Last pics of Oslo

Efter Operahuset knallade vi hela den här långa gatan upp till slottet för och kika på vakterna och deras tofsprydda hjälmar. Ja, och själva slottet med såklart.

DSC_0172

DSC_0178

DSC_0183

Hittade lite fancy statyer på vägen.

DSC_0186

DSC_0193

Och några fancy duvor.

DSC_0187

DSC_0195

Kungliga slottet in all it´s glory! Och ja, det är Snövit som spankulerar där i mitten. Tänka sig. Only in Norway.

DSC_0197

Denne stilige herre är faktisk till hälften svensk, och uniformen han har på sig är svensk design -Karl XIVJohan, fast i Norge har han istället lll som mellannamn. När jag nu kollar upp honom på Wiki så hette han tydligen Jean Bernadotte från början och föddes i Frankrike. När han väl kom till Sverige hade han blivit furste på vägen och hette då Jean Baptiste Jules. Och snipp snapp snut så var han plötsligt svensk tronarvinge och adopterades av kung Karl XIII och så kunde han lägga till Kalle till visitkortet med.

Nja, kanske inte så plötsligt, det var en synnerligen komplicerad härva som ledde till att han vart kunglig och dessutom fick Norge som en bonus. Och egentligen inget väsentligt för det här inlägget alls, mer än att jag var tvungen att kolla upp vem tjommen på statyn var och nu har jag spenderat 30 min med att läsa på om rutinerna när det gäller den svenska tronföljden under 1800-talet. ..

DSC_0201

Högvakten och tofsen. Tihi!

Alla stod och fotograferades med vakten på framsidan av slottet så jag ville vara snäll och ge vänster-sida-vakten lite uppmärksamhet så han inte var forever alone.

DSC_0203

Från det ena till det andra, det var också högsäsong i Oslo för möhippor och bröllop - Stefan köpte varsin bollemus till oss av en av brudarna som var ute på förnedring. Ni kan ju säkert räkna ut vad det ordet betyder.

DSC_0209

På kvällen var vi ute och åt, efter att jag samlat tillräckligt med mod  och pepp för att kunna möta prislistan. Fast det vart inte så farligt, 157 spänn för en carbonara - billigare än fryspizzan!

DSC_0221

Och så till sist - mannen, myten, legenden. Med skäggkammen på plats.

DSC_0222

Det var den lilla resan, nu får vi se vart det bär hän nästa gång. Nu vill jag verkligen resa utomlands, alltså riktigt utomlands. Typ Grekland eller Australien. Vi får se om reseguden ler åt mig framöver.