Snickerdoodle bars

Det är inte lätt när det är svårt. Här är jag, en numera luttrad IT-supportrepresentant som dagligen har muttrat och svurit över användares klantighet och naivitet och himlat med ögonen åt alla rookie mistakes som de vältrar sig i - och så går jag själv och laddar ner en långt-ifrån-100%-ig-och med-ursprung-okänt-programvara och får med mig hela världens topplista över de mest uppfuckade freewares, toolbars och malwares som går att finna. Fyrtiotio avinstallationer, Chrome-inställningsbyten och virusscan (med två olika program plus en dubbelkörning) senare, så får jag fortfarande tusen reklam pop-ups så fort jag söker efter nåt på Google och när jag skulle lägga till ramar på mina bilder i Pixlr förut så re-directade inställningen mig vidare till en mobilskalssida

Som inte ens hade skal för LG. Seriöst.

Så Adde har nu dömt sin dator - för ja, det är hans bärbara som jag "bara skulle spela WoW på tills jag köpt egen" som jag numera långsamt har fasat in till och bli min källa för samtliga dagliga dataaktiviteter - till och bli F12:ad. Vilket betyder ominstallation för er IT-mugglare.

Bra gjort där Rebecca... *slow clap*

Men men, till mitt försvar, så var torrenten nummer ett i topplistan för det programmet och hämtades från en sida som normalt sett aldrig svikit mig. Men nu har jag resignerat, lärt mig, gjort om gjort rätt - och kör en gratis trial med den riktiga originalvaran just nu med starkt övervägande om och faktiskt införskaffa den på laglig väg. Tänka sig. Innebär det vuxenpoäng i datavärlden?

Anywhooo - eftersom jag har världens bästa Adde så ska han ta med den till jobbet och förhoppningsvis fixa i ordning den i lagom tid till WoW-lördag. Och jag slapp reprimander. Skammen över noobiemisstaget är straff nog. Nu gör jag skäl för halva mitt bloggnamn iallafall.

Men nu fokuserar vi lite på den andra halvan med! Jag var ju i bakartagen i veckan och det mesta var ju utrensning av skafferiet. Men en godsak gjorde jag till mig själv bara för att jag var så sugen på och testa - och det är snickerdoodle bars. Snickerdoodle är en gudomligt god kanelkaka som är omåttligt populär i engelsktalande länder och som kan göras både som krispig och seg. Och som bars!

25012015-DSC_0036

De påminner om blondies, alltså brownies fast utan choklad - men med aningens mer oomph i strukturen, snäppet fastare men underbart mjuka och smöriga inuti och med en hård, sockrig skorpa och en veritabel kanelexplosion ovanpå det. Suuuupergoda! Och lätta att göra med. Hade med mig ett gäng av dessa små kanelblondiner till jobbet och de försvann i ett nafs.

25012015-DSC_0041

Jag har använt mig av ett recept från en av mina engelska favoritbloggar och där används något som kallas för cream of tartar - vinsten, alltså vin-sten, på svenska. Jag har det hemma som jag köpt med mig från Dublin, men den är svår och hitta här hos oss. Kan finnas på olika matvarubutiker som säljer utländska varor, eller online. Den har inget 100%-igt substitut när den används i bakverk, men dess funktion är lite som bakpulver, blandad med en syraeffekt. Så jag hittade ett recept som är i princip likadant som det jag använde, fast med bakpulver istället. Ifall någon mot förmodan blir sugen av och läsa om dem här och vill testa.

130 gram smör, rumsvarmt

400 gram brunt socker (ca 5 dl) kan också blanda vitt och brunt efter tycke

2 ägg

1/2 tesked salt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljextrakt

330 gram mjöl (ca 5 dl men väg helst och stäm av hur kompakt smeten blir så den inte blir för hård)

Topping:

4 msk socker

2 msk kanel

Sätt ugnen på 180 grader, vispa ihop smör och socker till en krämig smet. Lägg till ägg, vanilj och salt och blanda väl. Lägg till bakpulver och mjöl, lite i taget, och vispa på lägsta tills allt är blandat, det ska inte överarbetas. Smörj eller lägg aluminiumfolie i en panna som är ca 20x30 (eller 20x20 som jag för lite tjockare rutor) och bre ut smeten. Mixa ihop sockret och kanelen och över hela toppen. Baka i ugnen ca 20 minuter eller tills provstickan kommer ut med några fuktiga men fasta smulor, var noga med att inte låta dem stå för länge. Hellre för lite än för mycket.

Ät tre stycken i rask följd med en kopp starkt, hett kaffe - och så tar du en fjärde liten kantbit trots att du mår lite illa, bara för att det "känns bättre med jämna tal".

25012015-DSC_0034