Mycket fint på en dag och tagga helg

I lördags brände jag in till Vadstena för lite loppisrunda och årets första juliga fika - för min del iallafall. Jag vet inte vad det är, men i år har jag lyckats bli smittad av jul-preppen redan i november,. Och jag har alltid varit en förespråkare av att vänta med allt till första advent typ. Jag skyller på bloggar och Malin. Inte vart det bättre efter den här dagen heller.

_DSC0034.jpg

Vi tog en runda på stan först, eller ja - gick upp och nedför gatan med flest affärer det vill säga. Hade glömt hur mysigt lilla Vadstena är med sina gränder och småbutiker. 

Vi började hos Vadstena Blommor & Design, ett premiärbesök för min del. 

_DSC0035.jpg

Pumporna var still going strong.

_DSC0036.jpg

Det här stället alltså, ojojoj - så otroligt mycket fint, och så himla mysigt inrett. Här finns allt - vackra växter, delikatesser, hantverk, konst, pynt och pyssel. 

_DSC0037.jpg

Dessutom fokuserar de väldigt mycket på återbruk, ekologiska produkter och produkter skapade under hållbara och bra förhållanden för miljö och alla inblandade. Många tummar upp på det!

ost.jpg

Spana in tavlorna - jag är rejält sugen på den med ost till vänster. Och rejält sugen på ost med, när jag känner efter. Standard.

_DSC0040-2.jpg

Malin slog till på en liten påfågelfjäder och jag berättade anekdot om hur en sådan stor fjäder var hett eftertraktad hos unga Rebecca, vars föräldrar alltid försökte knycka åt sig en sådan från burarna på varenda djurpark vi besökte. #parentdedication

_DSC0041-2.jpg

Ett litet (vin?)källarutrymme fullt med vackra krukor, torkade växter och annat hemligt i hörnen.

_DSC0042-2.jpg
_DSC0043.jpg

Otroligt söt mini-monstera.

_DSC0044.jpg
_DSC0045.jpg
_DSC0047.jpg

Jag tror både jag och Malin blev lite knäppa här inne, men vem blir inte det när det är så mycket fint på ett och samma ställe så att det blir ett evinnerligt "åååååh!"-och-"ojojoj!"-ande. Det var svårt att hålla konsumtionssuget på en rimlig nivå kan jag säga. Vi båda som är i ett ständigt kreativitetsmode också och det bara snurrade fortare och fortare. Droppen kom när jag hör Malin gå igång fullständigt bakom mig och tänker att nu har hon hittat jordens julpynt of all times - och hon utbrister "kolla kolla vilken superfin KOTTE!"

_DSC0048.jpg

Vi ska ha lite pysseldag nästa vecka och fixa julfint, då blir det nog en krans eller två. Säkerligen inte lika fina som denna, men en snäppet enklare variant. 

_DSC0049.jpg

Jag lyckades lämna butiken med endast en liten mini-gran och en liten bärbuske - men det var enkom för att jag var på bottenskrapet av lönekontot och ännu inte sett min lönespec. Nu överväger jag och ta en tripp till...

När vi kom ut var det som att trilla tillbaka upp i verkligen efter att ha ramlat igenom Underlandet - fast med suckulentarrangemang och återbrukade mulljordsprislappar istället för klockor och te, och två snurriga brudar med stressande habegär istället för kaninen och galne hattmakaren. 

Och galnare skulle det bli, visade det sig, när vi gick in på ett loppis där innehavaren informerade oss om "det morbida rummet" där vi stötte på det här.

_DSC0050.jpg
_DSC0051.jpg

Som gjort för en hel armé till Halloween eller skräckteater. Eller om du bara vill ge en jäkligt creepy julklapp till någon. Kanske plantera ett suckulentarrangemang i huvudet på stackars Lotta.

_DSC0052.jpg

Det fanns lite andra, mer normala loppisgrejer med tack och lov. Fingrade lite på gröna skålen i mitten, men köpte inget. 

_DSC0053.jpg

Mitt emot dockloppiset fanns döttrarna till loppisägaren  och här inne var det också sprängfullt med tjusigheter. Jag kärade ner mig i denna vackra, gröna stengods. En serie som kallas Arabesque av Ståhl. Superhärdat och superdyrt. Nåt att spara till miljonvinsten.

