Bulla upp till brunch

Mitt fredagsmys i förrgår bestod av vinterdäckbyte inför en publik bestående av Adde och hans sex närmsta polare, och senare en utsökt flötig kebabstuvning (japp, det hette så, men var in reality kebab med pasta och chockerande mycket ost och sås) med sagda gäng. Där fick jag även en försynt förfrågan om Adde hade frågat mig om jag kunde baka åt dem, och vad jag skulle göra i så fall. Gänget skulle nämligen åka till Ullared på lördagen och hade frågat Adde om inte jag kanske kunde baka nåt gott till färdkosten. Detta hade Adde inte förmedlat till mig överhuvudtaget, men antingen är han glömsk eller så utgick han helt enkelt ifrån att jag skulle placera mig i ett av mina numera rätt utmärkande nattabak.

Sagt och gjort, inte tackar jag nej till chansen att få baka. Speciellt inte de här charmknuttarna.

Så resten av fredagsmyset blev tillsammans med min trogna bakmaskin och intim kontakt med en härligt mjuk bulldeg. Som tur är hade jag ett paket snabbjäst hemma som jag ville testa så jag slapp stå i flera timmar, det gick på lite mer än en timme. Två påsar bullar åkte med Adde sen klockan fyra på morgonen, och jag blev ståendes med ytterligare fem påsar över. Så nu har det blivit bullar till brunch, mellanmål och lördagsgodis i helgen. Bullar is the shit! Speciellt när de är maximerade med dubbla mängden fyllning och syndigt söta och saftiga. YUUUUMMMM!

När vi ändå är inne på sötsaker, så var det ju kladdkakans dag i fredags - något som jag förmodar att det finns två kategorier av folk som har koll på. De bakgalna, som mig själv, och som redan planerat in i minsta detalj vilken kladdis de ska baka. Och så de som är bekanta med en styck bakgalning, och stryker runt i bakgrunden och inväntar det syndigt chokladiga resultatet som de vet kommer dyka upp någon gång under dagen.

Undertecknad gjorde såklart en kladdkaka! Men jag har tyvärr inte en enda fullständig bild på resultatet - jag hade planerat och lite diskret smyga ut i fikarummet och fixa iordning kakan i god tid innan fikat, men tydligen var mina kollegor otåliga och började troppa in långt tidigare än jag hade trott, och med sig hade de dessutom halva 2nd line. Är det inte lustigt hur det alltid faller sig så, att vart du än jobbar inom IT-världen så lyckas alltid just 2nd line befinna sig close by när det vankas sötsaker i någon form?

Så kladdkakan försvann rätt snart men den togs emot med bravur - jag tog själv två små bitar och det var en och en halv bit för mycket för min mage egentligen, så chokladigt, sött och kladdigt var det och jag satt och drömde om supersalta chips resten av eftermiddagen. Men supergott! Gjorde denna kladdis och kan varmt rekommendera den. Mycket mäktigt och gott med mjuk chokladkola ovanpå.

Idag blir det ytterligare sötsaker i form av en Fars Dag -tårta som jag ska bjuda på tillsammans med mat för och fira min farsgubbe. Tårtan är klar och ska bara garneras - nu blir det och röja upp och dammsuga upp alla miljarder hårtussar som Saga fäller överallt. Ska det inte vara tvärtom nu när vi går mot vinter, och det ska komma MER päls som SITTER KVAR? Klart som fan jag ska ha en tvärtom-jycke....

Anyway, i och med bullsnacket så får jag användning för mina bullbilder jag tog för ett tag sen. Jag använder mig numera av ett mjöl som heter Manitoba Cream, ett jäsmjöl som ger riktigt luftiga och stora bullar. Det har också högre glutenhalt, men jag kan nog betala ballongmagepriset för en extra bulle ;) Jag kör också på kalljäst deg som gör det mycket lättare att baka ut degen. Ett bra recept finns här . Bake away!

DSC_0304

DSC_0314

DSC_0308

DSC_0311

DSC_0313-001

DSC_0317