Livsmedelsinspektion, hur gick den egentligen?

Marcus skickade mig nyss en länk till morgonkaffet, om ett bageri som fått stängas ner i Kronobergs län. Personalen rökte inne i lokalerna, slängde fimpar överallt och hade avfall precis bredvid mjölpåsarna. De har efter en uppstädning nu fått öppna upp igen - men deras bristande utbildning i livsmedelshygien ska “följas upp”. De får alltså fortsätta gasa på med leverans till flertalet kunder och återförsäljare, trots att de alltså inte ens har adekvat utbildning i att kunna hantera livsmedel på ett säkert sätt.

Känner nu att shit alltså, vad jag överarbetade min egen procedur om jag jämför med det här bageriet!

Jag hade ju en livsmedelsinspektör här strax innan jul och jag har ju bara nämnt att hon kom, godkände, och sen inget mer. Här kommer lite mer detaljer, ifall någon är nyfiken - kanske finns det nån mer av er som funderar på livsmedelsverksamhet, eller bara vill veta om jag kör mitt stuff riktigt legit. Here goes!

chokladbollar.PNG

Jag började ju min verksamhet i tankarna redan i våras för snart ett år sen. Där lade jag också grunden genom att det första jag gjorde, var att gå en kurs i livsmedelshygien och HACCP. HACCP är lite av livsmedlens proaktiva RCA, för er IT-folks. För er andra, så är det ett kontrollprogram där man ska skriva upp potentiella risker med sin verksamhet. Samt plan för hur dessa ska förhindras eller hanteras i ett worst case scenario. Exempelvis hur jag förhindrar att mjöl hamnar i mina glutenfria produkter, hur jag motverkar bakteriebildning, hur jag säkerställer att mina varor är säkra för folk och äta. HACCP går hand i hand med allt som ingår i Livsmedelsverket regelverk och paragrafer, så jag måste veta vad som är rätt märkning och vilken information kunderna ska ha. Och sen väldigt mycket basic stuff, som att ha god handhygien, ha hårnät, inte jobba när jag är sjuk och smittspridande, att mina verktyg är godkända för livsmedelstillverkning. Rätt mycket sunt förnuft liksom. Men när man väl börjar, är det MYCKET att ta in och hålla ordning på. Ni kan ju tänka er hur mycket jag har suttit och obsessat över efter att ha läst igenom sjuttioelva paragrafer och pamfletter och gud vet vad och börjar röra ihop allt.

_DSC0985-1.jpg

När kursen var avklarad och certifikatet mailat till mig, så fortsatte jag obsessa över lokalen, paketering och verktyg. Jag läste någonstans att man inte skulle ha paketeringen i samma rum som produktionen och var således orolig att de inte skulle godkänna min workaround - kräma upp allt paketeringsmaterial på loftet tre meter upp. Jag läste någonting om att man inte får gå rakt in i produktionsrummet innan man bytt om i dedikerad omklädningsrum, och var orolig över att jag måste bygga in väggar och tak de fem stegen det tar till toaletten/omklädningsrummet.

Jag var SÄRDELES orolig över faktumet att jag hade hundar och skrev en halv novell om alla åtgärder jag tar till för att hår inte ska komma in i bakstugan. Jag köpte storpack av hårnät och handskar och fixade dedikerad arbetskläder i form av en Biltema t-shirt och byxor. Två dagar innan inspektionen fick jag stora skälvan när jag för hundratrettiofjärde gången läste igenom märkningskraven och plötsligt blev osäker på om jag behövde ha med näringsinnehåll eller inte. Satte Marcus på att fixa ihop en snabb uträkningsfunktion. Insåg att jag missat en detalj i SPÅRBARHET och satte upp ett dokument där jag skrev in alla grejer jag köpt, när och från var.

DSC0213.jpg

Mest av allt obsessade jag över huruvida jag måste skaffa en fettavskiljare eller ej, eftersom de är svindyra, svintråkiga, visserligen fullt logiska men ändock - svindyra. Och om avsaknaden av en kunde leda till omedelbar avstängning!

Så kom då dagen D. Jag hade ju pratat i telefon med inspektören tidigare och då lät hon ju nog så ofarlig men man vet ju aldrig… jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, kanske inte en hårdkokt typ med ansikte a´la stenfiguren i Neverending Story och pressveck som kan skära genom hud - men nåt liknande. Istället visar hon sig vara jättegullig, väldigt vänlig och lugn och snar till beröm. Första som händer när vi går in och jag ska börja presentera och förklara, är att jag inser att jag glömt köpa tvål till handtvätten. Jag får hänvisa till och använda diskmedlet. Diskmedel! Till livsmedelsinspektörens händer! Ack och ve, jag ser redan SHUTDOWN! aggressivt flimrande framför ögonen. Jag nästan ryggar tillbaka inför en eventuell lavett. Jag förtjänade det. Handtvål är ju livsmedelstillverkarens helige graal för fasen.

