The Wedding Cake

Nu har det tagit alldeles för lång tid och skriva inlägget om min allra första bröllopstårta - vilket var, är, en så stor grej att jag borde skrivit om den asap men så har tiden gått och man har skjutit upp det och sen har det ju varit de senaste veckornas kaos...men nu ska banne mig skiten upp, och med många bilder dessutom. Fattas bara annat.

Först och främst så ska jag erkänna att jag hade enorma problem med tårtbottnarna. Jag har tidigare kört på lika-delar, ett välkänt recept inom bakvärlden och som är lika enkelt som snabbt och har gett mig höga, fluffiga bottnar när jag fixat mina 15 centimeters tårtor. En dröm att dela i tre delar, no problemos liksom.

Nu - var det bara problem! Nästan varenda fucking tårtbotten vart det nåt fel på. Den sjönk ihop, fick en krater, en "midja", skrumpnade som ett ruttet plommon, reste sig inte, eller så reste den sig men kollapsade så fort den kom utanför ugnen. Många nätter stod jag och svor och svor medans jag nästan maniskt upprepade "bara ett försök till, bara ett försök till!" och jag vågar inte tänka på mängden ägg som gått åt bara för att den färdiga produkten sedan åker i soptunnan,utan pardon. Jag har INGEN aning om vad jag gjorde fel. Jag läste alla tips som fanns från mina likasinnade bakfantaster som, liksom jag, kämpat förgäves med att få detta välrenommerade recept att bli underverk även i våra händer. Och det har ju funkat för!?

Än idag har jag inte kommit underfund med varför de blir som de blir, så vid nästa tillfälle nu ska jag testa en annan botten och se om det går bättre. Vore ju fruktansvärt om jag inte skulle kunna göra en normal jävla tårtbotten utan smör och skit...

Anyway.

Tre lådor marängsmörkräm gick åt för och spackla ett första lager och sen det täckande lagret med mönster.

DSC_0555

DSC_0554

Lite saker man kanske inte tänker på som faktiskt ingår in the making of våningstårta - stöttepinnar! I det här fallet VP-rör, straight from Biltema! Som skulle sågas itu och tvättas. Malin blev helt förskräckt över att jag skulle stå och såga till råga (hehehe) på allt, mitt i natten, så hon stannade kvar och hjälpte till och visade sig vara utomordentligt bra på och hantera en sticksåg.  Var väl för väl det. Gör absolut inte som jag gör på bilden.

DSC_0560

Lite up close på dekorationen: rosor och knippen med vita utfyllnadsblommor.

DSC_0562

DSC_0565

DSC_0568

Spacklandet och förberedelserna inför ihopsättningen dagen innan bröllopet tog mig ca 6-7 timmar. Är knappt så jag själv tror på det men jo - jag åkte in till Vadstena vid 19-20 på kvällen och kom hem strax efter 02.

Och ett gäng timmar och lite sömn senare så var det dags för själva ihopsättningen, i aningens bättre ljus.

DSC_0570

Lagrena är staplade på varandra och - eureka! - de är symmetriska och ingen är sned eller vind eller har någon annan utmärkande flaw som skulle få mig att tappa besinningen och vagga ihop mig i ett hörn och yla!

DSC_0571

På med pärlorna. Gjorda på hemmagjord marshmallowfondant. Vid det här laget ser jag att tårtan kommer bli bra, att den faktiskt kommer se ut som en bröllopstårta. I can pull this off! Underbar känsla.

DSC_0572

Själva utplaceringen av blommorna trodde jag skulle bli det riktiga eldprovet för mig som har sådan beslutsångest men det visade sig vara det snabbaste momentet av allt - det jag hade tänkt mig i huvudet passade faktiskt bäst, och med tårtan framför mig och rosor i handen så föll det sig väldigt naturligt att sätta dem så.

Oooooooooooch - tadaaaa! Det färdiga resultatet!

DSC_0574

(Nej, den var inte så knölig på sidan som det ser ut, vet inte riktigt hur det vart på bilden - viktigt som fyi bara...)

DSC_0584

DSC_0586

Och jag kan, för första gången det också, säga att jag är väldigt nöjd med mitt arbete. För och vara min första riktigt stora, viktiga tårta, en bröllopstårta dessutom, så tycker jag att jag lyckades riktigt bra. Och det hade varit för jävligt annars, rent ut sagt, med tanke på hur mycket tid jag lagt ner på fanskapet... ;)

Dess fyra delar har två olika smakkombinationer - jordgubbsmousse med mosade jordubbar/limemousse, och blåbärmousse med blåbärsbitar/vit chokladmousse. Två av varje. Halva mitt kylskåp bestod av mousse under en tid.

Det var en fantastisk känsla att få skjutsa in den färdiga tårtan i kylskåpet och åka hem och förbereda mig själv inför bröllopet, och veta att den står där fix och färdig av mina egna händer. Under kvällen sen när det började närma sig kaffedags så kunde jag inte hålla mig, utan smet in i köket för och kolla till den och noga instruera den stackars serveringspersonalen att de bör ta fram den minst en halvtimme innan servering så att frostingen inte är stel och tråkig när vi ska äta den. De hade full koll och var mycket förstående inför min paranoia.

DSC_0601

Och sedan var det dags, och Malin o Marcus skar upp första biten och sen sa det bara swoooosh, så stod det en ynklig liten tilltufsad tårtbit kvar mot slutet av kvällen. Vilket i och för sig var perfekt, då räknade jag ganska rätt på hur mycket tårta som behövdes till det antalet gäster. Och många kom och berömde båda själva smaken och utförandet, men nog är det lite bitterljuvt och se något som jag lagt ner hela min själ och otaliga arbetstimmar på, bli slicead till ett litet smultorn på mindre än en kvart. Men ändå - totally worth it. Tack Malin (och Marcus) för förtroendet att göra eran bröllopstårta! <3

Vi tar en sista bild med lite mer kontrast för och få fram de fina färgerna...

DSC_0598