_DSC0054.jpg
_DSC0055.jpg

Sedan hoppade vi över till ännu en inredningsbutik. Det finns gott om dem här.

_DSC0056.jpg

Skriver upp de här fina på den mentala önskelistan. Blåvitt, always <3

_DSC0057.jpg

Sedan åkte vi ut till Vadstena Antik och Kuriosa.

_DSC0058.jpg

Jag skulle lätt kunna inreda mitt hem med möblerna som finns här. En riktigt stor lada proppad med grejer. Har helt missat och besöka dem under sommaren, kan tänka mig att de har ännu mer då. Hittade drömhyllan men den ligger bland mobilbilderna så får visa upp den senare. 

_DSC0059.jpg
_DSC0060-2.jpg

Om sommaren öppnar Rosteriet här, med massa olika sorters kaffe, te och godsaker. Får komma ihåg och åka hit nästa år.

_DSC0061-2.jpg
_DSC0063-2.jpg

Vi gick upp på ladans övervåning via en grymt tveksam trappa.

_DSC0064-2.jpg

Här uppe var det mörkt och svinkallt, antar att de inte får så mycket besökare hit under övriga året. Men vi lysrte oss fram med mobiltelefoner och det sista dagsljuset.

_DSC0066-2.jpg

Pinaler överallt! Dammiga prylar och låda efter låda med utrustning, verktyg och tyger, obskyra tomtar och en och annan med någorlunda normal uppsyn.

_DSC0069-2.jpg

Och den här udda stolen som stod mitt i prime spot för samtliga övervintrade duvors avskräde. 

_DSC0070-2.jpg

Det muntra paret - eller en konstnär med oerhört pessimistisk målarstil. 

_DSC0071-2.jpg

I ett hörn på nedervåningen igen hade de fixat i ordning lite av en speceributik, med en enorm vacker köpmansdisk och alla möjliga pinaler i lådor och hyllor.

_DSC0072-2.jpg
_DSC0073-2.jpg

I ett annat rum fanns det en kökshörna.

_DSC0074-2.jpg

Med tillhörande skafferi där det alla möjliga inlagda grejer som vi inte vågade gissa ålder på. Och lacknafta bredvid svagdrickan.

_DSC0075-2.jpg
_DSC0077-2.jpg

Ut till köpmansdisken igen <3

_DSC0078-2.jpg

Köpte inget här inne heller men som sagt - nästa år, och med en välbeställd plånbok. 

_DSC0079-2.jpg

Nu hade mörkret börjat falla så vi köpte på oss en massa gott och dukade upp till pre-julfika hemma hos Malin.

_DSC0080-2.jpg

Glöggpremiär!

_DSC0081-2.jpg
_DSC0084-2.jpg

Lite lagom juldrycksprovning - julmust, glögg och rödvin.

_DSC0085-2.jpg

Även kissarna fick sig lite fika.

_DSC0090-2.jpg

Undertecknad, med vindrufsigt hår från de östgötska schlättvindarna och matchande tröja till rekordlånga naglar. De rök i onsdags och är nu glittrigt guld-gröna och korta.

_DSC0091-2.jpg

Och fina Malin med sin sprittande julentusiasm som inte lämnar någon oberörd verkar det som. Vi är flera på väg att sugas in i jul-crazen just nu tack vare henne.

Nu ska jag börja tagga inför AW:n ikväll, och en sovmorgon utan vovvar - PLUS nyöppnat loppis ute i Bråstorp på lördag, PLUS visning av ett helt magiskt hus på söndag- Utanför Tjällmo, av alla ställen.

Önskar er en fin kväll och en trevlig helg!

Addering till önskelista och en efterlysning

Kom ju på att jag glömde nästan det viktigaste av allt i förra önskelistan! Eller ja, viktigast är väl och ta i - men eftersom jag ska försöka göra en effort att inte konsumera så mycket kläder framöver och istället bli bättre på att kombinera de jag redan har, så innehar det här plagget en nyckelroll. Nämligen den korta koftan. 

kofta1.jpg
kofta3.jpg
kofta4.jpg
kofta5.PNG

Korta koftor är alltid åtråvärda hos oss som sportar vintageklänningar, men ack så svåra att få tag på! Speciellt i bra kvalité och inte bara de sladdriga polyestervarianterna från H&M. Eller så kostar de multum för att de är producerade i begränsad upplaga hos specialiserade återförsäljare. Inget fel med det visserligen, men jag är inte riktigt där ännu så jag kan lägga ut över en tusenlapp på ett plagg som precis täcker de lite mer vitala delarna av min överdel. 

