The cake

Hann få över tre bilder på tårtan jag fixade förra helgen innan kamerans batteri sa ifrån. Jag hade tänkt att den här tårtan skulle vara förhållandevis enkel att göra, inga avancerade dekorationer utan nåt enkelt, men ändå effektfullt. Pluggade på lite om cornelli lace och vart väldigt sugen på och testa. Tanken är att man ska göra en random mönster med squiggly lines (kommer faktiskt inte ihåg vad det heter på svenska) som inte ska röra vid varandra och man ska inte se vart de börjar eller slutar. Kan göras med både kristyr och smörkräm, och jag kan nog säga att smörkräm nog är aningens lättare. Jag ville ha lite kontraster, eftersom den blå marsipanen jag beställde lutade mer åt duvgrå än babyblå så jag valde vit kristyr. Då blir det ju givetvis mycket sötare med.

Som med mycket annat inom tårtmakarvärlden så ser ser saker lätta ut, men är desto svårare att omsätta i praktiken. Särskilt första gången. Så mitt mönster vart inte så detaljerat eller exakt som jag hade tänkt, men det gav iallafall en fin effekt trots allt.

DSC_0449

Rosorna satt jag och gjorde natten till lördagen eftersom vi hade varit ute hela kvällen, och jag lade faktiskt inte ner särskilt mycket effort på dem - dels av trötthet, dels för att jag inte ville ha dem alltför avancerade och naturtrogna. Tittar man med kritiska ögon så ser man att de har en del skönhetsfel, men så var den här gumpasten alldeles särdeles snabbtorkad med - hann knappt trycka ut rosorna och tunna ut bladen förrän de var stelare och började smula. Blir ett annat märke nästa gång.

DSC_0446

DSC_0454

Innehållet i tårtan är vit chokladkräm, blåbärsmousse, och lemoncurdgrädde. Bottnarna vart riktigt tunga, gjorde dem enligt ett recept som innehöll majonäs och som egentligen var gjort för 15 cm formar men jag hade hela satsen i en 22 cm form istället och fick baka ett par omgångar för att få till de bottnar jag ville ha. Lite väl tunga blev de för min smak, så ska nog hålla mig till det luftigare receptet jag brukar använda, eller se till och ha mer tid nästa gång så jag kan frysa bottnarna och dela dem, så blir det kanske inte så mastigt. Jag har också kommit fram till att mousse gjort på gelatin är inte riktigt i min smak, så ska leta lite efter alternativa recept med pulver eller syltsocker istället.

DSC_0453

Vi var tolv stycken och ungefär hälften gick åt av den här 22 cm tårtan. Har nog även det och göra med att den var så maffig, en luftigare hade nog slunkit ner lättare :)

Jag fick som vanligt en hel hög gråa hår av den här tårtan men överlag så är jag faktiskt hyfsat nöjd nu när jag ser den. Bara synd det där med att den vart tung, fast det var ju såklart bara jag som klagade över det - de övriga var bara idel lovord.

Nästa tårta nu ska jag nog göra enbart för min egen skull och testa mig fram med olika grejer, utan någon som förväntar sig en tårta. Blir nog lättare att släppa den här prestationsångesten jag piskar upp då, och det måste jag lära mig bemästra innan sommarens stora tårteskapad. Vet inte om jag nämnt det i bloggen, men jag har fått äran att göra Malin och Marcus bröllopsfesttårta - så ni kan ju tänka er hur det kommer bli om jag inte lyckas släppa på de här psykbryten jag tenderar och få :)