Slutet på en semester, inte likt någon annan

Så var sista semesterdagen här. Det känns inte alls som att jag haft semester faktiskt, mer som att jag helt enkelt och lägligt nog kunnat vara hemma under tiden vi flyttade till hus. Har ju säkert och göra med att dessa fem veckor har varit proppfulla av och komma till rätta, ta emot besök och anpassa sig till en ny vardag som husägare på landsbygden med allt vad det innebär. Marcus körkort var en enorm milstolpe för vårt liv här, vi kan typ dela in vår första hustid i livet före och efter det hände. 

P1050357-1.jpg

För jag ska inte sticka under stol med att det varit tufft - jävligt tufft. Att flytta till hus, komma i ordning här, kaoset innan saker började komma på plats, viljan att göra allt på en gång, hålla öppet för besökare, och samtidigt vara den enda som de facto kan ta oss in och ut...eller agera nyckelring typ och alltid vara med när Marcus ska köra. Jag har trillat dit åtskilliga gånger i  gamla stresspår och det har stundtals tärt en hel del på vår relation - samtidigt som vi gör det här underbara tillsammans som stärker den. Det har verkligen varit upp och ner. Och mest har jag fått kämpa med skuldkänslor över att jag ändå mått dåligt, när en av mina största drömmar gått i uppfyllelse och jag ständigt känt att det här ska vara "en av de lyckligaste stunderna i mitt liv". 

Jo, det ÄR det ju - men samtidigt, så ÄR det aspissjobbigt och flytta. Jag har gjort det en hel del de senaste åren.  Det är extremt frustrerande och börja om från noll igen med och bygga upp ett hem, vilja göra massor och ha allt klart NUNUNU fast det kanske inte finns varken finns ekonomiska eller energimässiga resurser till det. Och jag är ju inte frisk ännu. Den här sårbarheten kommer jag alltid bära med mig. Måste alltid lära mig att se nya tecken, respektera bristen på ork. Jag tycker ändå jag varit hyfsat duktig på och hinna känna efter, och haft vissa dagar då jag skitit i allt och bara legat på en filt och läst från morgon till kväll. Men ibland räcker inte det, utan jag måste ständigt ge akt på och kommunicera mera och se över mina rutiner - både de i huvudet, och de som utförs i vardagen. Eller kanske inte utförs.

P1050358-1.jpg

Men - i det stora hela, så är jag rätt stabil just nu. Att få spendera den här sista semesterhelgen själv var ett riktigt lyckokast. Det har varit så skönt att ränna runt och fixa och plocka på egen hand, i min egen takt, och låta det se ut som om en orkan dragit fram här eftersom jag min vana trogen gör tre, fyra saker på samma gång. Med rejäla pauser där emellan. Efter min bocka-av-to-do-listan-utflykt i Motala i fredags hade jag bara plats för en liten vovve i bilen, så Saga fick stanna kvar i huset över helgen eftersom mamma och Lasse även saknat och ha en fyrbent. Därför har det bara varit jag och Idun, som är helt nöjd med att lunka runt lite i trädgården allra pliktskyldigast för att sedan ta plats i soffan och vänta på och få dela kvällsmaten med mig. 

Igår morse var magisk - jag vaknade klockan halv sju på morgonen av att regnet smattrade mot rutan, och åskan mullrade. Fönstret var öppet (med rejält tilltaget myggnät) och doften av varmt regn letade sig in och var som en skön omfamning. Jag låg kvar och bara lyssnade en stund, njöt av ljudet, lugnet, Iduns tunga lilla kropp mot benet, och kände lukten bytas ut från ljummet regn till vått vete och havrefält - något som jag nu förknippar med doften av hemma. Efter en stund gick jag ner och satte på lite kaffe, gick ut i ösregnet och drog fiberdukarna av pallkragarna och kom in igen, blöt inpå bara skinnet. Tog med mig en kopp upp, drog av de blöta kläderna och kröp ånyo till sängs och låg kvar där med mitt kaffe tills regnet avtog tio minuter senare. Då slumrade jag en timme till innan jag gick upp och klädde på pallkragarna igen, och startade dagen. 

En morgon jag kommer bära med mig länge, där jag för första gången på evigheter verkligen kunde ha ro nog att bara vara i nuet och inte tänka på annat än ljudet av regn. 

P1050360-1.jpg
P1050363-1.jpg

Imorgon befinner jag mig på jobbet igen, eftersom jag inte tog med mig datorn hem. Och det känns faktiskt helt OK. Ingen ångest, ingen nervositet. Alls. Dels för att jag vet att det kommer vara lugnt, eftersom vi trots allt fortfarande är i början av semestersäsongen. Dels för att Swedavia är på väg bort. Och jag har fortfarande så pass lätta uppgifter framför mig. Dessutom mina jobbdagar hemifrån, som jag ser fram emot eftersom jag då faktiskt kanske kan få uppleva en sån där magisk, tidig morgon igen. Det ska bli skönt med lite rutiner, och träffa jobbarkompisarna. Trodde faktiskt inte jag skulle känna så igen.

