Back to civilisation

Det var inte mycket bevänt med mig när vi kom hem inatt vid en fem i halv tre. Hela dagen igår spenderades på flygplatser, eftersom vi skulle checka ut från hotellet klockan tolv och planet inte gick förrän kvart i åtta på kvällen. Ingen hade lust att vandra runt mer med väskor så vi tänkte be hotellet beställa en taxi till senare o hänga lite i baren så länge. Men trots att jag bad dem beställa om en timme, så dök det upp en taxichaffis 1 minut efter att hon i receptionen lyft telefonen. Han tog helt sonika våra väskor och gick så det var bara och strosa efter. Efter de här dagarna har man ingen större lust att ta några debatter med nån ukrainare som ändå inte förstår vad du säger. Mina skills i charader sträcker sig inte till och förklara väntetider.

Noterade direkt att det inte fanns några bilbälten i bilen, som ändå var en nyare modell av Volkswagen. Mycket märkligt detta. Tycker de om att köra bil med livet som insats? Är det den spänning de får i den annars rätt bleka, ukrainska betongtillvaron? Är bilbälten ett tillval när de köper bilarna eller monterar de helt sonika bort dem? Det här går över mitt förstånd.

Anyway. Vi spenderade 4+ timmar på att sitta där på flygplatsen och kolla på Archer och drack kaffe respektive öl. Sen var det en och en halv timme i ett propellerplan till Riga, och från Riga tog det ungefär en 50 minuter att åka till Stockholm. Språkskillnaden märktes direkt när man anlände till Riga, och äntligen kunde göra sig förstådd och förstå och atmosfären på flygplatsen blev genast mycket trevligare. Och sen när man kom hem till Sverige och gick ut till ankomsthallen och det var julpyntat och doftade lussekatter från 7-Eleven, då hade jag kunnat brista ut i nationalsången där och då om jag inte varit så nedrans trött. Den här resan har verkligen varit en upplevelse, men det var länge sen det kändes såhär skönt att komma hem till moderlandet igen.

Adde körde som en rallybilsförare hela vägen hem och jag satt charmerande nog och nickade till jämt och ständigt. När jag blev avsläppt utanför huset var det bara att knalla in, motta förtjusande pussar från de fyrbenta och gå och lägga sig. Tack gode gud att jag inte tog tillbaka ledigheten idag, hade varit död på jobbet. Ska ta och gå med hundarna och börja skala av resultatet av semesternjutningen, och sen har jag ju hundratals bilder och gå igenom med och dekorationer till en tårta och göra. Men underbart gött och vara hemma iallafall!

En liten present från Adde - en liten tyguggla. Disken där vi fann den var tom, så jag fick gå till en annan och med gester och namnet på affären som representerades så fick jag en ur personalen och gå dit och ta betalt. Annars hade vi kanske helt sonika kunnat ta den, lägga pengar där och gå vidare ;)

DSC_0518