Jag har alltid kört på långa, täckande koftor innan till min mammas stora förtret så nu är hon väl glad över att jag äntligen tagit mitt förnuft till fånga och insett att det är mer smickrande med midjekorta sådana. Scannar numera alltid alla loppisar efter både korta tröjor , boleros och koftor men det är skralt emellanåt. Så skulle ni råka springa på ett av dessa sneaky plagg i storlek S, M, 38 eller kanske en liten 40, så får ni jättegärna notifiera undertecknad. 

Jag räknar ner timmarna till helg här med hjälp av årets första pepparkakor och roddar med en kombinerad after work och reunion som går av stapeln nästa vecka ihop med en kollega som nyss blev min ex-kollega - det går undan i svängarna! Men himla kul och fortfarande kunna få ihop folk som man inte snackat med på år och dar eller ens har på samma jobb längre men som fortfarande mer än gärna hoppar på såna här event. 

Helgen är mycket efterlängtad också, full med göttigt mys - loppisrunda, skogsutflykt, biobesök och god mat. Bloggens arkiv är kirrat nu med, ska bara försöka få till nåt slags kategoriarkiv med och lite annat småfix så är vi på banan sen.

Önskar en en trevlig fredag peeps, och en bra helg!

 

Önskelistan!

Det lackar mot jul och, in a galaxy far far away, även min födelsedag - om än med något överdriven framförhållning men så handlar ju det här inlägget om min årliga önskelista. Och självklart är det helt fritt fram att ösa presenter över undertecknad helt utan någon anledning alls. Jag är inte den som är den.

Men iallafall, så brukar jag ju fixa en lista hälften till mig själv, hälften till familj, med saker att komma ihåg ifall någon frågar mig vad som önskas eller om jag själv får ett oväntad pengainflöde (ha! as if) och kan unna mig nånting jag gått och grunnat på länge. Det är kul och se också hur listan ändras, vad mina preferenser är detta år. Förra gången ville jag fortfarande ha fina koppar och prylar - i år siktar jag på gemensamma hushållsgrejer, hållbarhet och kvalité.

handdukar2_aug_17.jpg

Handdukar - gärna eko eller bättre-hållbarhets-märkta sådana. I fina, dova pastellfärger typ rosa/grått eller petrol/ljusblått. Detta kan ju bli lite dyrt så kanske är en present/julklapp som får ges som startgrop för och införskaffa ett helt set. Både Hemtex och Åhléns har bra och fina produkter. De nuvarande vi har är en salig blandning av mina dassiga vita från Ullared och Marcus klarröda. 

ullpläd.png

En fin, varm ullpläd - vi har en uppsjö av plädar men de börjar bli till åren efter idogt användande av både hund och människa och de fina sammetsvarianterna är inte så superpraktiska ihop med hundhår. Även här ligger Hemtex i framkant.

ostkupa.jpg

En ostkupa! Gärna loppisfyndad sådan, hellre en gammal med charm än nyproducerad märkesvariant. 

dsc_0488-4-.jpg

Och i samma anda så är jag på jakt efter en smörbytta i porslin, också den gärna loppad från någon klassisk porslinsserie. 

ekologisk-hudvard-favoriter-2012-kropp.jpg

Ekologiska hudvårdsprodukter finns med på listan även denna gång. Jag planerar att rensa ut mitt badrumsskåp och minimera andelen gratisprodukter, engångsartiklar, bra-att-ha-prylar som inte använts på ett år etc etc och göra rum för bra skit som används dagligen.