Och ta tag i min verksamhet på allvar. I helgen har jag röjt som en tok i lägenheten, och nu är det bara ett berg av skräp som ska kastas, grovstädning som ska göras, och inköp av några bakprodukter för att jag sen ska kunna komma igång på allvar och få in regelbundet testbak av mitt tilltänkta sortiment. Jag fick mitt intyg från Livsmedelskursen på posten i veckan, ska gå en utbildning till om allergener, och börja skriva på min egen faroanalys som jag kan visa upp för Miljönämnden. När jag förhoppningsvis får mina fondpengar efter att ha sålt lite aktieandelar (de verkar dröja hiskeligt länge) ska jag investera i en liten tempereringsmaskin och sen, mina vänner - kör vi. 

P1050370-1.jpg
P1050376-1.jpg

Nu ska jag ta mitt sista glas semestervin och gå in till Marcus för och plöja ikapp serier. En annan positiv aspekt av att han varit borta nu, dessutom själv kört iväg och gjort massa saker med sina vänner, är att jag fått hinna sakna honom. Och det behöver man emellanåt. Jag känner det nu när han är hemma, att jag bara kan sitta och titta på honom av ingen anledning alls och börja le. För någon som varit för utmattad för några större ömhetsbetygelser och lyxen av att kunna känna efter ordentligt och inte bara stöta på trötthet, så är det stort. 

P1050377-1.jpg

Ha en underbar söndagskväll nu, så hörs vi - med lite lugn på jobbet kan jag nog komma ikapp med mitt bloggande av vad vi haft för oss de senaste två veckorna. 

Ett körkort, två besök

Goddag världen! Dagarna flyger iväg fulla med aktiviteter här - i förrgår bodde jag i min baddräkt hela dagen, vädret tog i från tårna och var nästan uppe i 30 grader på sina håll så vi badade först i Nässja med vovvarna, sen drog jag och badade med Malin och pojkarna, och sen direkt vidare till Motala och skura hyllor. Mammas loppis ska stängas ner nu, lite vemodigt men skönt för henne att kunna släppa helt - och så har ju jag fått gå loss där inne med och plocka på mig pinaler så nu är min lägenhet full med kartonger och hyllor igen. Men det stänger vi dörren om till helgen.

Igår var det loppisrunda runt Omberg och Ödeshög som levererade, och premiär för häng på altanen med tjejerna. Idag lördag är typ enda dagen utan några direkta planer. Det ska inte bli så jättevarmt heller, så får nog bli lite av en slappardag kombinerat med några småsaker som behöver fixas. Färdigställa staketet exempelvis. 

Tänkte riva av lite besöksbilder så jag kommer ikapp med bloggandet, men låt oss först och främst ta ett ögonblick och fira det faktum att Marcus blivit med körkort!

P1050255-2-1.jpg

Det här är bilen han övningskört med, och som till slut bar honom hela vägen till ett kort. 

P1050259-2-1.jpg

Jag droppade av honom vid körskolan för lite uppvärmning, och spankulerade iväg till Busfröt där jag hade lite cash innestående och köpte mig en alldeles ypperlig 50-talsprickig klänning med FICKOR (hallelujah!) och bytte om direkt pga vi hade hjälp mamma på förmiddagen i loppiset, jag var svettig och ofräsch i t-shirt och shorts - inte direkt några lämpliga firarkläder om det skulle bli så. En tur till H&M och inköp av torrschampo, samt ett snabbt prov av en parfym (lovar och köpa den sen vid annat tillfälle, Kicks!) så var jag uppdaterad och good to go.

P1050257-2-1.jpg

Nervös väntan här utanför bibblan. Jag kommer så väl ihåg min egen uppkörning, eller ja - uppkörningar. Så ångestfyllt, fy fan - jag blev kuggad för en skitsak på första uppkörningen, två dagar innan julafton och en kärring som bestämde sig för och bara springa rätt ut i gatan med sina femtioelva kassar julklappar. Såg sig inte ens för. Jag, som från dag ett närt en total misstänksamhet mot alla gångtrafikanters nyckfullhet såg henne direkt och skulle precis ställa mig på bromsen - åkte redan i typ 10 km/h - när inspektören hinner före och bromsar in så kraftigt att jag närapå tappade andan. Och där rök mitt körkort, typ. Ett ingripande = det är kört. Oavsett om jag bedyrar att jag var tre millimeter från bromsen själv och att det snarare handlade om inspektörens instinktiva reaktion i det här fallet. 