Men icke - vi fortsätter, och jag får två hjärtsnörp till på vägen. Ena är när jag ser att jag glömt diska skyddslocket i mikrovågsugnen, och det ligger där i fullt dagsljus med FETTFLÄCKAR på! Hela bakstugan är minutiöst städat och renskrubbad och så ligger det där förbannade locket där och bara skriker ut HÄRSKET FEEEEEEETT HÄR VARE HÄRSKET FEEEEEETT KONTAMINERAR AAAAAAALLT I LUFTEN!! (nu var det ju inte härsket utan bara resultatet av lite för varmt margarin för två dagar sen, men i den här ytterst pressade situationen, så kändes det verkligen så)

Men det lade hon inte ens märke till, eller om hon såg men det var så pass obetydligt att det inte behövde beröras.

Eller så var det för att hon fått syn på min chokladsmältare.

Alla ni som någonsin hållit på med choklad vet att det är kladdigt, rörigt och extremt svårt att sköta prydligt. Choklad hamnar överallt. Speciellt när man inte har tillgång till några fancy maskiner utan gör allt för hand, vänder upp och ner på en form full av varm, smält choklad som ska bankas ur och skrapas. Jag är ännu inte riktigt där att jag kan göra det på ett relativt cleant sätt. Fasen, inte ens de som har fancy maskiner kan undvika att det sitter halvsmälta chokladformationer på diverse kanter och väggar. Så, chokladsmältmaskinen har ju en hel del chokladprydnader, och själva chokladen inuti, när den är stelnad, ser inte så rolig ut. Det är ju absolut inget fel eller någon risk med detta hygienmässigt sett. Men när vi står där och stirrar på det här chokladarrangemanget, så ser det hundra ggr mer KAOS ut än vad det gjorde en kvart innan hon kom. Såklart. Hon frågade en del om hur den funkade, jag förklarade, förklarade också hur jag gör med överbliven choklad och hur ofta jag rengör den. Hon nickar, skriver ner något - och sen är det typ klart.

_DSC0993-1.jpg

Jag har lagt fram min tio-sidors dokumentation, vattenprov, spårbarhetsdokumentet, ett märkningsexempel och ett produktexempel på bordet. Hon kikar på märkningen, vi diskuterar den ihop, och kommer fram till att jag behöver ändra beteckningen från “innehåll” till “ingredienser”. Hon bläddrar lite snabbt i min egenkontroll, säger det ser bra ut - och lägger undan den, ler och frågar om jag har några praliner och sälja just nu?

Inga bannor om att jag inte har en plasttunnel från dörr till toalett, ingen smäll på fingrarna för att jag inte byggt lokal till alla förpackningar, ingen stor fet stämpel med SHUTDOWN! följt av en hård blick och ett väsande “…handtvålen…”.

Istället fick jag cred för att jag var så påläst, lite allmänna tips om förbättringar och några smådetaljer hon rekommenderade, och tyvärr hade jag ju inga praliner tillgängliga men hade ju övervägt att ha några för provsmak men avfärdade det med att det kanske kan ses som mutförsök…. argh!

Så ja, så gick det till - oerhört osmärtsamt ändå. Sen förstår jag ju att det inte är riktigt lika hårt för mig kanske som producerar så små mängder direkt till slutkonsumenter, men ändå. Jag var verkligen supernervös för ingenting, och kan klappa mig själv på axeln för ett bra grundarbete.

Nu känns det som att jag kan starta produktionen “på riktigt” eftersom jag numera kan titulera mig som godkänd livsmedelsverksamhet. Man får ju köra på en viss tid innan första inspektionen kommer, men det känns ju ändå hundra ggr bättre att kunna svara ja på frågan om man är godkänd för det man gör. En kvalitetsstämpel helt enkelt.Veckan som gått - fest, fight och fika

Hade egentligen tänkt skriva blogginlägg under helgen nu, men beslöt mig för att “ta ledigt” från allt utom återhämtning. Så har gått långa promenader, ätit gott, tittat på serier och spelat. Igår fuskade jag och satt med lite bokföring - men bara lite. Kul att kunna bokföra intäkter nu och betala företagets räkningar med intjänade pengar, skönt att slippa skjuta till från egen ficka.

