Mål för 2019?

Ugh, jag är SÅ trött nu - på vädret, på blåsten, på halka, avsaknaden av snö, mörkret, pendla, att det ALLTID ska bli så stökigt när jag bakar… ambivalensen över och ha företag, å ena sidan vilja att folk köper massor, å andra sidan vilja att affärerna ska vänta ett litet tag till, tills…

Förra veckan höll jag på och testade nytt sortiment , och nu i helgen har det bakats tårta och skapats praliner. Igår hade jag en riktigt blast-from-the-past-kväll med inte mindre än två gamla bekantskaper som jag inte sett på år och dar, som köpte bakverk av mig. Ikväll vankas skräckfilmskväll och imorgon ska jag baka en hejedundrande god brownie till jobbfikat. Det rör sig framåt här, men ändå sååå seeegt. Samtidigt som jag vill att det inte ska gå FÖR fort. Ja ni hör ju, hur jobbigt det är och vara mig…

Det kommer lite förändringar framöver som jag inte riktigt kan ta upp nu, men snart så - kan säga så mycket som att det kommer innebära mycket mera dagsljus iallafall, hehe. Hade tänkt och göra det här till ett stort inlägg om alla mina mål inför 2019, men nu när jag tänker efter så har jag faktiskt inte så många. Inte mål iallafall, snarare riktlinjer..?

Nåja, lite riktlinjer då:

P1040550-1.jpg

Livskvalité - redan på gång att förbättras, I hope. Jag måste bli bättre på att sluta göra saker av fel anledningar, så som att jag “borde” och “ska” och “det är så man förväntas göra”. För om jag gör allt det och det inte känns bra, gör mig deppig eller trött eller whatever - vad är då meningen? Vem pleasar jag? Vad får jag ut av det, egentligen? Jag är den förste att predika om vikten att skita i normer och jaga materiell lycka, men är faktiskt apdålig på att leva som jag lär. Skärpning!

P1040696-1.jpg

Minska mitt intag av kött ännu mer - jag äter redan mestadels vegetariskt, men har faktiskt börjat känna mer och mer att kött inte längre smakar. Bara vissa rätter, och bara ibland. Mår mycket bättre utan, det är klimatsmart och hållbart, billigare… massa win-win helt enkelt.

P1050375-1.jpg

Ge mig ut i världen med företaget - nåja, iallafall till typ Godegård och Askersund. Boka in mig på marknader, synas mer, stämma av vad som funkar och vad som inte funkar IRL. Jag var till och med så pepp att jag mailade Vegomässan i Stockholm om att få anmäla mig - kostar dock 5000 spänn för en meter bord. Yikes.

P1050794-1.jpg

Försöka ägna mig åt annat kreativt än bakning - tuff den där. För när jag har fritid och ska skapa något, så blir det ju såklart bakning. Tiden och orken räcker inte till för något annat just nu. Men framöver hoppas jag kunna återta mitt odlingsintresse och fixa ett par rejäla rabatter, och kanske göra fler drömfångare och DIY:s att pracka på nära och kära.

P1060575-1.jpg

Bli ännu bättre på och säga nej, och säga ifrån - också en grej jag gör nu, som även den kan förbättras. Säga nej till saker som inte funkar för mig pga ork, ingen tid, eller bara ingen lust - utan att känna att jag måste ursäkta mig. Ta bort stigman, och förhoppningsvis sprida det även till andra. Vi måste inte älska att göra allt som alla ber oss om, varje gång - det är OK att inte känna för det. Jag är inte elak för det.

Sorry för lite halv-luddigt inlägg men just nu känns det som att jag befinner mig mitt i en inandning och bara väntar på att få andas ut. Senare i veckan kan jag tala om varför. Värsta kryptiska bloggaren asså!

Håll till godo iallafall, köp praliner, ta hand om er!

Snö at last - ett tag iallafall.

