Födelsedagshelgen

Två dagar i rad nu har jag slirat runt i leran med mina allt mer brunsörjiga Converse och haft två hundar som skulle behövt dras igenom en centrifug innan de får komma in i lägenheten. Maj månad är här och visar det från sig på sitt allra mest nyckfulla humör. Dagen innan min födelsedag överraskades jag av en komplett snöstorm ute på en annars normalblöt promenad och fick på köpet en Saga som snavade över sig själv av glädjeyra och en Idun som genast försjönk i djup depression. Att jag inte vart sjuk är ett under. Men så hade jag ju en födelsedag att förfasa mig över se fram emot och då kan man ju inte bli sjuk.

Födelsedagen ja, vart ska jag börja? Det var nog en av de bästa på länge, och innehöll tre exakt lika delar av glädje och gemenskap som är bra basingredienser för en lyckad högtidsdag och får dig att glömma att du nu är inne på sista året av de tjugo... *hick*

Väcktes på morgonen av Addes ljuva altstämma och en frukost som kunde närt ett helt pojkscoutsläger - minus det mousserande vinet då. En underbar variant av champagnefrukost med jordgubbar, bacon och äggröra och krispigt bröd med färskost. Vinglaset är för övrigt min present från Addes mamma Karin, jättefina iittala-glas.

_DSC0376

Ett helt fång röda rosor att dofta på medans jag sippade champagne och kollade på The Simpsons - det här kan jag nog vänja mig vid!

_DSC0379

Adde hade knåpat ihop ett födelsedagskort med den i särklass sämsta bilden som existerar på mig i dagsläget. Eller bästa beroende på vilken del av humorskalan du befinner dig på.

_DSC0382

Inuti hade han iallafall diktat fint och lämnat mig någon form av rebus. Som jag inte alls hajade till en början. Det var ju typ hundra år sen man såg Bert på TV. Typ... -94?

Dessutom fick jag en random IKEA-kartong och fattade ännu mindre.

_DSC0383

Men sen när han upplyste mig om vem den tvivelaktiga hunken på bilden var och jag dessutom fick hänga över sängkanten och spana in fem kartonger till under sängen, då trillade äntligen kakan ner i burken - ett splitternytt IKEA Klimpen-skrivbord, med hylla och allt!

<3

KLIMPEN-SKrivbord

Obs: inte min bild, det är så hejdundrande stökigt nu igen i datarummet, förstår inte... min kommer sen när helgen är är och jag förhoppningsvis lyckas företa mig en städning.

När pussar och kramar och tacksägelser var avklarade så fortsatte jag sippa mitt vin och Adde tog rakt itu med uppgiften att montera ihop hela konkarongen. Tre timmar senare var han klar, jag hade tagit mig ur sängen och lagt sista handen på min födelsedagstårta, bakat farmors födelsedagskakor, och handlat blomma, och det var dags att hämta upp brorsan som fastnat på toaletten och åka ut till torpet där övrig familj och släkt väntade.

Det serverades smörgåstårta, och vinpavan från frukosten tog jag såklart med mig och bytte ut de eleganta iittala-glasen mot 90-talsplast.

_DSC0001

Pappa och Heidi debatterar och klunkar päronsoda och Ida har feeling.

_DSC0002

Försöker ta ett bra kort på mamma och Lasse och mamma visar återigen en enastående förmåga att fastna med de mest underliga grimaser på bild oavsett hur snabb du är med kameran vid de mer normala ansiktsuttrycken.

_DSC0003

"Det är tur att du är söt in real life iallafall" tycker Lasse.

_DSC0004

Pappa fiskar mer pärosoda och ger den uppkäftiga altanstolen en omgång på vägen tillbaka.

_DSC0007

Sen är det dags för min tårta. Den kommer få ett eget inlägg sen. Strax innan vi drog hemifrån fick jag tänk-om-de-inte-gillar-tårtan!-panik som är en speciell åkomma som bara vi bipolära tårtmakare drabbas av när det närmar sig serveringstillfälle, så jag slängde med två påsar bullar och en snabbt ihoprafsad marängtårta från i fredags och lade upp på bordet med. Alla ska kunna välja nåt de tycker om, annars har jag failat, är mitt motto. Eller den frasen som kommer leda mig in i den berömda väggen på en röd matta med tillhörande inkastare.

