Budapest part 4, del 2

Efter några lugna timmar i stadsparken var det dags att dra till innerstaden igen. Vi vilade fötterna ett tag på Hop-on-bussen och längs med vägen bestämde vi oss för och hoppa av vid Gellértberget. Vi hade tur eftersom just den linje vi hade hoppat på, tog oss halvvägs upp dit. Vi fortsatte sista biten till fots, och beundrade utsikten över hela staden.

_DSC0386

Red Bull Air Racing höll på för fullt även idag, till Addes stora lycka, och jag kutade fram och tillbaka över berget för att få med jaktplan och Gud vet vad på bild. Inte så superlätt med ett objektiv utan zoom.

_DSC0388

_DSC0392

Andra sidan.Det här är Pest-delen av Budapest.

_DSC0396

Och en liten del av Buda på vänstersidan. 7 broar finns det som ansluter de två delarna med varandra. Flygplanen åkte kors och tvärs häromkring.

_DSC0398

I min iver över och få med flygplanen på bild så tog jag inga pics på de statyer som finns till vänster om oss i den här bilden men Frihetsstatyn kommer synas på håll sen iallafall. Men här ser man hur nära planen åkte. Till höger om trädkronorna fanns en slingrande trappa ner. Kan verkligen rekommendera att spendera en stund på det här berget, utsikten är helt fantastisk och det finns ett lugn här uppe som gör att man gärna stannar och bara blickar ut över all liv och rörelse nedanför. Eller som i detta fall, i luften.

_DSC0394

_DSC0413

En läglig liten balkongavsats, perfekt att stå och spana ifrån.

_DSC0436

_DSC0439

Budapestslottet. Om jag åker tillbaka hit nån gång ska jag definitivt åka upp dit och ta en kik, ska tydligen vara väldigt vackert inne på slottsgården och med fina terasser och allt.

_DSC0444

Gellértberget är för övrigt uppkallat efter den här tjommen, biskop Gellért som på uppdrag av kung S:t Stefan skulle konvertera befolkningen till kristendomen. Alla var inte så förtjusta i detta dock och en grupp rebeller med kung Stefans kusiner gjorde det enda logiska när religion står på spel - total slakt av präster och kristna och Gellért själv ska de enligt utsago ha stängt in i en tunna med spikar och knuffat nedför detta berg. Därav den här statyn med en rakryggad herre i kristendomsskägg och en antagonist på uppgång som är ute efter att stoppa honom i tunnan. Hårt skit.

_DSC0447

Vi vandrade nedför hela berget och fortsatte ut över bron, och stod sen där och tittade ännu mer på de där fördömda planen... de lyckades till och med nästla sig in i bilden av frihetsstatyn. Nåja, det är väl nån symbolik i det med.

Men där uppe var vi!

_DSC0462

Man kunde inte gå många kilometer den här dagen utan att regelbundet behöva slå sig ner och inta nåt vätskefyllt och svalkande. Det var särdeles kämpigt den här dagen eftersom vi nu hade alkoholrester i kroppen med. Efter bron hittade jag ett litet italienskt café som vi tog vår tillflykt till, och drack iskaffe med världens godaste citronsorbet - serverad ur just en fryst citron! #mindblown!

_DSC0467

Lite svensk stolthet mitt i allt med.

_DSC0465

Vi kom in till shoppingkvarteren igen och gick förbi en skobutik med världens rea - uppe på berget hade jag fått erfara hur slitna och fula och framförallt varma mina gamla ballerinaskor verkligen var så typ tre dagar för sent införskaffar jag mycket vettigare sandaler istället.

Ops.

_DSC0476

Knappt 100 kr kostade de här godingarna. Som sagt, kommer man bort från de stora turistgatorna är det verkligen snorbilligt här.Nästa gång åker jag med mer cash och tom väska.

_DSC0477

Tog premiärpromenaden med nya sandalerna på och spanade in mer uteserveringar.

_DSC0481

Var dock sugen på pasta den här kvällen så det fick bli ytterligare ett italienskt place, med vitt vin och en krämig carbonara.

_DSC0484

Till efterrätt - tiramisu såklart.

_DSC0488

Dominic hade sagt att de eventuellt skulle dra ihop en träff på Becketts igen under kvällen, vi hade inte hört något dock men tog en avstickare dit just in case. Vi hittade ingen av dem på plats men satte oss själva en stund och tog varsin sista, ungersk öl när mörkret föll.

_DSC0494

Och sen var vi helt enkelt slut och tog adjö av innerstaden och åkte hem till hotellet. Och där avslutade vi vår sista dag med att vara lika pinsamt noobiga som när vi kom in första dagen - vi hade avsagt oss städning andra dagen eftersom vi vart typ väckta av att de stod och knackade på dörren, och sen hade den där skylten hängt kvar på dörren utan att vi egentligen tänkt på det. Lakan och handdukar hade vi ju men jag påpekade att toapappret började ta slut. Adde lugnade mig med att vi bara skulle be om en rulle om det behövdes. Jag trodde dock att vi skulle be städerskan om det- inte hotellreceptionisten...

De tittade underligt på oss en sekund och sedan skickade de efter portiern, som jagade igenom stället efter en rulle och sedan levererade den med en värdighet som bara en femstjärnsportier som har sett och utfört det mesta kan ha...

Suck.

_DSC0495

Och that´s it! Dagen efter gick vi upp hemskt tidigt, checkade ut och tog den förbeställda taxin tillbaka till flygplatsen där jag åt en sista, ungersk salamiäggröra och vi höll på och missa flyget eftersom displayen vid frukosthaket ändrades från "Gate not opened" till "Gate closing" på ungefär lika många sekunder som det tog mig att svälja sista biten gyulaer.

Summan av kardemumman då: Budapest är precis lika vackert som alla säger att det är, och jag skulle definitivt åka hit igen under vår/höstperioden och då dessutom spendera lite tid i något av deras världskända spa:n. Ungersk mat är top notch, speciellt om du gillar kryddig sådan. Du bör inte ogilla paprika. Gå ifrån de stora gatorna med alla turister så hittar du ölen för några enkronor och bra, rejäl mat för knappt en femtiolapp. Ta ett hotell nära staden, de kostar faktiskt inte skjortan. Overall så är en weekend i Budapest relativt billig för allt du faktiskt får, så kan varmt rekommendera och åka hit!