Kan ju säga att min aversion mot gångtrafikanters spontanitet i bilfyllda situationer är rätt jäkla top notch i dagens läge. 

P1050262-2-1.jpg

Men anyway - klart det gick vägen för Marcus! Såhär gullig och glad är man strax efter de magiska orden "du har körkort". Hurra hurra!

P1050263-2-1.jpg

Vi drog till Ströget, jag firade med prosecco, Marcus med alkoholfritt eftersom han skulle köra (!) och så gjorde jag stor sak av att han skulle riva sönder körkortstillståndet. Tror jag var mer uppspelt över detta än Marcus själv, hehe. 

P1050264-2-1.jpg

Sen gick vi hit för firarmiddag. 

P1050266-2-1.jpg

Eftersom det var fotbollsmatch prick nu så var det typ tomt i hela staden förutom på torget där det fanns storbilds-TV på uteserveringen. Så det var vi och en barnfamilj på nedervåningen på hela Pinchos

P1050267-2-1.jpg

Inledde med Sangria och chips till "förrätt". 

P1050268-2-1.jpg

Pinchos alltså, ett så otroligt instagram-vänligt ställe med världens mest o-lättfotograferade belysning. Fick vrida ner exponering och temperatur rejält. 

P1050270-2-1.jpg

Stående rätter som jag alltid tar är räkorna med aioli, och mini-planksteken. Sen hade de fått in halloumi-fries (prisa gudarna!) som jag ackompanjerade med pulled oumph och skaldjursrisotto. 

P1050272-2-1.jpg

Sen hämtade vi vovvar, åkte hem, jag halvsov på filten i trädgården och halvsov i soffan, för att sedan förflytta mig till sängen och då ta hundra år på mig att somna. Såklart. Tjatade på Marcus att premiäråka själv, men det bidde inte förrän dagen efter när han drog till Citygross och köpte tapas åt mig och tjejerna. "Kändes inget speciellt" var hans bedömning. Jo tjena... ;)

P1040874-1.jpg

Och nu! Ni river vi ikapp lite besök under veckorna som gått. Först ut är Marcus pappa och Karin, som kom med ett halvt växthus i bilen till min stora glädje! Nu är min köksträdgård utökad med chili, physalis, melon, mer squash och tomater samt paprika. Och en radda andra sticklingar och små söta plantor <3

P1040875-1.jpg

Samt det här monstret! En enorm monstera som Marcus pappa frågade om vi ville ha för ett tag sen, men som det kanske inte riktigt var säkert att Karin ville släppa ifrån sig, hehe. Nu är den vår! Jag måste beskära den men vet inte riktigt vart jag vågar börja. Vill ju ha den såhär stor och ståtlig. 

P1040876-1.jpg

De hade också stannat till på en loppis på vägen och köpt champagneglas till oss <3 <3 och hade såklart med sig bubbel att fylla dem med. Vi skålade för hus och monsterväxter. 

P1040877-1.jpg

Pratade om inglasning av altan och andra framtida projekt och bläddrade i reklamtidningarnas utbud trots att vi absolut inte vill ha reklam men inte kommit oss för att sätta upp en skylt om det ännu. 

P1040879-1.jpg

Och - konstaterade att vårt plommonträd hade - håll i er nu - pungsjuka! Har gått och sneglat på frukterna och tänkt lite förstrött att de ser himla udda ut ändå. Karin tog en bild och lade ut i en Facebookgrupp för trädgårdsintresserade, och där fick vi domen. Plommonen skrumpnar alltså ihop till avlånga, ledsna små... tja, pungar. Enda sättet och åtgärda detta var och såga ner trädet och hoppas på att obesmittade grenar växer fram nästa år. Jahopp. 

P1040880-1.jpg

Vi käkade kvällsvard inomhus eftersom regnet strilade ner och snålblåsten härjade utanför. 

P1040882-1.jpg

En klassiker - potatisgratäng, och så ekologisk rostas som Mats och Karin hade med sig. Så otroligt gott och fint kött, jösses!

Vi satt sen och pratade och drack rödvin och hade det mysigt - egentligen skulle Mats och Marcus fixat med staketet, men eftersom det regnade hela tiden så vart det inte av. Istället hjälpte de mig att sätta upp hyllor i lägenheten dagen efter, mycket uppskattat. På det har jag inga bilder utan det tog slut här - vi käkade pannkaksfrukost iallafall innan hyllarbetet och sedan gav de sig hemåt för midsommarplanering. 

P1040854-1.jpg

Och här har vi en annan kväll då pappa, Heidi och farmor kom ut fullastade med goda pajer, sallad och bröd. 

P1040858-1.jpg

Det var innan Mats och Karin kom ser jag nu, eftersom här står en kastanj istället och begrundar farsgubben. 