_DSC0023

Hur noga man än är med uppfostran och åthutningar vid överträdelser så nog fan ska det sticka upp en liten svart nos på ett litet brunt huvud, alldeles för nära eventuella fikarester, i tid och otid.

_DSC0039

Fina farmor och fina Nicke, yngst av mina tre 08-kusiner och fullständigt indoktrinerad med tjejkunskap under sin uppväxt i och med sina två karismatiska storasyrror och en ännu mer karismatisk mamma, som var djupt saknad den här dagen <3

_DSC0046

Och sen helt plötsligt befinner jag mig här - i Malins buss, med Kajsa där fram och en lika oförstående Kiddan som fick lätt panikångest när de lämnat stadslivets trygga famn och tagit sig ut på landet med alla dess mystiska hus och invånare och eventuella ormar som lurar bakom varje grästuva. Hon liksom jag blev bortrövad utan någon som helst förvarning, mitt på ljusan dag. Iofs brukar man väl inte få någon sådan, är väl det som är vitsen med bortrövning...men chocken när Malin dök upp ute i torpet bara sådär, och sen följd av Kajsa, och SEN när Kiddan kom - då visste jag att det var nåt på gång, om de får ut henne i vildmarken såhär.

_DSC0050

Spekulationerna gick vilda i bilen när vi försökte klura ut vart vi skulle. Bilen var full med Dollarstorekassar fulla med snacks och toapapper så ett tag hade vi en teori om att vi skulle bli dumpade i en stuga nånstans och äta halvt ihjäl oss och gödsla åkrarna.

Men vi hamnade lyckligt och säkert hemma hos Angelica, där ett bord fullt med småplock, lufttorkad skinka, ostar och kex väntade. Och vin såklart. Mycket vin.

_DSC0051

_DSC0058

Alla obligatoriska delikatessvaror fanns på plats - utom fikonmarmeladen! Det går inte för sig! tänkte Malin och drog resolut hem igen för och hämta den värdefulla lilla burken. Tjejen är dedikerad till sin ostupplevelse, inte tu tal om saken.

_DSC0059

Den enda vettiga bilden jag fick av gänget <3 minus Malin som ju var på fikonmarmeladmission då.

_DSC0063

Såååå gott! Fikonmarmeladklicken tog jag under hot från dess ivrige förespråkare men upptäckte att det var fantastiskt gott ihop med brie. Tycker det är värt lite vuxenpoäng att börja para ihop starka ostar med olika marmelader och köra finlir.

_DSC0067

Och ja... det här är den sista bilden från min födelsedag. För sen var mitt vinglas ständigt påfyllt, jag blev rejält i gasen och i firartagen, vi gick från och småprata vid bordet till och dansa och sjunga allsång och när jag egentligen borde ha slutat dricka så gick jag med på att testa ett glas av Kajsas rödvin. Jag dricker normalt sett inte rödvin eftersom det är aningens för tungt för mig och ger mig huvudvärk - men efter 5 rågade glas vitt, grundat med en flaska mousserande under dagen, så kändes det som en jäkligt bra idé och gå på rödvinet med, och ett glas blev två och slank ner med den lätthet som bara finns hos en som är på gång och bli riktigt karatefull.

Och sen är det faktiskt väldigt grumligt - Adde, som ju varit med på hela grejen och agerat spion åt Malin och rapporterat om våra whereabouts, skulle komma och hämta mig, Sanna och Kiddan. Jag vet att jag började må för jävligt i bilen och gick ut vid ett tillfälle, men sen är det tomt. Antingen på grund av att jag för första gången haft en alkoholgrundad minneslucka, eller för att jag somnade. Jag lutar mig åt det senare, under viss förnekelse, eftersom det första alternativet skulle vara högst opassande och irriterande ironiskt en dag som denna.

Jag vet att jag fick köra Gustavsbergsbussen hemmavid sen, och att den tog ena förbannat vida svängar. Och till sist landade jag på sängen med klänning och allt och totaldäckade, och dagen efter vaknade jag upp med ett marsvin i en marsvinsanpassad barnvagn som sällskap, och spaghetti med smör och salt som frukost/fyllekäk. Och det var min 29-årsdag det!

_DSC0069