Budapest part 2

Glömde ju säga i förra inlägget med att när vi kom tillbaka från vår utflykt med cykeldäcks-Tjaba så hade hotellet fyllts upp med andra bröllopsgäster, både gamla IBM:are och andra irländare samt amerikaner. Brudgummen är ju amerikan/irländsk. En salig blandning folk som iallafall har det höga röstläget som gemensam faktor.Vi satt kvar med dem till efter midnatt och varvade öl med vin och hade oerhört trevligt.

Detta resulterade ju i att Addelito var lite smått bakis dagen efter när vi skulle bege oss ut på sightseeing i staden, så det första vi gjorde var att dra in till turistgatan och sätta oss på första bästa restaurang och beställa in kaffe och frulle.

Jag valde en ungersk omelett med salami, bacon och lök och satan i gatan vad gott det var! Ungern är ju världskänt för sina charkuterier och deras salami är gudagod, speciellt när den är lite stekt och inkorporerad i annan mat, som den här omeletten. Det blir en så härligt flötig och kryddig sås som tränger in alla beståndsdelar och höjer smaken till skyarna. Matporr om något.

_DSC0047

Adde valde gamla hederliga smörgåsar med knaprigt bröd och mozarellasallad.

_DSC0048

Mätta och belåtna och med påfylld koffeinnivå så strosade vi runt lite allmänt planlöst i staden. Ingen av oss har ju övervägt Budapest som resemål eller hade några särskilda preferenser så vi tog dagen som den kom typ. Inslagspapper skulle vi ha för vår bröllopspresent men vi fick ge upp efter ett tag - det fanns inte en enda bok-eller-pappershandel nånstans och inga av närbutikerna hade något heller.

Vi fönstershoppade istället och hittade en del udda saker bland alla klädbutiker.

_DSC0057

Och spanade in alla fina små uteserveringar med kulörta lampor och lummig växtlighet.

_DSC0056

Eller varför inte med tillhörande valv.

_DSC0058

Vi gick upp på en av broarna och stod och övervägde om vi skulle åka turistbåten eller ej. Vi övervägde så länge att det hann komma andra saker som intresserade desto mer.

_DSC0061

Vi hade nämligen lyckats timea in den helgen då Red Bull Air Race befann sig i staden och det vimlade av lågtflygande farkoster i luften. Adde var överlycklig.

_DSC0070

Jag var också intresserad, men lite måttligare - jag försökte istället få mitt lilla icke-zoomobjektiv att fånga skönheten och lummigheten i staden utan att kapa av diverse byggnader eller få med massa onödiga objekt. Lättare sagt än gjort. Budapest är verkligen en vacker stad, deras arkitektur kan få alla med minsta estetiskt sinne att sjunga all världens lov - men byggnaderna är så jäkla stora och svåra att få med hela på bild. Att racet innebar att halva staden var avstängd och fylld med diverse tält, skyltar och annat skräp gjorde inte saken bättre.

_DSC0066

Några små delar lyckades jag fånga iallafall.

_DSC0080

Vackra marmorbyggnader med stuckaturer all over och underbart utmejslade och detaljerade fasader. Budapest blandar Art Nouveau med gotiskt och allt däremellan. Ett pariserhjul exempelvis.

_DSC0077

Och små lummiga sittplatser lite varstans. Man kan verkligen se hur varmt det var här, solen ligger på som ett efterhängset kvart-i-två-ragg.

_DSC0086

Även parkerna var fulla av fontäner och skulpturer, lika detaljerade och vackra som byggnaderna runtom.

_DSC0091

Det här är Danubius Fountain, Budapests första fontän. Den rippade snubben i topp är havsguden Neptune.

_DSC0092

Och de här tre bruttorna representerar de tre huvudfloderna i Budapest.

_DSC0093

Den här tveksamma saken hittade vi med - en fåraherde som använder en flöjt för att - ja, vad han nu gör med lammen. De ser inte så överdrivet entusiastiska ut över hans melodiösa metoder.

_DSC0094

Efter några timmars promenad siktade vi in oss på den välbekanta gamla Hop On Hop Off-bussen och satt och väntade vid första stoppet i den stekheta solen.

_DSC0097

Budapestslottet och en mycket vältajmad lyktstolpe.

_DSC0101

Den gröna frihetsbron, en av sju broar i stan.

_DSC0111

_DSC0118

Magiskt vackert. Alla olika delar av byggnaderna är som egna små konstverk.

_DSC0120

Chain Bridge.

_DSC0127

Det fanns både ansikten, keruber och diaboliska varelser som tittade ut från fasaderna. Den här stan skulle ju passa perfekt om någon skulle göra en film om en stad som får liv, typ som husgerådet i Skönheten och Odjuret fast nu inkluderar det statyer och alla tusentals väggobjekt som nedan. Fan vad coolt och fruktansvärt creepy det skulle vara!

_DSC0134

När vi hade åkt nästan hela varvet runt var det dags för paus och intag av dryck och något energirikt. Vi lyckades hitta ett irländskt ställe typ direkt, som serverade farligt billiga cocktails och hade århundradets mest självklara namn.

_DSC0153

I sann semesteranda fick en mojito och en banana split utgöra mitt mellanmål och Adde satsade på gyllene öl och nachos. Här märkte vi hur snorbilligt det blir om man vandrar bort från de stora gatorna. Lite över hundra spänn för alltihop.

_DSC0143

_DSC0146

_DSC0151

Efter detta tog vi en taxi hem för och fräscha till oss och vila en stund, innan vi körde middagen på ännu en irländsk pub (verkar inte som vi kan släppa Irland ens i Budapest. It´s a heartaaaaache!), där vi mötte upp IBM:arna och några av brudgummens släktingar.

_DSC0154

_DSC0155

Och käkade feta hamburgare och drack öl och det här var en medelstor gata så alltihop kostade knappt femhundra för fem personer.

_DSC0160

Vi drog oss hemåt relativt tidigt, för dagen efter sen var det ju dags för bröllop!