Budapest part 4, del 1

Håll i hatten, för nu blir det bildbomb! Fick dela upp det här inlägget i två annars blir det ett evigt scrollande.

Nu är vi inne på söndagen efter bröllopet, och vi är lite sådär lagom möra dagen efter. Adde ligger och sover som en stock men jag vaknar av värmen och ger mig ut på en promenad, över bron som ligger precis bredvid oss. Målet är och ta sig över till andra sidan och inspektera det där tornet som syns i bakgrunden.

_DSC0297

Det visade sig att det fanns en rejält tilltagen park här borta, komplett med japansk trädgård och damm med sköldpaddor.

_DSC0299

_DSC0301

Tornet visade sig vara den här jätten, som låg mitt i allt. Det fanns en liten typ galleria, med restaurang, men det var rätt dött där inne.

_DSC0307

Däremot fanns det en massa fina ruiner en bit in i parken - jag vet att det ska finnas en arkeologisk park och museum i Budapest, kanske var här jag hamnade? Hann inte gå så långt in innan en nyvaken Adde ringde upp och informerade att jag hade fått med mig båda hotellkorten så han kom ut, men inte in. Wops.

_DSC0311

Lite King´s Landing möter Dorne över de hela.

_DSC0312

Lång jäkla båt.

_DSC0313

Tog mig tillbaka till min käresta och vi beställde en taxi ut till den stora stadsparken, där vi hade tänkt spendera vår dag med och äta gott och bara flanera runt.

Hjältarnas Torg som finns precis utanför parken och mitt emot konstmuseet. Oerhört mäktig plats, så mycket större än vad som syns på bild.

_DSC0314

Turistbilder!

_DSC0321

_DSC0320

Vi var aldrig inne i museet men beundrade det utomhus istället. Väldigt vackert såklart, som alla andra stora byggnader i den här stan. Eller byggnader överhuvudtaget.

_DSC0317

På torget finns de sju hövdingar som grundade Ungern. Kolumnen i mitten bär upp ärkeängeln Gabriel.

_DSC0322

Skaplig grimma på den här pållen.

_DSC0324

Vi satte oss vid en restaurang precis vid floden och mitt emot Vajdahunyad slott.

_DSC0329

Jag beställde in en bricka med ungerska delikatesser, salami, skinka, picklade ting och små fläskknutor. Beställde en iskaffe och väntade mig en vanlig americano med is, fick istället det här generösa glaset med grädde och chokladsås. Funkade det med.

_DSC0332

Adde tog hamburgare med knaprigaste surdegsbrödet, och jag var barnsligt förtjust i min tomatuppläggning. Det är de små detaljerna som räknas.

_DSC0335

Vi satt en stund och åt och tittade på alla som åkte diverse trampbåtar.

_DSC0337

När vi var mätta och belåtna gick vi över bron och in till själva parken. Här är vårt matställe sett från andra sidan.

_DSC0338

Slottet skymtar bakom lövverket. Det är tänkt att efterlikna en mindre variant av ett slott i Transsylvanien med samma namn. Den ungerska tjejen vi träffade första kvällen rekommenderade att vi tittade på slottet, men att det inte var nån idé och gå in för det var inte så speciellt inuti. Så vi nöjde oss med att kika runt på slottsgården. Det ska bland annat finnas ett jordbruksmuseum iallafall där inne iallafall, och en del slottiga rum.

_DSC0339

_DSC0341

Det är rena rama smörgåsbordet för arkitekturnördar härinne. Det blandas friskt mellan allt från romersk till gotisk och renässans till barock. Det var såna här slott jag försökte bygga i The Sims, komplett med de trehövdade, antika lyktstolparna och allt!

_DSC0342

_DSC0345

Nu när jag googlar lite på slottet så var det från början byggt av kartong och trä för att visas upp på ungerska världsutställningen 1896, men blev så poppis att man byggde det på riktigt. Snacka om cred.

_DSC0349

Här inne hittar vi även den här lite småläskiga individen, Anonymus. Den första författaren som skrev om Ungerns historia och ville förbli anonym.

Tydligen ska det bringa tur att röra vid hans penna. Jag visste inte det, kanske därför jag välkomnades hem av trasig bil och veterinärbesök. Så talla på pennan för fan!

_DSC0353

Här har vi street artists i min smak. En marionettdocka och en duva. Vet inte vad det var tänkt att de skulle göra ihop med duvan hade iallafall fått nog och lackade ur på dockan, och näbbade den som en besatt strax efter att jag tog den här bilden. Pigeon ain´t takin no shit!

_DSC0350

_DSC0355

_DSC0357

Vi vandrade sedan runt lite i skogen, stannade bakom slottet och doppade fötterna i vattnet och hittade små snäckor.

_DSC0362

Fortsatte bortåt till glassbarer, en liten marknad, och Budapest Zoo. Hade tänkt och gå in där, men det var så jäkla varmt så det kändes som att det var rätt skral chans att några djur skulle vara ute.

Vi tittade på fejktjuren istället och lärde oss olika köttdelar.

_DSC0368

Och hälsade på de lokala änderna.

_DSC0371

Kikade på marknaden men det var mest turistgrejer.

_DSC0372

Så vi gick hela vägen tillbaka igen, till vårt matställe där bästa soffplatsen var ledig så vi inhandlade glass och dricka och chillade ännu mer.

Vatten och sorbet, mina bästa vänner under resan. Här var det svingod ananas och apelsin.

_DSC0376

_DSC0378

Till vänster om oss här finns ytterligare en stor del av parken med nöjesfält och annat smått och gott, och ett spa längre in med -  så kan verkligen rekommendera en heldag här ute. Här inne finns även en av de europeiska Olof Palme-gatorna.

Efter att vi glassat klart så hoppade vi på en Hop-on-buss igen och drog tillbaka in till stan. Det får bli nästa inlägg.