Vilken skitdag igår. Och ja, kanske idag med. Jag hade tänkt skriva det här inlägget i lugn och ro, sedan finslipa mina dokument inför livsmedelsinspektörens besök på fredag (!!) som jag glömt berätta om - men istället får jag en chock när jag öppnar min lönespec under morgonen,. Och sedan får resten av dagen ägnas åt att försöka hålla sig lugn inför utsikten att gå ännu en månad utan pengar. Jag fick ju felaktig lön, och de korrigerade allt förra månaden - trodde jag. Icke. De har korrigerat den här månaden med. Utan att informera om det, och felaktigt dessutom. Och jag får typ - ingen lön alls. Det hela strider mot svensk lagstiftning. De ska undersöka, räkna om och betala ut mer - men tveksamt om jag hinner få det innan jul. Precis sånt man vill höra två dagar innan efterlängtad julledighet.

_DSC0771-1.jpg

Vi får se idag hur det hela spelas ut. Vore mycket tungt att behöva blanda in facket och dra igång en jäkla tjafsprocess under jul-och ledighetstider.

Under tiden ska jag iallafall fokusera på dokumentationen till fredag. Det ska bli både nervöst och en lättnad att äntligen få köket, rutiner och allt annat kollat.

Ville med det här inlägget mest glädjas åt att snön äntligen kom (även om den är puts väck nu, snyft) att jag hade en sjukdag och kunde få njuta lite av det vackra och ha en superhärlig promenad - trots att Idun åt kattbajs.

_DSC0772-1.jpg

Jag var så glad åt att snön hade kommit, och såg verkligen fram emot en rejäl promenad i snötäckt skog och samla massor välbehövlig energi, mysa med hundarna och bara njuta. Så fixar jag i ordning i bagaget och ska sedan lyfta in Idun. Hittar henne inte först och får gå runt bilen.

Då står hon och slafsar i sig kattbajs som ligger bredvid mina odlingslådor. Jag ser rött med en gång, hela den underbara njutningskänslan bara POFF - försvinner i ett moln av tuggat kattbajsdoft och jag bara vrålar åt henne att spotta ut. Vilket hon också gör snabbt som fan och med världens mest skuldmedvetna blick, och jag ser hur det bara rinner bajs längs munnen på henne och tappar det helt och ba ”NUHARDUJUFÖRSTÖRTALLTIIIIIIIINGHUNNJÄÄÄÄVEL!

_DSC0773-1.jpg

Halvt kastar in henne i bilen, Kelly hoppar med i rena förskräckelsen, sen kör vi under isande tystnad (och svaga fekaliepuffar) till Omberg och Idun är fortfarande helt ifrån sig av skuldkänslor och fjäsk när jag öppnar bakluckan och släpper ut dem. Jag bestämmer mig för och tjura exakt fem minuter till innan jag inte pallar mer, för det är ju ändå så fint ute och Idun är ju så ångerfull och jag har ju faktiskt hela dagen framför mig.

_DSC0775-1.jpg

Man kan ju liksom inte vara arg när man ser det här.

_DSC0776-1.jpg

Vi gick upp till Hjässan, som var helt folktom och snön helt orörd.

_DSC0777-1.jpg
_DSC0778-1.jpg
_DSC0779-1.jpg

Fina men livsfarliga.

_DSC0780-1.jpg

Älskar när det blir både rimfrost och ett tunt täcke snö ovanpå allting.

_DSC0782-1.jpg

Här ska vi sitta och dricka varm choklad sen vid nästa snötillfälle.

_DSC0783-1.jpg

Som taget ur valfri Game of Thrones-scen.

_DSC0784-1.jpg

Minus vindkraftverken i bakgrunden då.

_DSC0792-1.jpg
_DSC0794-1.jpg

Rensa tänderna lite…

_DSC0797-1.jpg
_DSC0799-1.jpg
_DSC0804-1.jpg

Onåderskan.

_DSC0800-1.jpg
_DSC0801-1.jpg
_DSC0802-1.jpg
_DSC0806-1.jpg

Och såhär såg det ut förr om åren här uppe på Hjässan. Hisnande mycket historia här.