21652256-ngLQp.jpg

Sängkläder i linne... åååh som jag har suktat efter detta, i flera år faktiskt, men aldrig riktigt tagit steget att investera i frasiga lakan och svala örngott av detta underbara tyg. Kanske för att det kostar aningens mer än your average Jysk-bäddset och kräver min partners approval också, och för att vi faktiskt redan har relativt nya och fullt fungerande, fina sängkläder. Men jag vill ändå inte släppa linnedrömmen riktigt än - den dagen då jag har dem i min ägo kommer de vara med mig tills de faller samman i bitar. Ljust blåa eller rosa, eller mintgröna <3

stativ.jpg

Ett kamerastativ. Också någonting som varit på min lista ett flertal ggr men som jag aldrig får ändan ur vagnen att införskaffa. Likadant med fjärrutlösare till Nikon-kamera. De ligger väl någonstans där i gränslandet mellan "vill ha" och "behöver men är tråkiga pengar". Måste kunna bära minst tre kilo.

redecker-retro-diskborsthuvud-4-cm-mjuk.jpeg

Presentkort från Jordklok. Så att jag kan köpa på mig nya, braiga saker såsom nya diskborsthuvuden.

plocka-svamp-shutterstock.jpg

Att det ska bli som augusti-september igen fast typ nu, så att jag kan gå ut och plocka korgen fullt med svamp. Har sån grym abstinens så ni anar inte, och jag är så himla taggad att åka tillbaka till Gränna och skogen där jag blev av med svampplockar-oskulden bland horder av Karl-Johan och blodriskor. Som det är nu kanske jag har tur med ett par frysta trattkantareller på söndag. 

Prenumeration-på-Trisslotter.jpg

Storvinsten, så att vi kan köpa hus någon gång... sparandet går stadigt framåt men sååååå långsaaaamt.

jade.jpg

Jag har egentligen sällan önskat mig smycken, men nu så -av någon anledning har jag fastnat för jade i alla dess former, förmodligen efter att jag såg två halsband liknande ovan på en loppis i Australien och gjorde bort mig nåt förbannat när jag trodde jag kunde köpa dem. Ber att få titta och de är supervackra - frågar om priset och snubben säger typ "five". Jag räknar upp fem australienska dollars, tänker att det här var ett otroligt fynd, och han bara tittar på pengarna, sen på mig som om jag vore dum i huvudet. "...and...?" 

Jag blir förvirrad och säger att han ju fått fem. Han bara fortsätter stirra på mig en lång stund, som att han inte kan tro att jag står framför honom och är så infantilt korkad att jag inte hajar - "... yeah -five HUNDRED dollars... each". 

Det här var då under den sista hela dagen i Sydney innan vi skulle åka hem så min reskassa var i princip redan uttömd, absolut inte i stånd att finansiera två halsband för ca sex tusen kronor. Så jag fick säga nej, sorry, då missuppfattade jag. Snubben fortsätter stirra på mig som att hela jag är en skymf mot hans affärer - "but this is pure gold... how can you expect it to be any cheaper?"

Återigen får jag upprepa att jag missförstod, och lämnar honom med skammens rodnad på mina kinder. Dumt nog ju, för han får ju fan tala klarspråk och inte anta att jag förstår att priset innehåller outtalade extra nollor. Men just då var det himla pinsamt. Sen dess har jag ändå inte kunnat släppa de där halsbanden. Tursamt nog har jag sett att de finns på Etsy, fortfarande kostsamma men inte riktigt lika mycket som hos den här snubben. Och en hel uppsjö av andra, lika fina och betydligt billigare jadesmycken, typ denna.

Överlag har jag börjat sukta efter smycken med olika stenar och kristaller i, återigen en flirt till mina ungdomsår då jag var galen i kristaller, rökelse och allt som hade med New Age och göra. 

kamera.jpg

Nu har jag hittat min kameraefterträdare... en Nikon D5300. Min gamla 3200 har varit med mig troget i många år nu, men det börjar bli dags att uppgradera. Och då blir det nog den här skönheten. 

Och för er som känner att ni har alldeles för mycket cash drällandes omkring och bara väntar på att få god till ett bra syfte, kan ju sponsra till det här lilla röda västerbottniska huset med underbar, enorm tomt och ett fantastiskt sjöutsiktsläge. Det går knappt en dag utan att jag tittar på det här lilla paradiset på jorden, och drömmer mig bort. 450k, det är ju ingenting - right? Kanske några hundralappar till för ett par målarburkar och tapetprover också.

hus.PNG
hus2.PNG
hus3.PNG