Kvällsarbete

Gokväll gott folk! När jag skriver det här sitter jag på jobbet, mitt “ordinarie” jobb då, och tjänar lite extrapengar. Är egentligen ledig denna vecka annars. Det blev ändå ett helt OK avbrott i planeringen eftersom jag inte vill ägna mig åt några detaljerade uppgifter när risken finns att bli avbruten av samtal. Så ingen, bokföring, men väl bloggande!

Har ju inte bloggat på flera veckor - det har helt enkelt inte funnits sug, tid eller energi. Tyvärr, för jag vill ju ha kvar bloggen och fortsätta uppdatera. Den är min dagbok ju. Men nu med tre REKO-ringar att sälja till, ett spirande samarbete och en del specialbeställningar, utöver hönshusbyggandet och allt annat jag vill göra, så finns det inte mycket tid kvar. Jag håller dock på och försöka streamline:a så mycket jag kan nu, speciellt inför annalkande julgodissäsongen. Tar dessutom in mamma på timlön vid behov, hehe.

Iallafall - jag tänkte att jag slänger in en snabb uppdatering om vad som skett sen sist. Inlägget ackompanjeras av restaurang Gyllenhammar där jag och Marcus var på jazzkväll (!) för ett tag sen.

P1080067.jpg

Hönshuset - är klart! Sånär som på bajsbrädan som jag ska måla och sen sätta upp. Jag och Niklas påbörjade stommen till hönsgården, och i helgen tog jag och Marcus krafttag och färdigställde den till 95%. Jag ska näta in lite sektioner runt huset bara. Och se köpa foder, halm och alla tillbehör, och kaaaaaanske hämta hem två gullisar redan denna vecka, iiih!

P1080068.jpg

Företaget - går mycket bra. Jag har som sagt tre REKO-ringar nu som jag säljer på, har dock skippat förra och denna veckan till förmån för och ta fram nya produkter. Sånt jag haft som idé i skallen sen i somras men inte hunnit eller orkat färdigställa. Jag har också dialog med en bröllopsfotograf om ett samarbete och att de vill köpa in praliner, riktigt roligt. Nu har jag släppt förbeställning till julkalender med (hittas häääär) och är då snart på ettårsjubileum. Tror jag? Shit jag måste ta reda på när jag gick live egentligen, så jag inte missar, haha!

P1080069.jpg
P1080070.jpg

World of Warcraft - Classic lanserades i augusti, och självklart är jag där och spelar. Med Marcus och Stefan och några av Marcus vänner. Supermysigt är det. Jag är självklart sist i lvlandet eftersom jag har tusen andra saker jag gör med, typ, men nu dingade jag 52 så getting there. Molten Core here I come!

P1080071.jpg
P1080072.jpg

Annars då: ja, annars - så finns det inte så mycket annars. Jag jobbar här i Linköping, och hemma med företaget. För nu har jag faktiskt börjat säga att jag jobbar - innan har det mest känts som att jag lekt företagare typ. Men i takt med att försäljningen ökade i och med REKO-ringarna så är det ett par solida 8-timmarsskift, minst, inför dem. Mina kartong-och-chokladbeställningar börjar bli riktigt stora nu.

Nackdelen är ju att det inte blivit så mycket tid över till trädgård, umgänge, pyssel och annat. Tur att både jag och M spelar WoW annars hade vi fått planera in datenights liksom. Jag har i omgångar känt av lite stresspåslag men är betydligt bättre på och hantera dem nu, och väljer aktivt bort saker. Dock blir jag ju fortfarande väldigt trött, väldigt lätt, och inte fastna i de sällsynta energi-spurter jag får är fortfarande svårt. Jag känner att jag absolut inte är duktig på och höra av mig nu, så jag ber om ursäkt till alla som läser detta nu men som inte pratat med mig enskilt under de senaste två veckorna eller nåt, hehe. Jag ska tänka mer på det, jag lovar.

P1080073.jpg

Maten på Gyllenhammar var iallafall god, och titta där - till och med en hel svamp ligger där på tallriken! Det var helt otänkbart för x antal år sen, eller ja - egentligen hela mitt liv då jag avskytt svampens konsistens. Men nu minsann börjar jag bli luttrad. Kom och tänka på Sara J nu med, som skulle bjuda på mat i Dublin och serverade svamp så var så otroligt finhackad, typ millimeterstora bitar, för att jag skulle kunna äta av den <3

P1080076.jpg

Nu ska jag återgå till kundernas köer här i en och en halv timme till, sen får vi se om jag beger mig till bakstugan och spritsar kristyrögon eller om det blir tidigt i säng.

Tack för att ni hänger med och ta hand om er!

Följ med på svamputflykt!

Efter väldigt intensiva dagar, så får jag en innerlig längtan till skogs. Bara gå och skrota i tystnad och stillhet, koncentrerad enbart på att scanna av marken jag går på efter skatter.

