Tröttsamt

Jag kom visst av mig helt med bloggandet . Jag hade tänkt och skriva ett långt inlägg om psykisk ohälsa och en massa annat jidder, men kände att det inte riktigt tillförde nånting just då och att det redan finns tillräckligt med sådana inlägg här i min webbdagbok.

Kort sagt så fick jag en rejäl dipp för ett tag sen. Från en dag till en annan var det som att den berömda blöta filten var tillbaka över axlarna - inget kändes något värt, extremt omotiverad, ville vara ifred men kände mig samtidigt ensam. Och jag var så ARG. Alltså verkligen arg på nästan allt och alla. Så extremt trött på sociala medier. Jag fick inre utbrott på allt från “människa som ser dum ut på tåget” till en random statusuppdatering på Facebook. Det var så främmande för och vara mig, och så jäkla energikrävande. Ville bara stänga in mig här i huset med höns och hund och Marcus och inte prata på hundra år typ. Det var så weird.

Jag vet fortfarande inte varför det blev så. Om jag var utmattad, om det var en försenad reaktion på Iduns bortgång, eller bara allmänt mitten-av-de-trettio-depp eller nåt. Eller allt på en gång. Jag tog iallafall tag i det rätt omgående. Fick ny antidepp utskrivet efter ett besök hos vårdcentralen. Jag slutade ju med den förra året, dumt nog, av oklar anledning. Jag står dessutom i kö till samtalsmottagningen för och se om jag kan prova på online KBT. Fått en remiss till sjukgymnast för och kolla upp min onda höft som fortfarande inte är bra.

Och nu känns det lite bättre. Jag har fortfarande väldigt lätt för och bli trött, så jag tror det är någon form av utmattning i grunden som har gjort en repris. Och då tycker jag ändå att jag tagit det rätt lugnt, men ja - hjärntrötthet kan ju ha sina källor från massor olika håll. Det är ju det som är det verkligt svåra och lära sig. Man tycker att man vilar och tar det chill, men hjärnan snappar upp intryck från annat håll och kollapsar ändå. Man får liksom spana på sin vardag ur en 360 graders vinkel.

68711603_338539840368796_2038448051990822912_n.jpg

Men ja, det är jäkligt tröttsamt det här med - jag orkar liksom inte med en vända till med analyserande, att hela tiden tänka sig för, väga för-och-nackdelar, hitta den där supersvåra balansen mellan verklig vila och arbete. Det tar så himla mycket energi det med. Det skulle vara skönt och bara vara, jag vill inte säga “normal” men liksom - icke-grundsjuk. Eller nåt. Äsch, nu blir det svammel ändå. Jag får helt enkelt bita i det sura äpplet, acceptera återigen att det är såhär det är nu, och lyssna på min kropp och anpassa mig.

67898894_738517729938076_4252087480683069440_n.jpg

Saker som ändå skett under den här depp-fasen: mer bygge på hönshuset, en sommarfest, återöppnandet av företaget efter sommaruppehåll (och tillhörande chock efter en heldag av prepp för min ovana kropp och hjärna, lyckat), skräckfilmskväll med en total o-skräckig film, ny höstsådd och mååånga hönsvideos. Ikväll ska jag ta mig ut och möta upp Johanna för ett glas vin eller två, sen kommer de närmaste dagarna bestå av mer bak och prepp för företaget. Momsredovisning. Och att vara gräsänka några dagar, när Marcus drar till sin pappas stuga med kompisar. Jag har min tvåveckorsledighet nu, den första utan extrajobb på länge, och det är himla skönt.

68948083_403282140305486_6448662407307853824_n.jpg

Åh, och ja såklart, Skänninge marken. Tack gode gud att jag inte anmälde mig som försäljare dit, hehe - jag var där en snabbis men köpte bara en enda grej. Sockervadd. Pga varit så himla sugen på det varje gång vi hanterat isoleringen till hönshuset som ser ut precis som gul sockervadd, men skulle vara katastrof att stoppa i munnen.

Ha en riktigt go lördag nu, så får jag återkomma senare med lite muntrare sommarbilder.

Etapp 2

Under den tidiga eftermiddagen där på lördagen sladdade vi in till Mats och Karins sommarstuga för etapp 2 i vår lilla turné, hehe. Här var jag riktigt slapp och har inte många bilder alls, men det är ju ett bra tecken - även om det är roligt och fota, så är även det här att hela tiden leta efter tillfällen då man “borde” ta en bild också en del av stressen.

