Weekend 10/5 part 1

Min lerkruksjakt igår sen blev måttligt lyckas med åtminstone två styck krukor och en nära-döde-upplevelse medelst rondell när man ska tävla mot alla andra loppisdamer på väg till Hjärta till Hjärta. Efter en snabb runda runt Borenshult med dogsen var det bara och åka hem och lasta av två fähundar i utbyte mot en annan och åka vidare till Borensberg för premiären av yoghurtätande på Frosses.

_DSC0106

Min stilige man, lika sötsur som innehållet i bägaren.

_DSC0110

Yours truly, som strax efter det här fotot togs slängde av sig koftan och flashade förfärade Borensbergare med mitt snövita skinn.

unnamed

Grymt gott med syrlig yoghurt, färska bär och så lite choklad och strössel på det. Just nu slår det mjukglassen med hästlängder, men det kostar därefter med.

_DSC0109

Resten av lördagen förflöt mestadels i Borensberg, sedan med mästerlig lördagsmiddag i form av kebab med bröd, blandad med mitt älskade kryddris och Star Wars på TV:n. Jag som snackar så mycket om vuxenpoäng nuförtiden satte ribban med en kalljäst bröddeg innan jag gick till sängs.

På morgonen bakades den ut och under tiden den gräddades gyllenbrun i ugnen så klampade jag svärande runt med hundarna i regnet, först till lokala Östenssons och sen till lilla Icabutiken en bit ifrån, på jakt efter en sketen förpackning med färdigskivad ost. Det hade för stunden gått mig helt förbi att jag faktiskt bor i en småstad, i ett av de mest sömniga områdena, och inga affärer öppnade förrän klockan elva. Elva! Jag fick se mig besegrad och återvände hem igen, sur och blöt och dessutom gjorde Idun sin morgonskit helt oväntat på den mest centrala gräsplätten i hela Ekön och såklart hade jag dratt på mig skinnjackan som inte innehåller några påsar. Ansvarsfull hundägare som jag är och starkt medveten om att minst ett dussin par kärringögon säkerligen hade registrerat min hunds morgontoalett, så tog jag min tillflykt till gratistidningarna utanför Östenssons vars förstasida fick duga som temporär skitupptagare.

Men det var iallafall värt det sen när jag tog ut brödet ur ugnen och åkte en extra gång (ja, med bil...jag ORKADE inte ) tjugo minuter senare och fick den där nedrans osten, och kunde äta supergott nygräddat bröd och nybryggt kaffe till frukost

_DSC0115

Det här brödet googlade jag fram igår kväll när jag insåg att jag felaktigt köpt massa vetemjöl när jag egentligen skulle ha rågsikt - jag är inte så superrutinerad ännu när det gäller brödbak och det där med att läsa igenom recept verkade också ha hamnat i en tillfällig blockad i mitt sinne. Det är iallafall riktigt lätt och göra, smakar riktigt gott, och receptet finns hääär.

_DSC0119

Ingen har väl undgått eller åtminstone anat att det pågår en viss odlings-craze här hemma av vissa bilder och döma, och mitt senaste tillskott som fick följa med ner i shoppingkorgen var gammal hederlig smörgåskrasse. Appropå nostalgi och allting. Världens mest tacksamma gröda och få riklig och fin fort.

_DSC0125

Köksbordet börjar se ut som ett mindre drivhus, fast utan tak. Och väggar. Kanske mer en uppsamlingsplats för diverse mindre växthus och vattenglas med gröna invånare.

_DSC0130

Och brödbakandet tog inte slut här! Jag hade fått ur Addelito ett löfte om och gå skogspromenad med tillhörande picknick som söndagsnöje, och medans jag shoppade ost tidigare under morgonen föll min blick på en förpackning färs med snart utgånget datum för 22 riksdaler, och genast dök idén upp om och göra piroger. Färsen fick följa med hem och Google fick återigen tjäna mig väl genom att leta fram det snabbaste receptet på pirogbröd utan att behöva gå en tredje gång till affären. Hittade perfekta receptet här och skred till verket.

_DSC0144

Färsen fick sällskap av det jag nu hade i skafferi och kylskåp - en rödlök, två pressade vitlöksklyftor, några skvättar tomatpuré med chilismak och en halv flaska stark tacosås. Kokade lite ris i vitlökskryddat vatten.

_DSC0142

Tog ut rundlar av det jag hade närmast till hands, en uppsättning rundlar avsedda för kakor. Funkar lika bra med glas, en skål eller whatever. Kavla ut till önskad tunnhet.

_DSC0145

På med några matskedar fyllning, vik toppen över och tryck fast i nedre delen, nagga med en gaffel runt kanterna för och stänga ordentligt. Pensla med ägg.

_DSC0147

Medans pirogerna bakades i ugnen fick jag världens energikick och sprang runt och städade, packade upp presenter på sina rättmätiga ställen och bar grejer till förrådet.

Den här lilla stolta kattungen får sitta och trona bland kakburkarna tills jag flyttar in den till skrivbordet.

_DSC0151

Nallade äntligen av mina presenter jag fick av Sofie - "inte tre kilo men iallafall ett!"

_DSC0158

Och sedan var pirogerna klara och de doftade ljuvligt! Jag strödde parmesanost över vissa och andra fick strimlade bitar av morgonens ost.

_DSC0160

Och sedan bar det ju av till skogs men det får bli ett annat inlägg - mycket hundbilder och skit. För tillfället ska jag ta en dusch och kanske hinna se fatt ett Game of Thrones avsnitt eftersom jag, förfärligt nog, halkat efter rejält.