Förrförra veckan var intensiv, och det enda jag längtade efter var att komma ut till skogen och lugn och ro. Det tog hela veckan typ innan jag kunde åka iväg en fredag, och då håller de tyvärr på och bygga en ny genomfartsväg i min bästa svampskog. Eller ja, det är väl säkert bra med en ny väg, jag ska inte vara sån - men just då när jag som mest behövde lugn och ro, så myllrade det av lastbilar, grävskopor och vad jag förmodar var tidiga jägare som stelnade till och spanade så fort de hörde mina steg. Inte särskilt rofyllt med andra ord.

Några dagar senare dock kom jag iväg igen och till en något lugnare skogstilvaro. Och så så igår, åkte jag och pappa dit och gick en ganska kort bit, men på ett stort område. Käkade äggmackor och drack kaffe. Jag fick lära ut lite svampkunskap. Pappa fick konstatera kvalitén på sin kondis, hehe.

Ikväll ska vi iväg på födelsedagsfest, och imorgon ska jag iväg och fira Malin. Tänkte strax gå och fixa födelsedagspresenten till den första, men ville lägga upp några av de otaliga svampbilder jag har och ta med er på en liten rofylld tripp. Hoppas iallafall att det skiner igenom någorlunda genom bilderna.

P1080026.jpg

För första gången har jag hittat svart trumpetsvamp! De växer på mitt trattkantarellställe, bara en enda fläck av några stycken då och då. Inte sett dem andra år, mycket intressant. Har ännu inte smakat dem, men de ska ju vara mångas favorit och vara lite åt det kryddiga hållet.

P1080029.jpg

Trattkantarellerna dock för två veckor sen, de var inte större än såhär. Så de får mogna lite till. Hittade ett gäng andra längre in i skogen där det var mer tätvuxet, och där var de betydligt större.

P1080031.jpg

En bra fångst efter den första kvarten på “mitt” ställe. Blek taggsvamp i mitten, en av de godaste enligt mig. Mycket tuggvänlig.

P1080032.jpg

Äggskal överallt från sommarens nya fåglar som dragit sin kos.

P1080033.jpg

En bit trä som ser ut lite som ett rymdskepp med ett gäng svampar som gör heavy metal fingrar.

P1080034.jpg

Lite större trattisar! Försöker en gång för alla lära mig se skillnad på trattkantareller och rödgul trumpetsvamp. Vi får se om jag lyckas. De är ju så nedrans lika.

P1080035.jpg

En jackpot!

P1080038.jpg

Stolt fjällskivlingsklubba, en delikatess - man kan äta ringen rå, smakar lite mandel. Och mala den träiga foten till kryddmjöl.

P1080039.jpg

Så fin att den förärades med hela tre bilder.

P1080040.jpg

Skogens små koraller.

P1080047.jpg

Såhär såg korgen ut efter första rundan - till min stora lycka hittade jag ett gäng blodriskor, de orangea i mitten. Relativt stora och inte fulla med larver, det är en ovanlig kombo när det gäller de här godingarna. Rekommenderas varmt, mycket lätt svamp och lära sig med och utsökt knaperstekt med vitlök till pasta.

De fluffiga vita är faktiskt röksvamp innan de blir rökiga, tycker de smakar lite som pannkakor när de steks. Plocka dem när de är såhär fina och vita och tillred direkt. Pappa åt upp allihop från pannan på stående fot när han fick ett gäng att testa.

P1080050.jpg

Hittade även den här ovanliga och vackra gynnaren - ser precis ut som en lila kantarell, en rätt stark, mörkt lila färg och sammetslen, fast hatt. När jag googlar kommer violgubbe upp, men tycker inte alls de ser lika ut. Någon som har nån idé?

P1080056.jpg

Vacker var den iallafall och fick följa med hem för lite artning, som jag ju gick bet på.

P1080057.jpg

Tog en bild på den här lille rackaren med för och ha nåt och lära ut - de här växte massor ihop med trattkantareller inne i den tätare delen av skogen, och det är väldigt lätt att missta dem för just trattis. Speciellt ovanifrån. Det är en slemmurkling, icke lämplig som matsvamp men cool och se på. När jag ändå leker svampkonsulent kan jag även passa på och varna för när ni hittar mängder av trattisar i stora tuvor, och sliter med er en handfull. Lär er hur toppig giftspindling ser ut, för det är också en svamp som kan växa nära trattkantareller och lätt kan åka med i den där nävan. Det är en av våra absolut giftigaste svampar! Den är mörkbrun över både hatt och fot med en liten upphöjning i mitten, därav namnet.

P1080058.jpg

Korgen efter min andra utflykt, hittade mer gula kantareller.

P1080063.jpg

Och så från igår, med äggmacka och premiär för kängor.

P1080066.jpg

Var mer kräsen då och var inte ute så länge (med mina mått mätt iallafall, hehe) men det blev en fin samling i korgen ändå. Hittade faktiskt fina karl-johan (men jösses vad alla äter på dem i år!) och till min stora lycka, två små blodsoppar. De ska nog få bli krydda för umamiga grytor i höst.