P1070978-1.jpg

Jag fick iallafall med några av de viktigaste komponenterna för en härlig sommareftermiddag - bubbel med lite av mammas hemgjorda flädersaft i, och en tallrik med godsaker.

P1070979-1.jpg

Samt alla härliga odlingar och blommor - jag går alltid runt och spanar in vad som är nytt, och hur långt allt kommit jämfört med mina egna plantor. På baksidan av stugan finns en hel vägg med tomater som doftar underbart.

_DSC0105-1.jpg

Det var VARMT, en av de varmaste dagarna, så Marcus och Kelly badade.

_DSC0106-1.jpg

Då har jag naturligtvis hundraelva bilder av en hoppande Kelly i kameran.

_DSC0114-1.jpg
_DSC0115-1.jpg
_DSC0116-1.jpg
P1070981-1.jpg

Här satt vi och njöt av värme (vissa av skuggan), goa grejer och gott sällskap. Jag och Karin tog en promenad med Kelly, gick förbi vad vi tror var ett bröllop på gården en bit bort, och spanade in de vilda fåren igen. Skrev jag om dem sist vi var här? Måste gå tillbaka och kolla, fick ju riktigt fina bilder på dem.

Under kvällen åt vi ännu mer goda grejer, drack fler goda grejer, och ja, rinse and repeat liksom. Så skönt och bara vara.

Och nästan bäst av allt - nu i augusti kommer de få hem en liten valp till stugan, så nästa gång vi kommer hit hoppas jag på sprattliga irländsk terrier-kramar och en himla massa valpgos <3 har inte vi skaffat egen valp tills dess, så får han funka som tillfällig dos så vi klarar oss tills dess. Ser fram emot massor valpsnack och nörderier i uppfostringsmetoder, hehe!

Familjeträffturné, etapp 1

Så är vi inne på sluttampen av juli, och både jag och Marcus är tillbaka på arbetet den här veckan. Jag har ju inte haft någon semester per say, är ju mycket ledig med jämna mellanrum ändå. Nästa år ska jag fixa en mer sammanhängande sådan dock. Så man får den där härliga känslan av att flera veckors ostörd tid brer ut sig framför en.

Lite sommarsemesterfeeling har vi dock kvar. Maten jag fixar är enklast tänkbara - färdiga potatisbullar och vegobullar med färdig coleslaw liksom. Och massa sallad. Har så mycket sallad, och nu kommer zuccinin med stormsteg också. Blir och fixa mycket snålröror, biffar och marmelad framöver. Längtar till nästa vecka med då vi fortsätter bygga och förhoppningsvis färdigställer hönshuset. Sen kan jag börja leta höns! Jag ska eventuellt ha lite av ett studie/utflyktsbesök här i september i företaget, tänk om vi kunde fixa den lilla idyllen då. Kaffe, skrockande hönor, godsaker och glada pensionärer liksom.

_DSC0100-1.jpg

Apropå pensionärer, så kommer här äntligen lite pics från vår turné förrförra helgen - första stoppet var i Västervik, hemma hos Carl Gunnar och Siv, Marcus morföräldrar. Typiskt nog har jag inte en enda bild av dem, eller den goda maten vi fick, utan det som fastnade i linsen var deras underbara uteplats. Jag har verkligen varit besatt av andras trädgårdar den här sommaren.

_DSC0101-1.jpg
_DSC0102-1.jpg

Så fint med klematis och rejäla, buskiga rosor.

_DSC0104-1.jpg

Plus den här idén som jag snor med mig! Är ju en sucker för fina stenar, perfekt att bygga ett litet stenrös mitt i rabatten.

Vi stannade här över natten, åt så goda ugnsbakade rädisor och fick med oss både trasmattor, rostfria bunkar och verktyg hem, så generösa och gulliga <3

P1070958-1.jpg

Efter frukosten var det dags att ta sig vidare mot Katrineholm, men först gjorde vi en svängom till platser där jag inte varit på, vad är det nu - 5, 6 år? Verkebäck. Mormors trakter.