P1040860-1.jpg

Fick fina blommor, och försenade födelsedagspresenter i form av ännu mer presentkort på Blomsterglädje! Är så himla sugen att bränna dit och köpa upp mer grejer, men jag väntar nog till nästa år när jag hunnit planera lite mer hur trädgården ska se ut. 

P1040859-1.jpg

Farmor var så fin och färggrann <3

P1040865-1.jpg

Serverade rabarberpaj såklart, och drack kaffe ur den urgamla servisen jag fått just av farmor. En dag snart ska jag hem till henne och kika på lite annat fint porslin hon ville bli av med, spännande! 

P1040870-1.jpg

Och ja, här är lyckokastanjen - som höll på och dra olycka över sig när vi skulle frakta den över en IKEA-parkering i halv storm. Men jag kunde verkligen inte motstå den, till ett bra pris med - hoppas den kommer trivas här hemma i lantluften. 

P1040861-1.jpg

Heidi tyckte att matrummet kändes som ett gammaldags café eller butik med fina saker på hyllorna och växter överallt och ja, hon har nog lite rätt. Vilket påminner mig om att jag ännu inte fotat hur huset ser ut nu efter vår framfart, mental notering på den. 

P1040873-1.jpg

Och ja, där tar det slut för den här gången. Ska avhandla lite midsommar och loppisrunda också. Men först, lite slösurf och en kopp kaffe till och njuta av en lördag utan direkta planer. Nu är det bara lite över en vecka kvar av min semester, snyft. Tur jag fortfarande jobbar hemifrån några dagar i veckan sen. 

Ha en go lördag peeps!

Vardag

Idag är vi sega här. Till och med Saga ligger kvar och sover trots att dörren är öppen, det är nog första gången sen vi flyttade in. Steg upp vid kvart över fem i morse för och skjutsa Marcus till bussen i Vadstena. Idag kör han halka nästan hela dagen, och jag hade planerat att åka hem, sova en timme till, sen gå upp skapligt och få massor gjort. Men tji fick jag - kroppen ville bara sova och sova och sova. Då får det bli så. 

Vi var och promenerade på ett nytt ställe igår, eller ja - alla ställen är ju nya nu. Mina promenadupplevelser i Vadstena sträcker sig till hjässan i Omberg, en sex år gammal väg till Nässja som nu är omgjord, och otaligt stadsspankulerande. Igår körde vi till Stocklycke i Omberg och gick en av vandringslederna där, och herrejösses vad vackert det var!

Det förtjänar ett eget inlägg tycker jag. Här kommer bara lite snapshots av vad annat som hänt den senaste veckan som inte nödvändigtvis har inbegripit husaktiviteter. 

P1040531-1.jpg

Malin och Elton kom förbi med värsta färgglada munkarna. 

P1040533-1.jpg

Jag och Malin drog till Norrköping för att hon skulle på återbesök för och fixa sina ögonbryn, så vi passade på att göra både Tornby och Norrköping osäkert. Jag handlade alldeles för mycket kläder och måste nu rensa garderoben igen och göra mig av med lika mycket plagg, om inte mer - enligt min egen strikta modell. 

Kameran var med men de enda hyfsade bilderna jag lyckades ta var de här av vackra blommor i ännu vackrare omslagspapper...

P1040534-1.jpg

...rosbladskonfetti på marken...

P1040539-1.jpg

...och en Malin inne på Espresso House som febrilt sitter och aktiverar sitt studentkort i deras app för och få bra rabatt på kaffe. 

P1040555-1.jpg

Har varit hemma hos Hanna och ätit härligt söt melon, chips på en tisdag och flädersaft eftersom jag skulle köra den lilla biten hem. 

P1040558-1.jpg

Blev iakttagna av grannkatten.

P1040559-1.jpg

Finurliga friends. 

P1040563-1.jpg

Vackraste kissen <3

P1040566-1.jpg

Och så har Marcus varit på intervju, vi drog till IKEA och shoppade loss skrivbord och hyllor till våra lägenheter. Uschaaan vad pengarna rinner iväg nu, men bra blir det! Igår kväll efter promenaden satt Marcus uppe och började sätta ihop skiten medan jag gjorde mitt allra bästa för och hålla mig undan och städade sovrummet istället. Undrar hur mör Marcus är idag om jag är såhär trötter...

Ikväll ska vi försöka parera alla cyklister på gatan utanför och hämta hem Jonatan och Amna som kommer över helgen - vi ska skämma bort dem med lugnet, god mat, picknick om vädret tillåter, och lite gammalt hederligt bäddsoffbärande samt staketbygge. 

Nu ska jag ta ytterligare en kopp starkt kaffe, ge dogsen mat och öppna upp till mina pallkragar, sen packa in all jäkla återvinning i bilen och dra till Motala för lite loppishäng. 

Ha en go dag peeps!