Ooey gooey chocolate caramel bars

Jag älskar orden ooey gooey!  Det finns ingen bra svenskt översättning för vad de innebär, nånting som är segmjukt och kladdigt och ofta fullspäckat med massa olika godsaker i en. Jag har kommit in i nån slags kakperiod nu med då den Pinterestboard som besöks allra flitigast av mig är min Brownies and Bars board, med nästan uteslutande amerikanska recept som är fullständigt over the top. De är de allra bästa! Ofta lätta och svänga ihop med även om det ser avancerat ut med många olika ingredienser.

De här dock har inte särskilt många sådana, och går att svänga ihop på ett kick - det enda som tar tid och kräver lite effort är när man ska stå och röra i den kondenserade mjölken, men det är lätt värt det. Det här är en godiskaka i sin oooey gooeyaste form, läckra små munsbitar fulla med kaka och kola. Originalreceptet finns här, och där används Rolo-kolor ursprungligen i receptet. Motsvarigheten till dem i Sverige är typ våran Dumle, eller som i det här fallet: Werther´s Original, de mjuka med choklad.

_DSC0213

Ingredienser:

Kakan:

85 gram smör

2 matskedar socker

80 gram (eller 1,6 dl) mjöl

4 matskedar kakao

Fyllning:

En påse Dumle eller Werther´s Original mjuka kolor, hackade

113 gram smör

1 burk sötad kondenserad mjölk

0,5 dl socker

Choklad topping:

200 gram valfri choklad

1-2 matskedar vispgrädde

How to:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20x20 form med bakplåtspapper.

I en matberedare eller med handvisp, blanda smör, socker, kakao och mjöl tills det blir en smidig deg.

Pressa ut degen så den täcker botten av formen, pricka sedan med en gaffel över hela degen innan du skjutsar in den i ugnen och låter den bakas i 25 minuter. Låt sen svalna helt och sprid ut hälften av de hackade kolagodisarna.

För och göra fyllningen: smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i den kondenserade mjölken och sockret och låt blandningen koka upp under konstant omrörning - var försiktigt så det inte bränns, låt det hellre ta lite längre tid på låg till medelvärme. Låt det puttra i ca 5 minuter tills krämen tjocknar och ändrar färg. Du kan sen låta det puttra några minuter till om du vill ha en mer gyllene kulör.

Häll sedan hälften av kolakrämen över kakbotten och alla godisarna - strö över mer kolor, och häll sedan resten av krämen över. Låt svalna helt.

För och göra chokladtoppingen - smält chokladen försiktigt i kastrull på låg värme, eller i mikron på högre värme i omgångar. Häll i lite grädde och vispa tills chokladen har önskad konsistens, och häll över kakan.

Om du har tålamod nog - låt svalna helt och skär sen upp i små fyrkanter. Eller gå loss med en sked direkt. Ingen dömer dig för det.

_DSC0221

Så mycket kola!

_DSC0222

De får en ljuvlig blandning av konsistens med den knapriga, smuliga botten och den lena kolakrämen och så de små fickorna med halvsmält Werther´s kola - riktig kolakärlek <3

_DSC0229

Skriv upp de här sötnosarna inför fredagsmyset nu!