Jag märker att jag får akta mig och avsätta tid för vila på samma sätt som jag fick börja göra när jag var sjukskriven. Det är jäkligt svårt dock att “pausa” tankeverksamheten, speciellt för företaget. Det finns ju oändligt mycket saker jag borde, bör och ska. Har sagt från start att jag ska börja mjukt, inte marknadsföra som en galning utan fokusera på de uppdrag och små ordar jag har och som trillar in. Men ändå finns det en viss hets där, att känna att det inte är “tillräckligt” utan vilja ha stora siffror och uppmärksamhet DIREKT. Något att jobba med, onekligen

Nåväl - här kommer iallafall en recap på vad jag gjort den senaste tiden - och ja, den innehåller faktiskt NÅGOT annat än bara bakning, hehe.

P1070383-1.jpg

Förra helgen firade vi Sara och Angelica som fyllt år, och de hade dukat upp med värsta Pinterest-bordet - så mycket gott plock!

P1070384-1.jpg
P1070390-1.jpg

Var tvungen och fota Saras gulliga julpynt med <3

P1070392-1.jpg

Det här alltså - är en komplett måltid. Knubbig mozarella, saftiga tomater, och fikon. Mer behöver man inte. Ge mig till frukost och middag varje dag nästa år plz.

P1070393-1.jpg

Yum!

P1070395-1.jpg

Fina vänner <3 en kväll då både svåra och lättsamma ämnen avhandlades.

P1070397-1.jpg

Yours truly - kvällen till ära sminkad av Malin, men vitbalansen var inte min vän här så tyvärr syns det inte så bra. Hade värsta highlight-glowen dock! Och kolla mina små kråksparkar, när kom dem egentligen?

P1070398-1.jpg

Vi körde årets julklappslek också, och det blir fan bara hetsigare och aggressivare för varje år, hahaha! Den här gången blev det komplett fail för mig, jag fick inte ett enda jäkla paket! Jag kämpade som fasen om en snittblommevas men förlorade den till Sara - som dock efteråt deklarerade att hon inte hade en aning om vad hon skulle ha den till, och sköt över den till mig <3 <3 <3

P1070399-1.jpg

Sen gjorde Angelica i ordning Irish Coffee och därefter är alla mina bilder totalt blurriga och obegripliga. Av någon anledning…

Dansade loss till klockan två ungefär innan jag höll på och falla ihop av trötthet och vi droppade av hemåt. En riktig pangkväll!

P1070412-1.jpg

Här har vi Supermantårtan med tillhörnade cupcakes som jag svängde ihop med några dagars notice. Helt OK resultat, hoppas mottagaren tyckte om den.

Jag trodde mig ha en tårtkartong kvar men icke - så jag fick sladda in med andan i halsen fem minuter innan stängning till Gamla Kondis i Vadstena och be att få köpa.

P1070413-1.jpg

Även Supermansymbolerna var ätbara - sådana här hoppas jag kunna fixa själv nästa år, planerar och investera lite företagspengar i en livsmedelsskrivare.

P1070429-1.jpg

Vegansk såklart, och fylld med vaniljkräm och jordgubbsmousse. Chokladcupcakes med nougatfyllning och vaniljfrosting.

P1070430-1.jpg

Vi hade adventsfika, och jag fick tända den fina ljuskronan.

P1070432-1.jpg

Och mumsa på pepparkakor med ädelost. Om jag ständigt ska käka mozzarella till frulle och kvällsmat nästa år, så kan det här få vara lunchen.

P1070433-1.jpg
P1070435-1.jpg

Och jag bakade - såklart. Massor. Här veganska och glutenfria pepparkakor.

P1070436-1.jpg

Och dylika saffranssnittar.

P1070443-1.jpg

Dofterna var himmelska kan jag säga.

P1070444-1.jpg

Jag skulle ju skicka med mamma godsaker till ett blandparty hon var med på. Jag kom förbi i sluttampen efter jobbet. Dock hade mer än hälften av de anmälda inte kommit på grund av sjukdomar, så vart inte mycket sålt. Jag har lagt ut en del på hemsidan istället, och lagt undan till små julklappsboxar. Det fanns iallafall en urgullig liten vovve där som hette Skrållan och blev min tillfälliga bästa vän, samt tre små kissar som smög runt och skulle peta på allting.

P1070446-1.jpg

Och ja, sen kom helgen, och jag hade sagt till Marcus att vi skulle ta oss tid att äta lång frukost och fixa bra middag etc etc, Sagt och gjort. Marcus kirrade toastfrulle ena dagen och glöggfrulle på andra advent. Tacopaj till Chilling adventures of Sabrina.

