Hexakosioihexekontahexafobi

Under förrgår morgon, när jag trots min (i mitt tycke) noggranna tidsplan med och gå upp, slicea brownies och packa kakor och tårta och inta frukost och dricka kaffe och fixa håret och knalla till stationen - ändå på nåt sätt lyckades bli för sen till bussen och fick ta bilen istället (med fördelen att jag då fick med mig en överraskande pigg sambo som chaufför) så pratade de om fobier på Mix Megapol. I vanlig ordning fick folk ringa in och berätta om sina fobier och/eller nojor. En lyssnare hade fobi för ögon - eller rättare sagt allt som har med och pilla i ögonen och göra. Annars hade det ju varit jävligt jobbigt om du var rädd för dina egna ögon. Vad ska du göra då liksom - blunda dig igenom livet?

Hon tyckte det var jättejobbigt med regniga dagar då folk har paraplyer och hon är då alltid beredd på att de alla kommer sticka ut ögonen på varandra. Imagine that.

En annan tjomme från den skånska landsbygden var livrädd för skördetröskor. Vilket var osedvanligt olyckligt i hans fall eftersom det finns ett ganska ymnigt bestånd av sådana där nere.

Det fick mig iallafall och börja fundera på vilka tänkbara fobier och nojor en annan har. Jag kan inte säga att jag har någon fobi i ordets rätta bemärkelse, för det innebär att man inte har kontroll över skräcken man känner och att den utgör ett handikapp i ens liv. Men om det finns ett mellanting mellan fobi och noja så är det definitivt spindlar som är dealbreaker för mig. Och där är det inte så mycket rädsla som rent äckel, för de är ju så satans vidriga när de springer på sina långa, vassa ben och jag får för mig att de där benen kan penetrera huden på mig, och så hugger de med sina lika sylvassa huggtänder och sprutar in gojs och så exploderar deras feta kroppar med MER gojs som ALLTID är gulvitt och de gräver sig under huden och äter upp mina kapillärer och lägger ägg...

TAt1M6N

Men ja...nojor har jag en liten delikat kollektion av. Några exempel:

* Sitta innerst vid bord. Vet inte varför, men tycker det är obehagligt. Har väl med nåt flyktbeteende och göra och att jag inte vill känna mig inträngd. Mitten är OK om det finns gott om plats på båda sidor och bakom.

* Allt som har och göra med och skada fingrarna - är nog min största noja näst efter spindlar. Jag klarar inte av tv-scener där fingrar knäcks eller naglar petas ut, då mår jag fan illa. Är livrädd att klämma fingrarna, så jag är en usel medhjälpare vid flytt av tunga möbler där man ska navigera förbi hörn och trånga trappuppgångar med väggar som är alldeles för nära mina knogar. Vilken tur att jag har dålig rygg också och inte bör lyfta för mycket tungt så jag har någon form av valid excuse för och inte utsätta mig för eventuell fingerkrossning så ofta.Paradoxalt nog har jag en intensivt dålig vana av och knäcka knogarna i tid och otid.

* Tryck mot öron - hatarhatarhatar. Härstammar från min öroninflammationsrika barndom då jag brottades med mamma och diverse tryckutjämningsattribut (läs; tortyrredskap) tills det beslutades att jag skulle operera in rör i öronen för och förhindra dessa ständiga inflammationer som gojsade igen mina hörselgångar. Såklart växte ett av rören in i örat istället för och trilla ut vid valfritt tillfälle under det acceptabla tidsspannet, så efter ännu en operation hade jag nu normala hörselgångar - men blev dessvärre smått hyperkänslig för tryck och tryckutjämning. Dyka under vatten var inte och tänka på. Flygresor innebar ångest och kallsvett och ett frenetiskt tuggummituggande, och till och med duschen blev en dangerzone eftersom det blöta håret ibland lade sig som ett lock över örat. Nu har jag under åren som gått blivit mycket bättre på detta och inget av ovan är längre ett problem, men däremot oväntade tryck ger mig fortfarande rena slaganfall av panik. Så kör för guds skull inte det där jävla blött-finger-i-örat-tricket på mig om du vill ha handen kvar.

* Tortyrscener - när vi ändå är inne på scener med fingerfläkning så kan jag lika gärna ta med ALLA former av tortyrscener - jag pallar inte dem heller. Så fort jag ser att en film eller tv-serie brakar dithän så går jag ut ur rummet och marscherar runt i köket med händerna för öronen och sjunger nån random visa. Jo det är sant. Nu har jag lyckats undvika sådana scener på ett bra tag men sist var det tortyren av Theon i GoT. Jag vandrade runt i vårt lilla kök och ropade till Stefan att säga till när skiten var över och sjöng simpla barnvisor, allt frö och minimera risken att ett endaste litet ljud skulle slippa igenom. Av samma anledning kan jag inte med filmer som Saw. Det övergår mitt förstånd att de människor som sitter och spånar ihop inte bara en utan SJU rena cuttaavmittegetbenochborrahålihjärnanmedrostigspik fortfarande vidhåller att de är mentalt sunda.

* Tejp ovanpå naglarna. Huuuuuuuuu jag ryyysseeeer bara jag tänker på det!

* Potatismjöl mellan fingrarna. Det blir strävt på ett så fruktansvärt obehagligt sätt. Tyvärr måste jag ju ibland hantera potatismjöl med händerna eftersom jag bakar, men då försöker jag alltid flytta det på bakbordet med tjocka sidan av handen. Problemet är när det krävs att man pudrar mjölet över det du håller på med. Brukar försöka med sked men i de flesta fall krävs det ju att du ska arbeta in skiten med och då står jag där och grimaserar illa med ståpäls och äckelmjöl överallt...handskar hjälper inte nämnvärt eftersom jag fortfarande inbillar mig att jag känner den där "gnissliga" strävheten genom den tunna plasten.

tumblr_inline_mjidujdYRQ1rc3egm

När vi ändå är inne på fobier så kan jag avsluta med en TIL gällande riktigt udda fobier - man ska ju inte skratta åt andras olycka men ibland undrar man hur människan är funtad egentligen som utvecklar rädslor för bland annat:

Skägg - pogonofobi 

Flöjter - aulofobi 

Rädsla för det egna hemmet - oikofobi (Vart bor man då? Är man luffare?)

Allt - panfobi (Ja - vad säger man om denna? Fan vad osmidigt.)

Knän - genufobi  (Också himla osmidigt. Du bär ju alltid med dig ett par.)

Vackra kvinnor - caligynefobi (Då finns det hopp för de fula kvinnsen då)

Och för övrigt så innebär hexakosioihexekontahexafobi -rädsla för sifferkombinationen 666. Lär er den utantill och repetera 20 ggr i snabb takt så får du min ytterplats vid nästa bordstillfälle.