Nu ska jag försöka bortse ifrån att det är grått och slaskigt ute och försjunka i de här bilderna igen, och fortsätta arbeta på min faroanalys. Och vänta på besked från lönekontoret. Efter imorgon sen, ska jag sova hela helgen och bara gå upp till adventsfikat…

Ha det gott vänner!

I survived!

God morgon vänner, och tack för era fina ord under förra inlägget. Nu har några dagar gått, och jag har kunnat återhämtat mig från den här något röriga starten av företagandet och hämtat energi. Tisdagen var jag ju ledig och hade tänkt preppa inför marknad, men nu bet jag i det sura äpplet och avbokade den.

Elektrikern kom och fixade elen - jordfelsbrytaren hade pajat helt, så den blev utbytt.

P1070337-1.jpg

Eftersom han kom tidigt på morgonen, passade jag på att njuta av soluppgången och en betydligt mjukare start av dagen.

P1070324-1.jpg

Morgonen bjöd på den allra finaste frost och alla grönsaker jag inte hunnit med fick stryka på foten, men det gör absolut ingenting.

P1070339-1.jpg

Bara några timmar efter att jag avbokat marknaden, så dimper det ner en annan beställning i mailen. Specialbeställningarna är ju fortfarande aktiva på hemsidan, eftersom de inte är regelrätta beställningsformulär utan funkar lite som offertförfrågan. Då är det en önskan om tårta till en 4-åring som inte fått tårta förut på grund av allergier. Går det och fixa ihop något med kort varsel till söndag?

Och det var liksom som en påminnelse i precis rätt ögonblick - varför jag egentligen startade den här verksamheten. Inte för och kränga så mycket godsaker som möjligt, utan kunna fixa unika och roliga saker till de som annars kanske har svårt att hitta fika.

Normalt sett är ett par dagar lite lite för och svänga ihop en tårta som inte är väldans basic, men jag kände att jag blev så glad och pepp över den här lilla ordern att jag hade planerat den till 90% redan innan jag ringde upp kunden.

P1070342-1.jpg

Den ska levereras på söndag, och igår fixade jag tårtbottnarna samt de små cupcakes som också var med i beställningen. Idag ska jag fixa fyllningar och imorgon sätta ihop den i god tid innan kvällens festligheter drar igång. I jämförelse med förra veckans ordeal så känns det här superlätt och kontrollerat.

Vilket jag säkert får äta upp nu när jag skrivit det, och jinxat det all världens väg, haha!

P1070343-1.jpg
P1070341-1.jpg

Men ja, ibland kan man undra om det finns någon eller något där ute som vill testa en. “Nu ska vi minsann se hur mycket hon verkligen vill det här, vad är hon beredd och ta!” Och när jag klarade mig igenom skärselden hjälpligt, tog de rätta besluten blev jag belönad och fick mig en liten tankeställare, vilket absolut var behövligt. Mycket intressant det där.

Anyway, klockan är tidig (för mig) och jag svamlar lite känner jag. Jag ville bara tala om att jag är OK, att jag uppskattar all er support <3 och att det ska bli så himla skönt med en “normal” helg (tja, relativt iallafall). En positiv sak från förra veckans mayhem är att jag definitivt höjt ribban för vad som är ansträngande helgarbete! Imorgon ska Sara och Angelica firas, och vi ska även spela julklappsspelet, rekordtidigt i år. På söndag är det 1:a advent (!!) och då blir det såklart adventsfika. Så idag ska jag rota fram de resterande julkartongerna och göra lite julfint, och grovstäda bakstugan efter både min och elektrikerns framfart. Efter att jag kirrat den veganska jordgubbsmoussen och vaniljkrämen med då. Sen är det fredagskväll med lugn och ro, chips och soffa.

Att alla kalenderkunder kommer äta sin första bit av julgodis och jag då har exakt 24 dagar av oro och ängslan över att de inte ska tycka om det eller att något annat jag inte har kontroll över går snett med allt gotter, det kan vi kanske bortse ifrån just idag… ehem…

Kram på er finisar, ha en mjuk och härlig helg!