosting gjord på jordnötssmör,smör och Philadelphia - frostingen kan man höfta ihop genom att vispa rumsvarmt smör länge med florsocker och sedan tillsätta jordnötssmör och Philadelphia efter tycke och smak. Färskosten gör att det inte blir så isande sött och ju längre man vispar florsocker och smör, desto mindre smörsmak.

Receptet på tårtbotten är härifrån - en riktigt tung sak med yoghurt/filmjölk, massa kakao och kaffe för och förstärka chokladsmaken. Rekommenderar att ta ut den några minuter innan den ska vara klar för och få den riktigt saftig.

Jag kokade också upp en snabb gräddkolasås och smaksatte med salt som jag sedan penslade bottnarna med. Och så den underbara jordnötsnougaten! Receptet på den är amerikansk och jag har ännu inte översatt den, tänkte dock testa den på hemgjorda snickers nästa vecka och får skriva ner det då. Underbart krämig, lagom söt och len och sprängfylld med jordnötssmak.

_DSC0478

Och så olika sorters strössel, maränger och några daimkulor som visst smet in där emellan...

Chokladskärvorna är easy peasy - bara smält mörk choklad sakta över vattenbad, bred ut på bakplåtspapper. Sedan tar man antingen som jag, jordnötssmör och smälter snabbt i mikron och kluttar ut på chokladen, swirlar runt med en kniv. Eller så tar du annan, färgad choklad. Sen är det bara och gå apeshit med strösslet.

Det här är en riktigt maffig sak som mättar nåt oerhört och har en rik smak som kanske inte är för alla, om man föredrar lättare och luftigare tårtor. Luftigt i all ära men ibland vill man bara ha en rejäl feting som man drar i sig i en nästintill pervers njutning över hur syndigt och fullständigt himlastormande dekadent det är.

Mer fetingtårtor till folket!

_DSC0468