Nya domäner

Jag hade tänkt att den här första, riktiga helgen i nya lägenheten skulle bli full av inflyttningsmys, goda middagar och en massa härligt småpyssel och donande. Istället har jag hasat runt i mina mjukisar med ett paket näsdukar i ena handen och en engelsk bok i andra och försökt komma till ro att sitta och läsa medans jag väntar ut den förkylning som nu har satt klorna i mig. Boken är dock full av namn och släktskap som jag inte får grepp om och blir bara än mer förvirrad än vad jag redan är, och ihopknögglade näsdukar ligger överallt och hånar mig och min förhoppning om mysplockande. Tvärtom så skräpar jag ner ännu mera verkar det som. Har ingen ork till nånting och min stackars näsa har tappat minst två hudlager vid det här laget.

Så ja, det har inte varit möe bevänt med denna helg. Vi tog oss iallafall till IKEA under gårdagen och shoppade lite smått, Adde införskaffade en ny datastol och jag försökte slå rekord i hur mycket snor du får plats med på en 15x15 cm stor pappersbit.

Lägenheten är helt underbar. Det är en väldigt härlig känsla att veta, att ingen innan dig har satt sin fot i badrummet, eller på nåt av golven eller köket. Vi fick helt omtapetserat i alla rum, med BRA tapeter - vita, och en fondvägg med diskreta, ljusgrå blommor. Jag är så glad över köket, som vi fick med träfärgade bänkskivor vilket passar ypperligt i den idé jag har om att mixa vitt, grönt och olika träslag där inne. Jag är helt otroligt glad över allt utrymme, den splitternya diskmaskinen, och frysen som vi än så länge har fyllt till ca 7%. Det finns så MYCKET PLATS! Och det är så ljust och fint överallt, med mycket solsidor. När jag skulle gå med dogsen igår så gick vi 20 meter från entrén och befann oss sen i skogsområdet. I förrgår kunde vi dricka morgonkaffet och kika på två rådjur som stod nedanför balkongen och intog frukost på våran gårdsplan. Kort sagt, det finns inte mycket negativt alls och anmärka på. Det skulle i så fall vara avsaknaden av hiss, men det är fortfarande färre trappor än i gamla lägenheten så än så länge känns det inte särskilt betungande. Sovrummet är liiite litet, så jag får plocka undan några idéer jag hade om inredningen där och istället göra det bästa utav det. Men annars så är det top notch.

Lite bilder som jag lyckades skrapa ihop iallafall.

_DSC0149

Vi insåg inte hur jäkla stor soffan är förrän vi fick in den i ett normalstort rum. I min gamla lägenhet var ju vardagsrummet så stort och långsmalt så där märktes det inte och vart en naturlig avgränsning. Nu tar soffan upp typ halva rummet. Men gör ju inte så mycket.

Vi har inte fått några fästen vid fönsterna så kan inte hänga upp gardiner ännu. Växterna ska nog också bytas ut till nåt yvigare och större, och de två vita stjälkarna ser lite ensamma ut så de kommer få sällskap med. På fondväggen har jag planer för en stor, tredelad tavla som så det inte kommer se så tomt ut.

_DSC0180

_DSC0198

Det här var mitt lördagsmys igår. Jag fick fräsa näsan typ 5 ggr per kex för och få ihop tillräckligt med luktsinne så jag kunde aktivera smaksinnet med. Tur att mögelost är så starkt att de tränger igenom lite iallafall.

_DSC0256

_DSC0253

Imorse sken solen och det var 8 grader varmt (yaaaay!) och Fidan gjorde årets första solning i de strålar som letade sig in över vårt fina golv.

_DSC0301

Vårt köksfönster - också utan gardiner och annat pynt so far, men som ett veritabelt litet växthus istället. Placerade ut samtliga här för och lapa lite sol. Flytten gick hårt åt min stackars fikus och jag hyser förhoppningar om att den ska kunna återhämta sig med lite värme, vatten och vänlighet.

What else is new? Jo, jag har nu, efter en 30 dagar trial och mycket överläggande, skaffat Adobe Lightroom 5 och Photoshop CC 2014. Helt lagligt. Och betalar för dem. Nu flyger det nog en hel grisfarm utanför fönstret... kan inte komma ihåg när jag skaffade något alls på laglig väg, förutom WoW då. Men det är känns som något jag vill bli seriös med, och det kostar ynka 107 kr per månad via Creative Cloud. Som jag för övrigt ägnade två timmar åt att svära på för att den hela tiden visade Lightroom som trialversion och klagade på att tiden hade utgått och Develope mode var avvaktiverat pga detta - jag googlade på forum efter felsökning och ominstallerade till förbannelse, utan resultat. När jag sen satt i den indiska chatsupporten så visade det sig att jag hade loggat ut ur Creative Cloud på fel sätt - blev guidad till rätt sätt och vips! Så var allt tillgängligt och välkomnande igen. Pinsamt.

Jag har än så länge bara suttit och lekt i Lightroom och trivs bra med det. PS finns där tillgängligt men jag avvaktar lite tills jag blivit bättre i Lightroom, och även i mitt fotograferande. För det måste ju också utvecklas i samma takt. Jag kör nu enbart i manual mode för och utmana mig själv och SATAN vad arg jag är. Mest hela tiden. För det är ursvårt att få till alla komponenter som krävs för att få till en bra bild med "rätt" ISO, slutartid och bländare, helt själv utan hjälp. Jag tror att jag hajat grejen, och sen när jag kör med de inställningarna som verkar korrekt, och det blir SKIT - ja, ni kan ju tänka er. Men skam den som ger sig. Jag har en av världens mest populära fotografiböcker av Scott Kelby på väg hem till mig, som jag hittade för en billig penning. Förhoppningsvis håller han mig lite i handen längs med vägen också.

Jajamen, det är serious business här nu serrö!

Och appropå det - jag har skaffat backup i form av Flickr nu med och tanken är också delvis att jag ska kunna länka in bilderna i bloggen därifrån för bättre skärpa. Meeeeeeen ingenting ska ju nånsin vara lätt, och Flickr har en ganska strikt länkfunktion och layouten passar inte riktigt i den Wordpress det mall jag har nu. Så även där får jag sitta och fnula lite. Jag gick bakåt i bloggen ca ett år för och plocka ut lite pics och huvaligen vad illa jag "redigerade", aka lägga på allsköns för jävliga filter förr i tiden. Många bilder har jag som är smått förstörda pga min dåvarande förkärlek för brända filter. Men det är som Jonathan sa när jag satt och beklagade mig över detta under lunchen - det är ju bra att jag känner så, för då vet man att man utvecklas. True dat.

Nu ska jag slänga mig i en dusch igen i hopp om att mjuka upp mina onda bihålor, och bädda ner mig i jättesoffan framför sensationslystna TLC-program.

_DSC0204