Nu ska här fixas presenter, sen blir det en tripp på IKEA innan festen. Svamputflykters totala motsats. Wish us luck…

Bland blandaskar och blader

Gomorron mina vänner, eller snarare go förmiddag - här har vi precis ätit våffelfrukost, och ska strax ut i blåsten och promenera. Det har blåst halv storm i 4-5 dagar nu och börjar bli riktigt tröttsamt. Jag vill ut och fixa i trädgården men det är svårt när allt som inte väger minst två kilo blåser bort som de lättaste löv.

Idag står pralinarbete på schemat. De börjar ta slut, och nästa vecka har jag REKO-utlämning i både Motala och Linköping, första gången för den sistnämnda och mina produkter har tagits väl emot. Det är såklart superkul, men innebär ju också en hel del arbete. Jag har precis pustat ut lite efter Mjölby/Mantorps REKO förra onsdagen, och nu är det dags igen för nästa. Samtidigt har det ramlat in förfrågningar om och vara med på höstmarknader, och efter ett samtal med Brenda från Min Söta Värld blev jag riktigt taggad på julmarknad i Gamla Stan i Linköping.

Jag har precis börjat få lite bättre struktur på arbetet - jag kan mina basprodukter nu, jag har börjat lägga tid på och förbereda, och ska preppa ännu mer. Jag börjar hitta min nisch, närma mig ursprungsvisionen jag hade om företaget. Men samtidigt börjar jag märka av det i måendet med. Det är en riktigt hårfin gräns mellan lagom och för mycket. Jag kan känna mig lite stressad över att jag måste överväga om jag kommer ha tid och ork att träffa vänner nästa vecka. Och så ska det ju inte vara. Mina lediga veckor var ju tänkt att kunna innehålla en mix av vila, företaget, umgänge och pyssla med vad jag känner för utan och känna den där stressen i bakgrunden. Men det gör jag nu, så måste sätta mig ner och försöka strukturera upp det här ännu mer. Börja fundera över om jag ska ta in hjälp från en vän eller förälder regelbundet kanske, för och underlätta lite.

_DSC0333.jpg

Jag inser hur motsägelsefullt det kanske låter, det är ju såklart jättekul att företaget börjar rulla på såhär bra och att jag numera har en regelbundenhet i inkomsten där. Men mitt mål har ju aldrig varit och försörja mig på det här enbart, utan ha det som en sidogrej och aldrig komma till den punkten att det jag älskar och göra börjar kännas som en börda. Så det upptar mycket av min huvudbry just nu att försöka hitta den där berömda balansen. Hänger ni med?

_DSC0340.jpg

En av de roligaste sakerna är att jag mer och mer gör skäl för företagets namn, använder naturens skatter och återbruk som ett genomgående tema i mina produkter. Jag har sedan en tid tillbaka pressat fina blommor och växter som jag dekorerat askarna med. Har fått väldigt fin feedback på det, och en del köper mina askar som presenter åt andra direkt. Det har gett mig en hel uppsjö nya idéer inför hösten och vintern. Temaaskar där utsidan matchar insidan and so forth. Nu förra veckan var jag ute med Kelly i skogen och hittade mängder av vackra höstlöv som jag tog med hem och som ska få pryda askarna när blommorna tar slut.

_DSC0343.jpg

Stackars Kelly satt helt uppgiven och stirrade på mig där i mossan - inte nog med att matte stannar halvannan sekund för och plocka den där fördömda svampen, nu ska det stannas för ett gäng förgrömmade LÖV också!

_DSC0344.jpg

Och jag kände mig som värsta klichén i en saga om någon förtrollande skogsnymf eller nåt där jag gick och förtjust utropade “åh vilket vackert LÖV!” om och om igen.

_DSC0345.jpg

Men det här är så himla roligt, jag vill ju verkligen kunna glädja folk genom de små detaljerna. Ha tid att lägga på och göra även de simplaste kartongerna lite extra fina. Ge lite inspiration till hur mycket vackra saker vi har omkring oss som kostar noll i pengar och ytterst lite i effort.

_DSC0347.jpg
_DSC0352-2.jpg

Och såhär ser askarna ut nuförtiden - blandaskarna säljer väldigt bra, och jag grämer mig lite att jag satte dem på så lågt pris egentligen. Det var tänkt att locka kunder till och testa lite olika grejer och hitta en favorit, men inser ju nu att de här blandaskarna är attraktiva i sig själva också. Jag får väl tuffa till mig lite och höja priset en aning framöver, och hoppas att kunderna inte blir alltför upprörda. En av de absolut svåraste uppgifterna för en egenföretagare, absolut. Mycket lättare och stå 12 timmar i sträck och gjuta praliner i jämförelse.

Ha en go lördag peeps!