Dalta med dadlar och få chokladbollar - no sugah no buttah

Det här inlägget publiceras idag men skrevs igår kväll, med fullt ös i köket. Det nalkas både födelsedag och Alla Hjärtans Dag och jag blev ombedd att fixa lite till det förstnämnda idag så ni vet vart jag har befunnit mig inatt iallafall. Det sista jag fixade var en sats brownies gjorda på mitt favoritrecept, men rakt av ersatt med glutenfritt mjöl istället. Vi får se hur det smakar, håll tummarna att det funkar bra!

Under tiden jag bakade på för fullt så påtade jag ihop ett inlägg där jag delar med mig lite färgglada pics av de här härliga chokladbollarna som jag svängde ihop till helgens Vadstena-lunch. Talitha är ju intolerant mot alla mejeriprodukter så jag fick leta reda på nåt som inte innehöll något av det, plus att hon är mycket för naturella grejer - och så ramlade jag över det här receptet på chokladbollar. Utan tillsatt socker och utan smör. Här kan jag tänka mig att de flesta kastar sig ifrån datorn med handen för pannan och ett ACK VE! på tungan men jag LOVAR - de här bollarna smakar precis lika gott som de vanliga chokladbollarna vi är vana vid. Nyckeln till detta stavas dadlar - färska, söta, oljiga dadlar, som mixas ihop med havregryn, en skvätt kaffe om man så vill, kakao och kokosolja. Det sistnämnda uteslöt jag faktiskt av ren lathet en gång, när jag inte orkade stå och smälta det där stenhårda blocket kokosfett, men med lite mer havregryn funkade det perfekt ändå. Speciellt också när man smaksätter bollarna med osötat hasselnötssmör som drygar ut det hela och ger en underbar nötsmak, inte helt olikt vår älskade Nutella. Fast inte lika slisksött. Precis lagom med andra ord.

Sen kan vi ju bortse ifrån det faktum att jag rullade de nyttiga bollarna i krossad maräng och sockrigt strössel med vafan - nån måtta får det ju vara.

DSC_0216-1024x681

DSC_0214

Jag var faktiskt lite nervös när jag hade med dem, för jag tyckte ju själv att de var jättegoda men familjen Berg är ju sötsaksälskare av rang och jag vet ju hur skeptisk man kan vara mot sådana här experiment - när vi körde LCHF vart man ju hela tiden nedslagen av att allt man bakade inte alls smakade som man hade hoppats. Vilket inte ens gick eftersom man tagit bort allt socker, but still.

Men jag behövde inte oroa mig. Bollarna försvann i ett nafs, Marcus som var den mest skeptiske åt "en av varje", dvs en av varje strösselsort. E var väldigt taggad när de kom på bordet och när jag sa varsågod tillade jag också "vi får se om du gillar de här!" Och det fick jag deklarerat för mig tre sekunder senare att jo, det gjorde han! Och så försvann tre bollar i rask takt där med. När man får godkänt av barnen, då vet man att de är top notch.

DSC_0219

DSC_0231

Zhe rezept!

ca 10 bollar


100 g dadlar utan kärna 
2 msk kokosfett (även kallad kokosolja)
 1-2 msk kakao 
½ dl havregryn 
2 msk kallt kaffe alt. vatten
 Valfritt strössel, kokos, pärlsocker, krossade nötter etc att rulla dem i.

Plus: klicka i 2-3 matskedar hasselnötsmör, mandelsmör eller jordnötssmör om du vill ha en specifik nötsmak. Kung Markatta heter märket som har dessa naturella, brukar finnas i den ekologiska avdelningen på Ica. Lite vaniljextrakt blir nog gott också om du vill ha vaniljbollar.

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa. Rulla dirr i en massa härligt strössel eller låt dem stå i kylen en stund så blir de lite mindre kladdiga. Ät upp hälften på tio minuter eftersom de är så nyttiga så det gör inget...typ.