P1070960-1.jpg

Så många gånger som vi kört ner här och sen uppför den slingriga backen in i skogen. Stått på den där bryggan där i bakgrunden och fiskar, och fått besök av en hungrig katt som åt våra mörtar. Promenerat ner hit för och köpa glass i kiosken. Fångat räkyngel.

P1070961-1.jpg
P1070962-1.jpg

Alla tusentals gånger vi åkt över den där bron och tittat ner här på rälsbussarna. Åkt förbi geten som står i den branta slätten i en av trädgårdarna.

P1070963-1.jpg

Och sedan mötts av den här älskade vyn. Så otroligt märkligt det kändes att köra in här, och veta att det inte är “mitt” längre. Ingen mormor som står på trappen och vinkar med perkolatorn på full blås och små kanelbullar på bordet. Känslan av frid och ledighet och lite skräckblandad förtjusning inför utrymmet med alla läskiga bromsar och vårtbitare.

Till höger om bilden ovan är delar av den jättestora fårhagen - här brukade ofta lammen hitta små kryphål och rymma, så vi fick fånga in dem igen.

P1070965-1.jpg

Jag var inte riktigt säker på om någon var hemma och det kändes konstigt att stanna på gårdsplanen och titta, så vi åkte vidare mot sjön. Vägen ner till den var dock helt igenväxt - ingen verkar ha gått vägen ner efter oss för och bada i avgrundsdjupt, svart vatten och branta klippor.

P1070967-1.jpg

Den här boden, utsikten och det gamla huset var dock fortfarande kvar så fick stå och kika ner på sjön härifrån. Här har vi fiskat, badat, och rott om vartannat.

P1070968-1.jpg

Vi åkte tillbaka, och jag fick se ännu en älskad vy - nämligen den första skymten av huset när vi kom tillbaka efter sagda bad, fiske och rodd. Man tyckte alltid vägen tillbaka var så lång, men den var ju jättekort.

P1070969-1.jpg

Alla gamla byggnader var ännu kvar, tyckte det var så fint. Bodar och fårhus. Säkert lekstugan med om man hade gått åt det hållet.

P1070970-1.jpg

Och mormors hus - de nya ägarna har helt restaurerat det, och behållit dess ursprungsfärger och allt. Så himla fint. Dörren var öppen, och nu såhär i efterhand hade vi säkert kunnat gå och hälsa och frågat om det var OK att kika lite. Men det var så känslosamt att se allt detta igen att jag liksom bara förmådde ta in så mycket jag kunde och sakta ner floden av minnen som vällde fram.

P1070971-1.jpg

Jag var nog aldrig inne och kikade särskilt mycket i de här bodarna. Det slog mig inte ens förrän nu när jag ser bilden att det faktiskt fanns en trappa där. Jag hängde mest till vänster, i fårhagen. Lekte kurragömma med Idun och Saga. Det var här som vi trodde att Saga skulle slå ihjäl sig när hon kastade sig utför en gigantisk sten i sitt letande, och hon mirakulöst nog landar mjukt på alla fyra och skuttar vidare.

Här var Idun bara en liten skrutt på 9 veckor, för lite mer än 11 år sedan och låg och sussade på mormors sofflock.

P1070972-1.jpg

Och här inne letade jag vinbärssnäckor, som fanns i hiskeliga mängder.

Så himla synd att jag inte var lika kameraförtjust de där sista åren innan mormor gick bort, så jag kunde ha haft mer bilder. Måste försöka hitta min externa hårddisk och se vad som finns på den.

P1070973-1.jpg

Vi åkte tillbaka genom ännu fler gamla minnesbilder.

P1070974-1.jpg
P1070975-1.jpg

Och drog sen vidare bort från regntunga moln till ett soligt Katrineholm.

P1070977-1.jpg

Nu är maten klar här (läs; färdigvärmd och stekt) så jag ska försöka göra lite nytta innan det är dags och dra till jobb igen. Förrådet är äntligen klart, nu ska bara allt flytta in dit också. Jag fick ett ryck igår och beställde ett helt gäng nya fröer som ska sättas för en ny omgång sensommarsådd - unnade mig ett medlemsskap på Sara Bäckmos hemsida också och gav mig själv en sommarpresent i form av ett bluetooth headset som jag ska hämta ut. Sen ska jag gå och lyssna på hennes podd och peta ner frön överallt och hoppas på att de förbaskade tvestjärtarna är mätta för i år, hehe.

Ta hand om er!