P1070460-1.jpg

Och ja just det, jag fotade ju lite fler produktbilder igår med. Blev ilsken på min kompaktsystemkamera som skött sig så exemplariskt fram till nu, och ger en konstig vitbalans på bilderna. Tog fram min gamle klumpige trotjänare, och upptäckte att bilderna blev mycket mer stämningsfulla med den. Så nu får den vara tillbaka som nummer ett igen. Tills jag mixtrat med inställningarna på lilla kameran, för det är ju bergis mitt fel att den är knas eftersom jag återställde den nyligen. Men inte lika kul och vara arg på sig själv ju.

Får se om de här kakorna ens kommer upp på hemsidan förresten, det är två veckor kvar till jul och jag vet inte om det finns behov av kakor och om jag har tiden till att fixa fram dem. Jag får se hur det ser ut efter att ha färdigställt lite ordar ikväll.

Nu ska här bälgas kaffe iallafall, och fixa lite mer med bokföring mellan ordinarie jobb. Ha en go måndag peeps!

I survived!

God morgon vänner, och tack för era fina ord under förra inlägget. Nu har några dagar gått, och jag har kunnat återhämtat mig från den här något röriga starten av företagandet och hämtat energi. Tisdagen var jag ju ledig och hade tänkt preppa inför marknad, men nu bet jag i det sura äpplet och avbokade den.

Elektrikern kom och fixade elen - jordfelsbrytaren hade pajat helt, så den blev utbytt.

P1070337-1.jpg

Eftersom han kom tidigt på morgonen, passade jag på att njuta av soluppgången och en betydligt mjukare start av dagen.

P1070324-1.jpg

Morgonen bjöd på den allra finaste frost och alla grönsaker jag inte hunnit med fick stryka på foten, men det gör absolut ingenting.

P1070339-1.jpg

Bara några timmar efter att jag avbokat marknaden, så dimper det ner en annan beställning i mailen. Specialbeställningarna är ju fortfarande aktiva på hemsidan, eftersom de inte är regelrätta beställningsformulär utan funkar lite som offertförfrågan. Då är det en önskan om tårta till en 4-åring som inte fått tårta förut på grund av allergier. Går det och fixa ihop något med kort varsel till söndag?

Och det var liksom som en påminnelse i precis rätt ögonblick - varför jag egentligen startade den här verksamheten. Inte för och kränga så mycket godsaker som möjligt, utan kunna fixa unika och roliga saker till de som annars kanske har svårt att hitta fika.

Normalt sett är ett par dagar lite lite för och svänga ihop en tårta som inte är väldans basic, men jag kände att jag blev så glad och pepp över den här lilla ordern att jag hade planerat den till 90% redan innan jag ringde upp kunden.

P1070342-1.jpg

Den ska levereras på söndag, och igår fixade jag tårtbottnarna samt de små cupcakes som också var med i beställningen. Idag ska jag fixa fyllningar och imorgon sätta ihop den i god tid innan kvällens festligheter drar igång. I jämförelse med förra veckans ordeal så känns det här superlätt och kontrollerat.

Vilket jag säkert får äta upp nu när jag skrivit det, och jinxat det all världens väg, haha!

P1070343-1.jpg
P1070341-1.jpg

Men ja, ibland kan man undra om det finns någon eller något där ute som vill testa en. “Nu ska vi minsann se hur mycket hon verkligen vill det här, vad är hon beredd och ta!” Och när jag klarade mig igenom skärselden hjälpligt, tog de rätta besluten blev jag belönad och fick mig en liten tankeställare, vilket absolut var behövligt. Mycket intressant det där.

Anyway, klockan är tidig (för mig) och jag svamlar lite känner jag. Jag ville bara tala om att jag är OK, att jag uppskattar all er support <3 och att det ska bli så himla skönt med en “normal” helg (tja, relativt iallafall). En positiv sak från förra veckans mayhem är att jag definitivt höjt ribban för vad som är ansträngande helgarbete! Imorgon ska Sara och Angelica firas, och vi ska även spela julklappsspelet, rekordtidigt i år. På söndag är det 1:a advent (!!) och då blir det såklart adventsfika. Så idag ska jag rota fram de resterande julkartongerna och göra lite julfint, och grovstäda bakstugan efter både min och elektrikerns framfart. Efter att jag kirrat den veganska jordgubbsmoussen och vaniljkrämen med då. Sen är det fredagskväll med lugn och ro, chips och soffa.

Att alla kalenderkunder kommer äta sin första bit av julgodis och jag då har exakt 24 dagar av oro och ängslan över att de inte ska tycka om det eller att något annat jag inte har kontroll över går snett med allt gotter, det kan vi kanske bortse ifrån just idag… ehem…

Kram på er finisar, ha en mjuk och härlig helg!